İlaç açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK), kurumun uygulamaları arasında vatandaşları ilaçlarından vazgeçirmeye yönelik bir uygulamanın bulunmadığını açıkladı.

İlaç açıklaması
SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında “Ya İlacından Vazgeç Ya Da Farkını Öde”, “SGK'dan Pahalı İlaca Fark”, “Ucuz İlaca Yönlendirme” başlıklarıyla verilen haberler üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, “Önümüzdeki yıllara ilişkin olarak ilaç bütçesinin ne olacağına dair pek çok farklı senaryo gerek Kurumumuzca, gerekse de diğer paydaşlar tarafından çalışılmaktadır. Örnek olması bakımından 10'dan fazla senaryo Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündeminin görüşülmesi öncesinde kurumların sunumlarında yer almış ise de bu konular gündeme alınmamış ve herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır. Dolayısıyla buna ilişkin bir karar alınmamıştır” denildi.
2012 yılı sonrasına ait ilaç global bütçe uygulamasının kamu tarafından oluşturulacak bir komisyon ile ilaç endüstrisi arasında yapılacak görüşmelerle her türlü detayın tartışılarak ele alınacağı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“İlaç global bütçe uygulamalarında fiyat indirimleri ve kurum iskontosunun artırılması dışında hangi yöntemlerin uygulanabileceği hususu ilaç sektörünün de talebi olup, uzun süreden beri gerek sektör tarafından gerekse de Kurumca bu yönde teknik çalışmaları yapılmaktadır. Hazırlanan senaryo ve dünya uygulamalarına dair örnekler yine aynı şekilde sunumlarda yer almakla birlikte yurt dışı uygulamalarının tanıtımından ibaret olup, gündeme alınmamıştır. Haberlerin içeriğinde yer alan iç referans fiyat uygulaması SSK döneminden beri eşdeğer ilaç uygulaması olarak ülkemizde yer almaktadır. Diğer taraftan yine haberlerde yer aldığı şekliyle başta Almanya, Kanada gibi ülkeler olmak üzere pek çok dünya ülkesinde, ülkemizde uygulanan şeklinden daha geniş bir biçimde uygulamalar mevcuttur. Bu uygulama dünya örneklerinde vatandaş katkısını artırmayı değil, aynı tedaviler için aynı maliyetleri ödemeyi amaçlamaktadır. ‘Hacim-fiyat anlaşmaları' ya da ‘nakit ödeme' uygulamaları ise endüstri talepleri olarak tartışılmaktadır. Tüm bu modeller dünya uygulamaları örneklerinden araştırılmakta, bir kısmının ülke uygulamasına dönüşmesi halinde simülasyonları yapılmakta ve senaryolar üretilmektedir. Söz konusu alternatif modeller ve senaryo çalışmaları gerek SGK, gerek sektör ve gerekse de diğer kurum ve kuruluşlar tarafından araştırılmakta, tartışılmakta ve birlikte çalışılmaktadır. “

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun'un 73. maddesinin ikinci fıkrasındaki eşdeğer ilaçlara Kurumca ödenecek azami fiyat ile aynı etken maddeli daha yüksek fiyatlı ilaçlar arasında oluşacak farkın, hastalar tarafından karşılanacağı hükmü bulunduğu hatırlatılan açıklama şöyle devam etti:

“Bu hüküm belirtilen tarihten beri tüm sigortalılar için yürürlükte olup halen ‘eşdeğer grubundaki en ucuz fiyatın yüzde 10 fazlasına kadar ödeneceği' şeklinde uygulanmaktadır. Ayrıca sözü edilen eşdeğer ilaçlara azami fiyat ödeme uygulaması devredilen sosyal güvenlik kurumlarınca bu tarihten önce de farklı şekillerde uygulanmaktaydı. Haberde sözü edilen husus; eşdeğer uygulaması konusunda diğer dünya ülkelerindeki farklı uygulama modellerinin sunulması ile ilgilidir. Yoksa Kurumumuz uygulamaları arasında vatandaşları ilaçlarından vazgeçirmeye yönelik bir uygulama bulunmamaktadır. Tüm bu senaryoların Türkiye'de uygulanmasına karar verilmiş gibi gösterilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığı değerlendirilmektedir.”habervaktim

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2012, 00:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER