YAVER ÖZTÜRK: YAVER ÖZTÜRK: “İNSANLAR GEREK TAŞRADA GEREK METROPOLDE OLSUN VARLIĞINI DUYURABİLİYOR.”

SANATÇI YAVER ÖZTÜRK İLE RÖPORTAJ

YAVER ÖZTÜRK: “İNSANLAR GEREK TAŞRADA GEREK METROPOLDE OLSUN VARLIĞINI DUYURABİLİYOR.”

İçten sesi ve sabırla oluşturmaya çabaladığı sanatsal kimliğiyle, daha geniş kesimlerin ilgisini kazanan ve adım adım ismini (sesini) kalıcı bir şekilde duyurmaya çabalayan Mardinli Ses Sanatçısı Yaver ÖZTÜRK ile yaptığımız bu röportajın, Ona şans getirmesi tek dileğimdir. Az konuşup sadece sesini konuşturan genç sanatçı Yaver ÖZTÜRK ismini lütfen bir yerlere not alın. Onun güzel sesini dinledikten sonra, sizlerde, bana hak vereceksiniz eminim. Yolun açık olsun Yaver ÖZTÜRK!

—Sanatçı Yaver ÖZTÜRK kimdir?

Mardin'e bağlı Akıncı Mahallesinde, eğitimci bir ailenin son çocuğu olarak doğdum. Babam emekli öğretmen, annem ev hanımı. Şu anda Artuklu Üniversitesi sosyoloji bölümü ikinci sınıf öğrencisi olarak eğitimime devam etmekteyim.

— Mardin civarında sesinizi severek dinleyen ciddi bir kitle var. Sanat hayatınızı anlatır mısınız?

Çok küçük yaşlarda daha fikirlerim zikrime düşmeye başlamamışken, evimizin duvarları, eğitimci babamın teline vurduğu sazın tınılarıyla yankılanırdı. Gizli gizli o evde yokken sazını alır aynanın karşısında kendi kendime çalardım. Sonra bir baktım çalıyorum.. Yetenek işi bizde biraz aileden geliyor diyebilirim bu noktada.

— Çoğunlukla Türkü barlarda söyleyen ve sesi oralarda öne çıkan bir sanatçısın.. Söyler misin, nasıl bir dünyadır Türkü Barlar?

Karışık bir dünya türkü barlar.. Sorumluluk olgusunun en derinden yaşandığı bazen iliklerine kadar yorgunluk dolu olduğunuz yerler. Çoğu kesim için alt bir basamak olarak adlandırılsa da profesyonelliğin ilk basamağı bence. Nice duyguları sahnenin arkasında bırakmayı öğreten ilk dünya diyebilirim.

—Sanatsal çalışmalarında öne çıkan temalar nelerdir?

Özgürlük. Bastırılan sözcükleri duygularla harmanlamak.. Bir parçayı seslendirmeyi herkes yapar. Nihayetinde kötü ses yoktur. Lakin ben o parçayı seslendirirken yaşatmayı seviyorum ve çalışmalarımı hissetmeye odaklıyorum.

—Çok dilli müzik yapmak sanatına/eserlerine nasıl yansıyor?

Olumlu hatta çok olumlu bir Türk’e Kürtçeyle seslenip kulağında mayhoş bir tat, yüzünde güzel bir tebessüm bırakabilmek inanın hiç bir kelimeyle tarif edilmez.

—Sanatçıların taşradan çıkması neden çok zor?

Zorluk göreceli bir kavram. Kime ve neye göre olduğu ucu açık olur ve tartışılır. Benim görüşüm kendini tanımakla alakalı. Taşralarda bastırılmış gizlenmiş yetenekler arasından sıyrılmak esas olan. Yeteneklerini kendinle sentezleyen insanlar gerek taşrada gerek metropolde olsun varlığını duyurabiliyor.

—Dinleyicilerinize eserlerinizi nasıl ulaştırıyorsun; bunun evreleri nelerdir?

Bir evresi, stratejisi veya taktiği var mı bilemiyorum. Sadece hani bam teli denilen şey vardır ya samimiyetle oraya dokunabilmem kalıcı yapıyor beni diyebilirim.

—Günümüz sanat camiası hakkında değerlendirmelerin nelerdir?

Kan kaybetti sanat camiası. Ahmet Kaya ve Kıvırcık ali (Ali Özütemiz) , Neşet Ertaş gibi kilit isimlerle ciddi kanlar kaybetti.

—Sanatsal olarak gelecek palanlarınız nelerdir?

Nice eserleri, nice unutmaya yüz tutmuş ezgileri unutturmamak.

—En sevdiğiniz sanatçılar kimlerdir?

Ahmet Kaya, Kıvırcık Ali, Neşet Ertaş...

—Son olarak, bir TV'de yayınlanan yarışma programında yarışmacısın. Biraz anlatır mısın?

29 Nisan Çarşamba akşamı yayınlanacak olan “Sesi Çok Güzel” adlı bir programda yarışmacı olarak ekranlarda olacağım. Heyecan dolu bir yarışma, tüm sevenlerimin ve dostlarımın desteğini bekliyorum.

—Teşekkürler Yaver.

Ben teşekkür ederim

YAVER ÖZTÜRK HAKKINDA:

https://www.facebook.com/pages/Yaver-%C3%96zt%C3%BCrk/267120250055278

https://www.youtube.com/watch?v=PBTpZBPFlNc

https://www.youtube.com/watch?v=ezlLZEUh8nA

https://www.youtube.com/watch?v=luZdqpsQhs4

https://www.youtube.com/watch?v=DfKHzu3-TP8