Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği, Arkeolog İstihdam Platformu ve Sanat Tarihçisi İstihdam Platformu üyeleri, Devlet Personel Başkanlığı önünde atama istediklerini dile getirdiler.
Basın açıklamasını okuyan Kültür Sanat Emekçileri Derneği Başkanı Hızır İnan, arkeoloji, sanat tarihi ve restorasyon gibi bölümlerden mezun olan öğrencilerin umutsuz ve mutsuz bir yaşamla baş başa bırakıldığını söyledi.
İnan açıklamasına şöyle devam etti:
“Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 188 müze ve 135 düzenlenmiş örenyeri olmak üzere, ziyaret edilebilir 323 ünite, 3,5 milyona yakın eser bulunmaktadır. Bacasız sanayi olarak adlandırabileceğimiz kültür ve turizmden 300 milyon TL gelir elde ediliyor. Bu gelire rağmen arkeolog, sanat tarihi ve restorasyon bölümü mezunlarının atama sayısı, diğer bölümlerde yapılan atama sayılarıyla kıyaslanamayacak kadar komik durumdadır. Her yıl 4 binden fazla öğrenci bu bölümlerden mezun olmaktadır. Mezun olan binlerce öğrencimiz, işini yapamamanın hayal kırıklığı ve hüsranıyla hayatın acımasız yüzüyle karşılaşıyorlar. Bugün burada, Devlet Personel Başkanlığı’na sesimizi duyurmak istiyoruz. Müzeciler, arkeologlar, sanat tarihçileri ve restorasyon bölümü mezunları istihdam edilmelidir. Çok iyi bilinmelidir ki restorasyon bizlerin işidir” dedi.
Arkeolog ve sanat tarihçilerin pek çok devlet kurumunda istihdam edilebileceğinin altını çizen İnan, “Arkeolog ve sanat tarihçileri KUDEP’lerde, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Arşivleri gibi daha pek çok kurumda çalışabilecek yetkinliktedir. Devlet kadrolarına yapılan atamalardaki adaletsizlik ortadan kaldırılmalı, arkeolog, sanat tarihçi ve restorasyon bölümü mezunlarının feryatlarına kulak verilmelidir. Buradan meslek onurumuz, işimiz, ekmeğimiz, maddi ve manevi özgürlüğümüz için haykırıyoruz, sesimiz duyulana kadar haykırmaya devam edeceğiz” dedi.
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2014, 15:20