Çelik ve otomotiv sektörü gibi yıpranma payı yüksek sektörleri içerecek sistem için çalışmaların başlatıldığını belirten yetkililer şu bilgileri verdiler: “Bireysel emeklilikten farklı olarak bu sistemde primleri işçi ve işveren birlikte karşılayacak. Karşılığında ise emekli olduğunda çalıştığı döneme yakın standartlarda bir maaş alma şansına kavuşacak. Altyapısı kurulduktan sonra sistemin detayları netleşecek. Şu anda işçi ve işverene çok fazla prim yükü getirmeden nasıl bu sistemi kurarız, ona bakıyoruz. Bu sistemle ilgili altyapıyı Kalkınma Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı birlikte hazırlayacak.”
TSK KULLANIYOR
Mesleki emeklilikte, OYAK modeli dikkate alınacak. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu olan OYAK’ın yapılanması ve faaliyetleri, 1961 yılında çıkarılan yasa ile başladı. OYAK üyelerine, sosyal güvenlik sistemi kapsamında ve ana sosyal güvenlik kurumundan (SGK) ayrı güvenceler sağlamasıyla dikkat çekiyor. Kurum bu çerçevede, üyelerinin birikimlerini artırmak için çeşitli yatırımlar da yapıyor.
Kıdem tazminatı programdan çıktı
Hükümet programında çalışanları ilgilendiren bir diğer önemli unsur da kıdem tazminatı ile ilgili. Bir önceki dönemi içeren 61. hükümet programında, kıdem tazminatı için fon kurulması öngörülmüştü. Bu bölümde, “İşçilerin büyük çoğunluğunun alamadığı, işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturan, çalışma hayatının en önemli soru alanlarının başında gelen kıdem tazminatı sorunu, kazanılmış hakları koruyan ve bütün işçilerin kıdem tazminatı garanti altına alan bir fon oluşturularak çözülecek” denilmişti. Ancak yeni programda bu unsur sessiz sedasız kaldırıldı. Buna göre hükümet programına göre seçimlere kadar kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine yönelik bir çalışma gündeme gelmeyecek.
www.habervaktim.com
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 13:01