Dolar geçtiğimiz hafta başladığı yukarı yönlü küresel hareketini dün de devam ettirirken, kritik tarım dışı istihdam verileri öncesinde Türk Lirası karşısında yeniden 2,27 seviyesinin üzerine çıktı.
En son 16 Ekim’de 2,28 seviyesini gören dolar hızlı yükselişini sürdürürken, ABD para biriminin küresel hareketlerini yansıtan dolar endeksi de 88 seviyesinin üzerine tırmanarak 2010 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek noktadaki duruşunu sağlamlaştırdı.
Uzmanlar ve analistler dolardaki bu yükselişin küresel bir hareketlenme olduğunu ve ABD ekonomisindeki iyileşmenin yanında Rusya’da yaşanan panik havasının da etkili olduğunu dile getiriyor.
Standard Bank Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Tim Ash dolardaki bu yükselişin “ABD ekonomisinin gidişatına dair iyimserliği ve ABD’de yapılan ara dönem seçimlerinden iş yanlısı siyasetçilerin zaferle çıkmasına yatırımcıların verdiği tepkiyi yansıttığı”nı belirtti.
Ayrıca Rusya’da yaşanan gelişmelerle beraber bu ülkenin artık “Kırılgan 5’li” olarak anılan ülkeler arasın girdiğini ve buradaki yerini sağlamlaştırdığını belirten Ash, rubledeki yüzde 12’ye varan aşağı yönlü harekete dikkat çekerek ülkedeki ekonomik gelişmelerin gittikçe daha fazla sistemik endişeler doğurduğunun altını çizdi.
Öte yandan Yapı Kredi Yatırım Baş Stratejisti Murat Berk de Rusya’daki gelişmelere dikkat çekerek “Nedense çok gündeme gelmiyor ama Rusya piyasalarında yazdan beri ciddi bir rahatsızlık var. Rusya’nın aldığı tedbirler bir türlü işe yaramadığından artık bir yerde ciddi bir devalüasyon endişesi canlanabilir. Bu durum ülkeden sermaye kaçışına neden olursa diğer ülkelere de bulaşma riski var” ifadelerini kullandı.
Dolar, Türk Lirası karşısında Ocak 2014’te yükseldiği 2,32 seviyesinden Merkez Bankası’nın sert faiz artışıyla beraber tekrar düşüşe geçerken, 3 Ekim’de yeniden 2,30 seviyesine kadar çıkmıştı. Fakat analistler bu kez dolardaki artışa dair Merkez Bankası’nın yapacaklarının da sınırlı olduğunu söylüyorlar.
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, “Diğer gelişen piyasalardaki merkez bankalarının müdahalelerinin yeterli olmaması paniği artırıyor” dedi.
“Bizim Merkez Bankası dolardaki artışa karşı şu an ekstra bir hazırlık içerisinde değil” diyen Uskuay, gelişmiş piyasalarla şu an rekabet yapmanın çok zor olduğunu ve o bölgeler kuvvetlendikçe gelişen ekonomilerin zayıflayacağını belirtti.
Ayrıca analistler bugün ABD’den TSİ 15:30’da açıklanacak olan kritik tarım dışı istihdam verilerinin ise geçici bir etki yaratacağını ve dolardaki yukarı yönlü hareketin uzun vadeli olduğu öngörüsünde bulunuyorlar.
Son 7 ayın altısında 200,000’in üzerinde istihdam yaratan ABD ekonomisinin Ekim ayında da 200,000’den fazla istihdam yarattığı tahmin ediliyor. ADP tarafından hazırlanan özel bir rapora göre özel sektör geçtiğimiz ay 230,000 kişilik istihdama neden oldu.