Nusaybin Belediyesi’nden Tarihi Yapılara Korunma

Nusaybin Belediyesi, Bağdat Köprüsü’nde restorasyon çalışmaların başlatılması ve Zeynel Abidin Külliyesi’ne bitişik yedi adet taşınmazın kamulaştırma talebi için gerekli çalışmalara başladı.

Nusaybin Belediyesi’nden Tarihi Yapılara Korunma

Eyyubiler döneminden kaldığı bilinen ve şu anda Türkiye-Suriye sınır bölgesi arasında kalan tarihi Bağdat Köprüsü’nün restorasyon ile konservasyon ve Zeynel Abidin Külliyesi’ne bitişik yedi adet taşınmazın kamulaştırılması için Nusaybin Belediyesi Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ve vakıflardan sorumlu Devlet Bakanlığı’na restorasyon ve kamulaştırma çalışmalarının başlatılması için başvuruda bulundu.


Bağdat Köprüsü:

Bağdat Köprüsü, kentin en eski köprülerinden olup IV. Murat Köprüsü olarak da bilinir. MS. 11 veya 12 yüzyıldan kaldığı tahmin edilen tarihi köprü, Rojava'ya akan Çağçağ deresi üzerinde doğu-batı istikametinde uzanmakta. Düz yuvarlak kemerli, on iki gözlü köprüler grubuna giren köprü, birbirine yuvarlak kemerlerle bağlı köprü, doğusunda 5, batısında 3 ve ortasında bulunan 3 kemerle inşa edilmiş bulunuyor. Üzerinde herhangi bir süsleyici unsur bulunmayan köprünün kemer açıklıkları, düzgün kesme taştan, diğer kısımları kırma taş malzemeden inşa edildi.

 

2012 yılında Nusaybin Belediyesi’nin girişimleri sonucunu Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescillendi. Tarihinde önemli bir ticari role de sahip olan Bağdat Köprüsü, kervanlarında  geçişine şahitlik eden Tarihi Bağdat Köprüsü şu anda kaderine terkedilmiş durumda kalmayıp tescilli olan tarihi köprünün üzerine Aralık 2013 tarihinde Nusaybin-Qamişlo arasında örülen istinat duvarının tahribatına uğramıştır.

 Zeynel Abidin Külliyesi:

 Zeynel Abidin Külliyesi’nde 2013 yılından beri restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Zeynel Abidin Külliyesi’nin batı bitişiğinde yedi adet taşınmaz yer almaktadır. Külliyenin arazisi içerisinde kalan bu konutlar yürütülmekte olan ‘Kültür İnanç Parkı’ projesi içerisinde değerlendirilmekte olup hem kültür turizmi açısından hem de külliyenin siluetine ve estetiğine zarar verildiğinden dolayı bu taşınmazların kamulaştırılması için gerekli çalışmaların başlatıldığı belirtildi.

          

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014, 23:56

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER