2014-01-23 20:57:03

Mardin’de Yerel Seçim stratejisi (1)

Tekin Oruç

23 Ocak 2014, 20:57

 Bu bir  USTAD raporudur -
Türkiye’deki yerel seçimler, genel seçimlerden daha fazla çetin ve renkli geçmiştir. Bazen genel seçimlerdeki oylar; yerel unsurların devreye girmesi, kişi ve bireylerin etkililiği ve dar alan sorunlarının ön plana çıkmasından dolayı zıtlık arz etmekte ve sürpriz sonuçları meydana çıkarmaktadır.
Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD)’ın hazırladığı “Yerel seçimler stratejisi” ile ilgili rapor tam da bunu dile getirmektedir. Bu rapor, yerel dinamikler, seçimler, demokratik kültür, seçimlerin güvenliği, parti teşkilatlarının çalışmaları ve yerel yönetimlerin var olma süreçlerini değerlendirmektedir.
Rapor, yerel siyasetçilerin, toplumların asli unsurlarıyla ilişkilerini analiz etmektedir. Ekiplerin oluşturulması, çalıştırılması, seçim stratejilerinin belirlenmesi ile öne çıkan çalışma sahaların kriterlerini ve bu kriterlerin düzey geliştirme basamaklarına yönelik bir değerlendirme etkinliğini sunmaktadır.
Yerel yönetimler niçin vardır?
Yerel yönetimlerin varlığı yönetsel gücün varlığı ile ilişkilidir. Toplumların tarihi gelişimine paralel olarak ortaya çıkmışlardır. Siyasal, yönetsel ve toplumsal nitelik taşırlar. Kendilerini itibarlaştıran ve egemenlik alanlarına belli bir özgürlük verenleri saygıyla karşılar, saygı gösterirler.
Aslında modern (ileri) demokrasiler, yerel yönetimlerin etkinlik derecesi ile değerlendirilmektedir. Merkezden yapılan kimi hizmetler; ülke sınırlarının her köşesine ve her toplumsal tabakaya, aynı hız ve kalitede ulaşamamaktadır. Örneğin sağlık, su, enerji, eğitim, imar ve planlama, kültür ve sosyal etkinlik gibi görev hizmetlerin aradığı uygunluk büyüklükleri farklı farklıdır. Temizlik kanalizasyon, otopark, şehir içi ulaşım yollarının yapılması, bakım- onarımı, yeşil alanlar, gıda maddelerin denetimi, kent içi ulaşımın sağlanması gibi hizmetlerin yerel bir nitelik taşıdığı aşikârdır. Hatta birçok ülke de eğitim hizmetlerinin de yerel yönetimlerce yerine getirildiğini hepimiz biliyoruz.
Bir toplumun gelişmesi, yerel yönetimlerin varlığına ve gelişim düzeylerine bağlıdır. Yaşanan mekânları güzelleştiren ve yaşanabilir hale gelmesini sağlayan tek erk; yerel yönetimler sistematiğinden başka bir erk değildir. Bu sistem birçok hizmetin halka sunulmasında çabukluk ve kolaylık sağlar. Yerel toplulukları oluşturan bireylere kendi problemlerini çözme fırsatı ve olanağını verir. Belediyeler de bu yoldan, yardımlaşma ve işbirliği alışkanlığını geliştirirler.
Yerel yönetimlerin stratejisi nasıl olmalıdır?
Demokratik seçimlerin en önemli ayaklarından biri de yerel yapıların ana damarlarını, toplumsal geleneklerin dinamikleri ile uzlaştırmaktır. Uzlaşan dinamikler; yerinden yönetim tarzını tabana yayar ve istişare üzerinde kurulan demokratik kültürü daha da geliştirir.
Yerel seçimlerin en belirgin özelliği; kadim süreçlerde; kendi kendine oluşan sosyal tabakaların yönetsel güçler üzerindeki etkileridir. Bu tabakalar, yönetsel gücün üzerinde veya hemen altında kendilerine konum belirlerler. Herhangi bir temsil olanağında; tümden hareket ederler ve harekete geçerler. Bir olumsuzluk karşısında, sorunları beraber çözer ve birlikte göğüs gererler.
Bu vesile ile muhatap alınacak kitlelerin – kesimlerin hassasiyetlerine önem verilmeli, karar mekanizmalarında temsil olanağı sunulmalı, alınan kararların tabana yayılması ve genel kabul görülme çalışmalarında seçilen temsilcinin fedakârlıkta bulunarak; yerelliğin taleplerini de üst makamlara iletme vazifesini ciddiye almalı.
Raporun ikinci kısmını, başka bir yazıda paylaşmak üzere;
Kelam ve selamların en güzeli kalınız diyorum…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.