Bilinçsiz anne-babalar ve çocuklar ıslak mendilleri yüzlerine gözlerine sürüyorlar ve hatta burun silmek için devamlı olarak kullanıyorlar. Ellerini yıkamak yerine, hijyen için sürekli ıslak mendil kullananlarda ise el yüzeyleri bir müddet sonra kırış kırış oluyor ve deride ciddi zararlar çıplak gözle bile seçiliyor.
Ahmet Rasim Küçükusta kendisine ait sitede şu bilgilere yer veriyor;
“Tüm dünyada özellikle bebekler ve küçük çocuklarda kullanılan ıslak mendillerin alerjik deri tepkilerine sebep olabileceği bildirildi. Pediatrics isimli tıp dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu “alerjik kontakt dermatit” tablosu ıslak mendille temizlenen yüz, el ve kalça bölgelerinde kızarma, şişme, kabuklanma, kabarcık ve ince çatlaklarla ortaya çıkıyor. Makalede, egzama, impetigo ve sedef hastalığı ile karıştırılabilen bu tablonun, ıslak mendillerde koruyucu olarak katılan methylisothiazolinone” ( MIT) isimli kimyasalla ilgili olduğu açıklanıyor.
MIT, USA’ da üretilen ıslak mendillerin nerdeyse yarısında bulunuyor.
Dr. Mary Chang şunları söylüyor:
“Kortizon ve antibiyotikli kremlerle düzelmeyen bu lezyonların ıslak mendil kullanımına ara verildiğinde birkaç günde tamamen ortadan kalktığını tespit ettik.
Yama testi ile de dermatitin sebebinin MIT olduğunu gösterdik.
Annelerin, çocuklarının alerji yapabilen koruyucu, parfüm ve diğer katkı maddelerine maruz kalmamaları için ıslak mendilleri mümkün olduğunca az kullanılmalarını tavsiye ediyorum.
Evdeyken kâğıt havlu, su ve beyaz sabun kullanın; ıslak mendiller sadece seyahatlerde kullanılabilir.
Alerjisi olanlar, kişisel bakım ve ev temizliğinde koruyucu madde bulunan şampuan, sıvı sabun, losyon ve benzeri ürünlerden de uzak durmalıdır.
Islak mendiller pratik oldukları için giderek daha yaygın kullanılıyor.
Islak mendilleri üreticisi olan Kimberley-Clarck’ ın sözcüsü “Birkaç seneden beri alternatif prezervatifler üzerinde çalışıyorduk ve önümüzdeki aylardan itibaren içinde MIT bulunmayan ıslak mendilleri piyasaya sunuyoruz” diyor.”
Konuya dair 2009 yılında yapılan haberlerde ise ıslak mendillerde bulunan 62 maddenin durumu Kudret Livaoğlu ve Ayşe Betül Şahin adlı kimya mühendislerine sorulmuş ve adı geçen kişiler bunlardan sadece 16 tanesinin zararsız olduğunu ifade etmişlerdi. Bu 16 madde, saf su, doğal yağlar, doğal koku, nemlendirici ve vitaminler gibi maddelerdi. Geriye kalanlarda ise en hafifi alerji ve cilt tahrişi olmak üzere, zehirlenmeden kanserojen etkiye kadar birçok zarar tespit ediliyor. Çocukların ciltleri yetişkinlere göre daha geçirgen olduğu için bu maddeleri daha hızlı bir şekilde vücutlarına alıyorlar.
O dönem de haberi yapan Zaman’a ıslak mendil firmalarının bu konuya verdiği cevaplar ise şöyle;
Johnson's Baby: Ürünlerimizde zararlı hiçbir madde yoktur. Formülün yüzde 97'si saf su ve temizleme maddelerinden oluşmaktadır. Toksik ve alerjik olabileceği iddia edilen maddeler, cilt temizliğinde kullanılan pek çok kozmetik üründe yıllardır emniyetle kullanılıyor.
Nivea Baby: Ürünlerimizde sağlığa zararlı madde yoktur. Nivea kozmetik ürünleri, test ediliyor. 2005 yılında, Amerikan Cosmetic Ingredient Review'in ölçümlerinde parabenlerin kozmetikte kullanılan şekliyle güvenli olduğu sonucuna varıldı.
Papia: Hammaddelerin hiçbiri sağlığa zararlı değildir. Zira bu hammaddeleri Avrupa ve Amerika'dan tedarik etmekteyiz ki orada ilgili mevzuatlar periyodik olarak yayınlanmaktadır. Papia ve Teno ıslak mendillerin dermatolojik onayları bulunmaktadır.
Canbebe: Ürünlerimiz AB normlarına göre üretilmektedir. 15 ülkeye ihraç edilen ürünlerimiz Sağlık Bakanlığı onaylıdır. Ürünlerimiz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından test edilmiştir.
Dalin: Bakanlığın yönetmeliklerine ve yönetmeliğin izin verdiği hammaddelere uygun olarak üretilmektedir.
İddia edilen zararlı maddeler
Paraben: Methyl, ethyl, propyl, butyl, isobutyl, benzil paraben olmak üzere altı çeşidi var. Birçok ıslak mendilde en az bir tanesi mevcut. Petrolden elde edilen koruyucu katkı maddeleri. Bazı, Avrupa ülkeleri kullanımını yasakladı. AB, parabenlerin kullanımını sınırlandırdı. Bir araştırmada incelenen 20 göğüs tümörünün 18'inde paraben bulundu.
Propylene glycol: Petrol türevi bir madde. Cilt tahrişine, alerjiye, merkezi sinir sisteminde tahribata ve bazı organlarda hasara sebep olabiliyor.
Phenoxyethanol: Deri tahrişine, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilen koruyucu madde.
Peg-40 hydrogenated castor oil: Hidrojene edilmiş hintyağı. Hidrojene yağlar, kanser ve kalp damar hastalıklarına neden olan trans yağ asitleri içerir.
2-bromo-2 nitropropame-1, 3 diol: Zehirlidir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Methylisothiazolinone: Cilt ile teması sakıncalı bulunan yanıklara sebep olabilecek bir maddedir.
Sodyum hidroksit: Cilt yanmalarına sebep olur ve kişiyi diğer kimyasallara karşı hassaslaştırır. Yutulursa öldürücüdür. Fırın, kanal ve boruların, tıkanmış lavaboların temizliğinde kullanılır.
Formaldehit: Kanserojendir. Bebek ürünlerinde kullanımı kesinlikle yanlıştır, fakat çok ucuz bir koruyucu olduğundan merdivenaltı üretimlerde kullanıyor. Teneffüs edilmesi, yutulması ve deri ile teması halinde zehirlidir.
Triclosan: Laboratuvar hayvanlarında karaciğer hasarına neden oldu.
Carbomer: Solunması halinde zehirlidir. Temasta sabun ile yıkanması gerekir.
Sodium benzoate: Uzun vadede üreme sistemi, karaciğer ve merkezi sinir sistemine zarar verir.
Paraffinum liquidum: Cildin gözeneklerini tıkayıp akneye sebep olur.
Benzl alcohol: Cildi tahriş eden, karaciğer ve sinir sistemine hasar verebilen katkı maddesidir.
Benzyl benzoate: Yutulduğu takdirde toksik (zehirli) etki yapar. Göz ve cildi tahriş edicidir.
Fragrance / parfüm: Bir koku 200 veya daha fazla kimyasal madde içerir. Merkezi sinir sistemi hasarı, alerji ve egzamaya neden olabilmektedir.
3-lodo-2 propynyl butyl carbonate: Ciltte tahrişe sebep olur.
Cetrimonium chloride: Cilt tahrişine ve sinir sisteminde tahribata neden olur.
Polyquaternium 7: Solumaktan kaçınılmalı. Temas ettiği yer bol sabunlu suyla yıkanmalıdır.
Coumarin: Aşırı maruz kalma durumu ölüme neden olabilir.
www.habervaktim.com
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2015, 08:52