Akdağ Evrensel Değerler Yuvasında Olmaktan Mutluyum

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu'nun Engelliler Alt Komisyonu üyeleri Mersin üniversitesini ziyaret etti. Üniversitenin engellilere yönelik yürüttüğü ve planladığı çalışmaları takdirle karşılayan komisyon üyeleri, Mersin Üniversitesi'nin engellilere yönelik erişilebilirlik, istihdam ve insanca yaşama konusundaki adımlarını yol gösterici, motive edici ve itici bir güç olarak değerlendirdi.

Akdağ Evrensel Değerler Yuvasında Olmaktan Mutluyum
Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun ‘Engelli Bireylerin Karşılaştıkları Hak İhlallerini İncelemek Amacıyla Kurulan Alt Komisyonu' üyeleri incelemelerde bulunmak üzere Mersin’e geldi. Erişebilirlik konusu başta olmak üzere engelli vatandaşlara yönelik çalışmaları yerinde incelemek amacıyla çeşitli ziyaretlerde bulunan komisyon üyeleri, bu kapsamda 14 Haziran Cuma günü üniversiteye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Başkanlığını Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ’ın yürüttüğü alt komisyonda Ankara Milletvekili Ülker Güzel, Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ve Yasama Uzmanı Zeynep Duran yer alırken ziyarete,Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ünal Öncül ve Müdür Yardımcısı Cenk Koray Karakaş da eşlik etti.

Rektörlük Senato Odası'nda yapılan kabulde Rektör Prof. Dr. Suha Aydın ile rektör yardımcıları Prof. Dr. Gürol Emekdaş, Prof. Dr. Yüksel Özdemir ile Rektör Danışmanı ve Engelli Destek ve Danışma Hizmetleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu yer aldı.

Mersin Üniversitesi ile ilgili kısa tanıtım bilgileri aktaran Rektör Prof. Dr. Aydın, genç bir üniversite olduklarını, kısa zamanda çok yol kat ettiklerini söyledi ve engellilere yönelik yapılan çalışmalardan bahsetti. Bu çalışmaların karşılığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Ulaşılabilirlik Kalite Teşvik Ödülü'ne layık görüldüklerini belirten Prof. Dr. Aydın, engellilere yönelik kampüsteki eksikleri geç fark ettiklerini ancak duyarlılık gösteren öğretim elemanlarıyla kısa zamanda çok yol aldıklarını ifade etti. Önümüzdeki yılın sonunda engellilere yönelik düzenlemelerin tamamlanmasını planladıklarının altını çizen Prof. Dr. Aydın, planlamaların tamamlanması için kaynağa ihtiyaç duyduklarını, kaynak aktarımı konusunda da Mersinlilerden daha fazla destek beklediklerini vurguladı.


Engelsiz Mersin Üniversitesi kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili bir sunum yapan Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu da, Mersin Üniversitesi'nin vizyonunda 'engelsiz üniversite' kavramının yer aldığına dikkat çekti ve bu vizyona sahip tek üniversite olduklarını hatırlattı. Engelliler için gerçekleştirdikleri projeler, engelli öğrencilerin ihtiyaç analizi çalışmaları ve bu çalışmalar neticesinde hayata geçirilen düzenlemeleri aktaran Prof. Dr. Çömelekoğlu, üniversitemizdeki akademik ve sosyal engellerin kaldırılmasına yönelik çalışma ve uygulamalar hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi. Engelli öğrenci ve öğrenci adayları için planladıkları Mersin Üniversitesi Erişilebilirlik Haritası Projesi'nin Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çömelekoğlu, yaptıkları tüm çalışmalarla Türkiye'de örnek ve ilk uygulayıcı kurum konumunda olduklarını dile getirdi.

Üniversitede engelli personelin istihdamı konusunda son derece istekli olduklarını söyleyen Prof. Dr. Gürol Emekdaş ise bu yıl ilk kez yapılan Özürlü Memur Sınavı ve benzeri uygulamalarla çalışan engelli sayısını artırmak istediklerini kaydetti. Uzun zamandır Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yakın temasta bulunduklarını aktaran Prof. Dr. Emekdaş, başta bakanlık olmak üzere her türlü kurum ve kuruluşla işbirliğine hazır olduklarını beyan etti.


Engelliler Alt Komisyonu olarak iki gündür Mersin'de olduklarını ve Mersin'deki yüksek performanslı duyarlılığı müşahede ettiklerini kaydeden Komisyon Başkanı Abdurrahman Akdağ, "Mersin Üniversitesi'nin 'evrensel değerler yuvası' sloganından hareketle çok kısa bir zaman diliminde fakülteleriyle, yüksekokullarıyla, insani duyarlılığıyla büyük bir gelişme kaydettiğini görüyorum ve bu evrensel değerler yuvasında olmaktan mutluyum" şeklinde konuştu. Erişebilirlik, istihdam ve engelli insanların hayatlarını insanca yaşayabilmeleri konusunda üniversitelerin vereceği desteğin önemine işaret eden Akdağ, hem toplumda duyarlılık oluşması hem yasal düzenlemelerin yapılması noktasında Mersin Üniversitesi'nin yol gösterici, motive edici ve itici bir güç olduğuna inandığını ifade etti. Mersin Üniversitesi'nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan aldığı Ulaşılabilirlik Kalite Teşvik Ödülü ile karşılaşmanın kendisi için beklenmedik ancak çok güzel bir karşılaşma olduğunun altını çizen Akdağ, "İyi ki komisyon olarak İstanbul, Ankara ve Kayseri'den sonra Mersin'e geldik" ifadelerini kullandı. Mersin'in marka şehir olması konusunda da görüşlerini aktaran Akdağ, Mersin Üniversitesi'nin engelliler için yaptığı atılımların Mersin'in marka şehir olması yönünde kayda değer olduğunun ve buradan olağanüstü pozitif duygularla ayrılacaklarının altını çizdi.


Kamuda ve özel sektörde engelli istihdamının istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Oya Eronat da, bu konuda yapılacak düzenlemelerle kamuda daha çok engelli istihdam edilmesi ve kamunun bu yönüyle özel sektöre örnek olması gerektiğine vurgu yaptı. Ülker Güzel ise, engelli olup da çok önemli işler başaran insanların olduğunu işaret ederek, bu insanlara devlet eliyle, özellikle üniversiteler tarafından ilgi gösterilmesi ve özendirici modeller olarak toplumda farkındalık yaratılmasının sağlanması gerektiğine işaret etti.


Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2013, 16:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER