Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin, Konrad Adenauer Stiftung ile ortaklaşa düzenlediği ‘Yerel medya projesi’ kapsamında hayata geçirilen eğitim seminerlerinin 71’incisi Batman’da düzenlendi.
Düzenlenen bu organizasyona Türkiye gazeteciler cemiyeti tarafından yapılan nazik davet ’Zamanında Haber’ sloganını kendisine ilke edinenwww.mardintime.com ailesi olarak bizi ziyadesi ile sevindirdi.
İsmiyle hem bölgesel hem de ulusal anlamda habercilik yapmak için 2011 yılında yayın hayatına başlayan 3 yıl süre içerisine yaklaşık 4500 haberi manşetine taşıyan www.mardintime.com ailesi olarak, 3 bin 800 üyesi olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gibi bir kurum tarafından seminere davet edilmenin mutluluğunu yaşadık.
Verimli geçen seminerden izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Mezopotamya Otel’de düzenlenen seminere Mardin, Siirt, Diyarbakır, Batman ile çevre il ve ilçelerden de çok sayıda gazeteci katıldı.
Gazeteciler derken şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Eğitimci kimliğim yaşantımda her zaman her şeyden önce gelir. Ben gazeteci sıfatıyla değil eğitimci-yazar kimliğimle seminere katıldım.
Seminer’de farklı konuşmacıların ele aldıkları konular ve örnekler kayda değer, öğretici ve son derece eğitici olduğunu eğitimci, yazarlık sıfatlarını bir arada bulunduran biri olarak çok başarılı olduklarını belirtmeden geçemeyeceğim.
Seminer; akademisyenleri, usta gazetecileri, yerelde çalışan meslektaşlarıyla buluşturarak, mesleki bilgilerin paylaşılabileceği platformun oluşmasını sağladı. Seminerde; haber yazım tekniklerinden gazetecilikte etik ilkelere kadar birbirinden önemli konular 5 oturumda ele alındı.
TGC Batman Temsilcisi Arif Arslan ilk oturumda; TGC’nin, eski Başkanı, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Erinç “Günümüzde Gazetecilik” , TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, “Gazetecilik Etik İlkeleri” başlıklı bir konuşma yaptı.
Erinç; Militan gazetecilikten bahsetti. Militan gazetecilik, bir cemaatin, bir çıkar çevresinin görüşlerini yayınlaştırmak amacıyla yapılan gazetecilik türü olduğunu belirti.
TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, “Gazetecilik etik ilkeleri” başlıklı bir sunum yaptı.
Seminerin ikinci oturumunu TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı “Haber Yazım Kuralları”, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç “Basın Sektöründe Sendikacılık”; Haber-Sen İstanbul Şube Başkanı Engin Başçı “Kamu Hizmeti Yayıncılığında örgütlenme” konuları hakkında bilgi aktardı.
Seminer, üçüncü oturumla devam etti. Bu oturumda TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Medyada Nefret Söylemi”; TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük “Haber ve Hukuk” başlıklı konuşma yaptı.
Gökhan Küçük“Haberin gerçeğe uygun olması, gerçeğe uygun yayımın haber niteliği taşıması, gerçeğe uygun haberlerin verilmesinde nesnel ( objektif ) ölçütlere uyulması, haberin veriliş biçimi yönünden, özle biçim arasında ölçülülük bulunması gerekir. Bir yayımın hukuka uygun olduğunun kabul edilebilmesi, ancak, açıklanan bütün bu koşulların birlikte varlığı halinde mümkündür. Yapılan bir yayım, bu temel ilkelerden herhangi birine ters düşüyorsa, hukuka aykırılık unsuru gerçekleşmiş olacaktır. “Haber-hukuk” sunumuyla davalık olan gazetecileri de bilgilendirdi.
Seminerin 4. Oturumunda Hürriyet İnternet Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı “Medya ve Dış Haberler”; Cumhuriyet Gazetesi Dış Haberler Servisi’nden Mustafa Kemal Erdemol “Ortadoğu’da Gazeteci Olmak”, TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar “İnternet Gazeteciliği” konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Hürriyet İnternet Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı, dış politika haberciliği konusunda kendisini yetiştirmek isteyenlere şu bilgileri verdi: “Haberi ilk elden muhabirden alabilirseniz doğru alabilirsiniz. İkinci elden almaya çalışırsanız doğru bilgi alma konusunda sıkıntı yaşarsınız. Genelde yabancı dil bilenler, savaş muhabiri yapılır. Çatışma bölgelerine gazetecilerin hazır olması gerekiyor. Bazı mesleki yeterlilik ve teknik bilgilere sahip olmak gerekiyor. Günümüzde sadece İngilizce yeterli olmayabilir. Orta Doğu’ya çok kaydık. Türkçe, Kürtçe, Arapça öne çıkan diller olmaya başladı. Bu dilleri bilmek de faydalı. Uluslararası kavramlara hakim olmak gerekir. Tarih ve coğrafya bilgisi, hukuk bilgisine sahip olunmalı. ”
Mustafa Kemal Erdemol, yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi: “Dış habercilik konusunda kendimize ait bir dilimizin olmadığını düşünüyorum. Dil bilen meslektaşlarımızın yazı diline teslim edilmiş bir dış haberciliğimiz var. Milli reflekslerle hareket edilebiliniyor. İktidar söylemini kendi söylemi haline getiren gazeteciler de var. Bir gazetecinin resmi söylemi kullanıp kullanamama konusunda da çok özgür olmadığını görüyoruz.”
Seminerin 5. Oturumunda Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gökhan Tan “Haber Fotoğrafçılığı” başlıklı sunum yaptı. Sunumunda kaynak belirtme, gerçekle oynama, temsili görüntü yaratma ihtiyacı ve fotoğraf bilgisi olmak üzere fotoğrafın 4 sorunu olduğunu belirti. Haberin kendisi ve haberde kullanılan her bilgi gibi, haber fotoğrafının da bir referansı olmasından bahsetti. Fotoğrafta imza kullanma zaruretinden bahsetti. Ayrıca her fotoğrafa 5N1K gözüyle bakılması gerektiğini belirti.
Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Dizdaroğlu “Sayfa Tasarımı” başlıklı bir sunum yaptı.
TGC Başkanı Turgay Olcayto, kapanış değerlendirmesinde şunları söyledi. Gazetecilere yapılan baskının çok fazla olduğunu belirti. Medyanın olayları görmezden gelmesi, olayları karartmasından bahsetti. Doğu’da gazetecilik yapmanın 2 defa zor olduğunu söyledi.
Sonuç olarak ‘Yerel medya’ semineri 150’ye yakın yerel medya mensubu ve mardintime açısından yararlı olduğu kanısındayım. Gazetecilik alanında çok kazanımla çıktığımızı ifade etmek istiyorum. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından seminer sonunda aldığımız sertifika da bizi gururlandırdı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin, ‘Yerel medya projesi’ kapsamında hayata geçirilen eğitim seminerlerinin 71’incisi kendi adıma çok keyifle izlediğim bir seminer oldu.