SEYİR ZEVKİNE SEYİRCİ KALMAK

SEYİR ZEVKİNE SEYİRCİ KALMAK
 
 
               İnsan psikolojisinde, yaşamın sıkıntılarını ekarte etmek için genelde savunma mekanizmalarını çok iyi bir şekilde kullanırız.Bunu en çok futbol taraftarlığına bürünerek yapıldığı ortadadır.Çok uysal, toplumla barışık birisi bile stadyumlara gittiğinde holiganlara özenip kendilerini atmosferlerine adapte edebiliyorlar.Futbol seyircisi genelde saldırgan, taşkınlık yapan tipik holiganlığın  örneklerini sergiledikleri aşinadır.Futbol genelde üst düzeyde oynandığı için seyircisinin ilgisi fazladır.Biraz medyadan kaynaklı günden güne insanların ilgisi fazlalaşıyor.Hobi olarak maç seyrinin seçildiği gibi, yaşadığı çevrenin, iş yoğunluğunun ve ailevi sorunları minimize etmek veya bertaraf etmek için bu işi meslek edinenlerde yok değil.Stadyumlara müsabaka izlemeye gelen taraftarların, sadece amaçları seyir zevki yüksek maç izlemek olsa da, maçı kızgınlaştırmak, küfür etmek, etrafı yıkmak ve kavga etmek için gelenlere de seyirci olmaktan kurtulamazlar.
           Kesinlikle bu tür insanlara seyirci kalınmamalı.Tepkinin dozunu toplum ve medya olarak üzerine düşen görevi asgari derecede tesis edilmesi gerekir.
           Düşünün ailesi ile maç izlemeye gelen insanların, o filmleri aratmayan sahneleri izlediği gibi küçük çocuğun belleğine işlenmesi ve ilerde yaşamında yaratacağı toplumsal tahribatların boyutu hat safhada olacağı bilinmesi gerekir.400-500 Milyar dolar bandında olan futbol borsasının insanları ekonomik, psikolojik ve fiziksel olarak etkisi altına almaktadır.Cazibesinden dolayı, taraftar kitlesinin profilide genelde kazanmak üstüne inşa edilmektedir.Bu da kaybetmeyi kabullenmeyen taraftarın kitlesini günden güne artırmaktadır.Kulüpler, spor ekonomisinde globaleşen dünya ile koordineyi sağlarken, seyircisinin küresel sporda ikinci planda itilmişliğin cezasını kat kat ödediğini ülkemizde görmekteyiz.
            Holiganizmin statlarda önlenmesi için, insanların eğitilmesi, medyanın bu işe iyicene kafa yorması, görsel ve işitsel medyanın bu tür olaylara müsamaha tanımaması için gerekli çözüm yollarını irdelemesi gerekir.Spor kulüpleri tribün terörünü önlemek için caydırıcı cezalar verilmemektedir.Yasaklamalar, cezalarla bu tür olayların önlenmediği göz önündedir.Tribün ile saha arasına engeller koyarak olaylar önlenemez.Öncellikle insanları eğitilmesi ve insanları kafasının içindeki ön yargı bariyerlerini yıkmak gerekir.
 
                                                                                      Seyithan ÖZDEMİR
YORUM EKLE
YORUMLAR
nuriözdemir
nuriözdemir - 12 yıl Önce

harikasın hocam.bu tür yazıları yazmak sizin gibi insanlara ihtiyaç duyulmakta.saygılar

yusuf Akkoyun
yusuf Akkoyun - 12 yıl Önce

insanı özüne kavuşturan en değerli etkinlik eğitimdir.eğitim uygulayıcılarını kendi haline terkeden bir sistem herzaman tökezleyecektir.daha fazla yetki ve daha fazla sorumluluğa ihtiyaç var

necat akman
necat akman - 12 yıl Önce

işin ehli insanların işin başına geçmesi sağlanmalı ve desteklenmeli, zaten her yönden büyük bir potansiyele sahip olan ilçemizde iyi bir geleceğe giden yolda atılmış en önemli adım olacaktır diye düdüşünüyorum. seyithan hocamı ayrıca tebrik ediyorum çünkü önemli bir konuya temas etmiş..

İskenderder
İskenderder - 12 yıl Önce

çok önemli bir noktaya parmak basmışsınız. tebrik ederim. umarım bu yazınızla tüm türkiye holiganizme son verir.

karaboğa
karaboğa - 12 yıl Önce

tebrikler hocam.camiamızdan böyle yazarların çıkması sevindirici.takip edecem yazılarınızı başkanım!selamlar

ş.a
ş.a - 12 yıl Önce

bu yazdığın yazıyı tüm dünya okumadığı için evrensel konuları(dünya futbolu) yazmak yerine daha yerele inersen daha fazla okunursun. senin değindiğin konulara değinen bu işin piri insanlar var.

ömerali
ömerali - 12 yıl Önce

babaciğim seninle gurur duyuyorum.tebrikler i

SONBAŞLANGIÇ
SONBAŞLANGIÇ - 12 yıl Önce

admin sorunun ne eleştiri yapinca yorumlarimizi neden siliyorsun biraz anlayişli olun yazinin konusu iyi olabilir. bu hocamizi küçük düşürmek için değil bu olumlu bir eleştiri lütfen takrari olmasin