Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çözüm sürecinde 63 kişiden oluşan "Akil İnsanları Heyeti"ni Dolmabahçe Çalışma Ofisi`nde kabul etti.
Başbakan Erdoğan çözüm sürecinde farklı düşünce dünyalarını temsil etmek suretiyle 76 milyon insanın özeti sayılacak bir listeyi oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Erdoğan komplekse kapılmadan herkesi dinlemeye hazır olduklarını söyledi.
Buluşmada şu sıralarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yapıyor.
"ELBETTE TÜRKİYE`DEKİ TÜM AKİL İNSANLARDAN OLUŞMUYOR"
Başbakan Erdoğan, Akil İnsanlar Heyeti`ne ilişkin ``Kamuoyunda bu heyete `Akil İnsanlar Heyeti` adı verildi. Bugün burada bulunan heyet, Türkiye`nin elbetteki tüm akil insanlarından oluşan heyet değildir. Bu heyeti bir özet, bir örnek, temsili bir grup olarak görmek belki daha doğru olacaktır. `Listeden, listenin ve heyetin isminden de ziyade işin magazin boyutundan ziyade üstenmekte olduğumuz misyonun çok daha önemli olduğunu, çok daha hassas zeminde yürütülüyor olduğunu özellikle hatırlatmak durumundayım`` dedi.
“Bu salonun dışında olmak sürecin dışında kalmak anlamına gelmiyor” diyen Başbakan, şöyle devam etti:
“Enerjimizi isim üzerinde harcayacak değiliz. Akil insanlar da denilebilir Yüksek temsilci heyeti de denilebilir. Magazin boyutuna takılıp işin amacına yönelik hareket edelim. 76 milyonun özeti sayılabilecek bir listeyi oluşturmaya gayret ettik. Burada bulunan insanların ortak noktası, kangren olmuş bir sorunun çözüme kavuşmasını istemeleridir. Can kaybına, kan kaybına yol açan bir meselenin sona erdirilmesini dert edinmeleridir. Bu heyetin içinde ya da dışında söyleyecek sözü, önerisi, eleştirisi olan varsa dikkatle dinleriz, dinliyoruz ve hiç bir komplekse kapılmadan dinlemeye devam edeceğiz``
“BAHANESİ YOK”
Başbakan Erdoğan, uzlaşıya ve diyaloga büyük önem verdiklerini kaydederek, ``Türkiye`nin can alıcı, can yakıcı bir meselesinde her ne şekilde olursa olsun çözüm arayışlarının uzağında kalmak için hiç bir bahane geçerli olmaz. Kan akmaya devam ederken her bahane teferruattır. Terörün sebepleri, sonuçları, çözüm yöntemleri ve çözüm muhtevası konusunda herkes fikir ve değer dünyasına göre farklı perspektifler ortaya koyabilir. Ama hepimizin ittifak edebileceği konu; kanın durmasıdır, hakkın ve hukukun üstün tutulmasıdır, ileri demokrasinin hayat bulmasıdır. Silahı, terörü, şiddeti, çatışmayı ölümü değil, demokrasiyi, hakkı, hukuku, siyaseti, hayatı önemseyen herkesin yapması gereken taşın altına elini koymak, sorumluluk üstlenmek, yanlış gidişe dur demektir. Kanı, gözyaşını durdurmak Türkiye’yi ileri demokrasiye taşımak için birlikte çalışmak arzusundayız” diye konuştu.
AKİL İNSANLARIN ÇÖZÜM SÜRECİNDEKİ ROLÜ NE OLACAK?
Akil İnsanlar Heyeti’nin çözüm sürecindeki önemine ve rolüne ise Başbakan şu sözlerle dikkat çekti:
“Çözüm sürecinde yol ve yöntemin çizilmesi konusunda asıl belirleyici olan bu heyetin istişareleri olacaktır.”
“ÇÖZÜME KARŞI OLANLARIN ANLAYIŞI ÖLÜMLERİN SÜRMESİDİR”
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin terör yüzünden 40 bine yakın insanını toprağa verdiğine işaret ederek, “ Çözüme karşı olanların anlayışı açıkça ölümlerin devam etmesidir. Şehit vermeyi sineye çeken bir anlayış insani değildir. Bu ülkede ocaklara düşen ateşe kaybettiği ve kazandığı parayla bakanlar oldu. Hala da bu insanlar var” şeklinde konuştu.
"Herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu bir Türkiye inşa etmenin peşindeyiz" diyen Başbakan Erdoğan, AK Parti`nin demokrasi konusunda attığı adımlara dikkat çekti.
www.dogruhaber.com
Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2013, 20:17