banner113

Birlik Vakfı Mardin; “Ezanı aslına iade eden devletimiz, artık Ayasofya Camisi’ni de ibadete açmalıdır.”

Birlik Vakfı Mardin Şubesi Ayasofya’nın cami statüsüne alınarak ibadete açılması hakkında bir kamuoyu açıklaması yayınladı.

Birlik Vakfı Mardin; “Ezanı aslına iade eden devletimiz, artık Ayasofya Camisi’ni de ibadete açmalıdır.”
 Tarihi Ayasofya Camisi’nin geçmiş dönemlerde, Bizans ve Osmanlı eserlerinin sergilendiği müzeye dönüştürüldüğünün hatırlatıldığı kamuoyu açıklamasında,86 yıl önce alınmış bu kararın millet tarafından hiçbir şekilde kabul görmediği ifade edildi

Konuya ilişkin olarak görüş belirten Birlik Vakfı Mardin Şubesi Başkanı Şehmus Ağırakça, Ayasofya’nın, Anadolu topraklarının İslamlaşmasının bir sonucu olarak cami olduğunun altını çizerek, inancımızın ve zaferimizin sembolü olan Ayasofya Camisi’nin müze olarak kalmasının, fetih ruhunu söndürmek, çağ açıp, çağ kapatan zaferimizi toplumsal hafızadan silmek anlamına geldiğini vurguladı.

Birlik Vakfı Mardin Şubesi tarafından yapılan ve İslam âlemine, tekrar bir Endülüs travması yaşatmak isteyenlere, Ayasofya Camisi ibadete açılarak cevap verilmesi gerektiğine işaret edilen kamuoyu açıklaması şöyle:

“ Tarihi Ayasofya Camisi, alınan bir kararla, 24.11.1934 tarihinde, Bizans ve Osmanlı eserlerinin sergileneceği, müzeye dönüştürülmüştür. Millete rağmen 86 yıl önce alınan bu karar, milletimiz tarafından hiçbir şekilde kabul görmemiştir. Ezanı aslına iade eden devletimiz, artık Ayasofya Camisi’ni de ibadete açmalıdır.

Ayasofya bir peygamber müjdesidir.

Ayasofya, fetih hakkı, fethin sembolü ve fetih camisidir.

Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet Han’ın bu millete emanet ettiği, bir İslam mülkü ve vasiyetidir.

Ayasofya, 1453’ten 1934’e kadar İstanbul’umuzun, ulu ve baş camisidir.

Ayasofya, Anadolu topraklarının İslamlaşmasının bir sonucu olarak cami olmuştur. İnancımızın ve zaferimizin sembolü olan Ayasofya Camisi’nin müze olarak kalması, fetih ruhunu söndürmek, çağ açıp, çağ kapatan zaferimizi toplumsal hafızadan silmektir.

İstanbul’un işgal yılların da bile cami olarak kalan Ayasofya’nın, milli mücadeleyi kazanan bir millete kapatılmış olması, bağımsızlığımıza gölge düşürmektedir.”

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2020, 17:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER