Başkan Gökkan: Vaatlerde bulunmadık halkla birlikte kenti inşa ettik

5 yıllık bir süre içinde tüm baskılarına ve imkansızlıklara rağmen bir çok çalışmaya imza atıklarını belirten Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, "Nusaybin halkına vaatlerde bulunmadık halkla birlikte kenti inşa ettik" dedi.

Başkan Gökkan: Vaatlerde bulunmadık halkla birlikte kenti inşa ettik
5 yılık bir süre içinde tüm baskılarına rağmen bir çok çalışmaya imza atan Başkanı Ayşe Gökkan, aldıkları her kararda halkı belediye çalışmalarına katmaya çalıştıklarını söyledi. Gökkan, 1999 yılından önce ilçede hiç bir çalışma yapılmadığına, belediyenin partilerine geçmesi ardından ise ilçede yeni bir dönemin başladığına dikkat çekti.

`Yeni mezbahane ve sebze hali yaptık`

2009-2014 yılları arasında planladıklarının birçoğunu hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Gökkan, "Eski mezbahane ve sebze hali halkın ihtiyaçlarını karşılamadığından dolayı yeni mezbahane ve sebze hali yaptık. Kentteki mezarlık alanlarının yetersiz kalmasından kaynaklı 31.5 dönümlük iki yeni mezarlık alanı açtık. Kentimizde imar planına uygun bir şekilde halkımızla dayanışma içerisinde 7 mahallede kamulaştırma yaptık" dedi.

`Her mahalleye bir park ve halkevi projesini hayata geçirdik`

Halkın bir araya gelip paylaşımlarda bulunmaları ve çocuklara sosyal alan yaratma adına "Her mahalleye bir park ve halkevi" projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Gökkan, "Her mahalleye bir park projesi kapsamında ilçemizde 15 yeni çocuk parkı, oyun grubu ve halkımızın parklarda rahat spor yapabilmeleri için 8 parkımızda da Fitness Spor Grubu oluşturduk" diye konuştu.

`Çağ Çağ Deresi ve Tandır Evleri ekolojik projelerdir`

"Demokratik ekolojik ve cinsiyet özgürlüğünü" savunan belediyecik yaptıklarının altını çizen Başkan Gökkan, Çağ Çağ Deresi`nin çevresinde bulunan 60 evin kamulaştırılması ve derenin temizliği için toplamda 7 milyon 770 bin 876 TL harcandığını ve derenin çevresinin temizlenmesinden sonra dere çevresinde 20 dönüm alan açtıkları bilgisini verdi. Başkan Gökkan, "Şu anda bilimsel olarak yapılan ölçülere göre dere kenarındaki sıcaklıkla kent merkezi arasında 8 derece sıcaklık farkı var. Böyle önemli ve büyük bir projede eminim ki herkesin katkısı oldu. Bu proje Türkiye`de birinci oldu. Buna benzer Türkiye`de 9 proje daha var; ama bunu hayata geçiren sadece Nusaybin Belediyesi oldu" şeklinde konuştu.

´Newroz Alanı´nda anıt yaptık´

Nusaybin ilçesinde 1992 yılında Newroz kutlamaları sırasında yaşamını yitiren 17 kişinin anısına anıt diktiklerini söyleyen Başkan Gökkan, "1992 yılında halkımızın Newroz kutlamaları sırasında yaşamını yitiren 17 kişinin anısını yaşatma adına Newroz Alanı`nda Newroz Anıtı yaptık. Kentimizin tarihsel dokusunu yaşatmak amacıyla Kent Müzesi ve Kadın Kenti olan ilçemizde Gulşilav Kadın Merkezi açtık. Kadın Merkezi`nde 5 yıllık hizmet sürecinde 9 bin 842 kadına ulaştık. İlçede gençlerinin eğitimleri için Gençlik Etkinlik Merkezi açtık. Merkezimizde 917 kişiye eğitim verildi. Eğitim faaliyetlerinin yanı sıra öğrencilerin sosyal gelişimi için resim, satranç gibi kurslar da verildi. Mitanni Kültür Merkezi`nde kültür ve sanat alanında ilçenin ihtiyaçları ve gençlerin talepleri doğrultusunda 4 bin 741 kişiye ulaşılarak çoğuna kurslar ve eğitimler verildi" ifadesinde bulundu.

Kentte, tarihin yok edilmemesi ve yaşatılması için arkeolojik çalışmalarda bulunduklarını aktaran Başkan Gökkan, "Nusaybin kent merkezinde 6, çevresinde ise 10 tarihi yapı tescil edilmiştir. Ayrıca 3 tarihi yapı da tespit çalışmaları yapılarak tespite sunulmuştur. Daha temiz ve yeşil bir alan için ilçenin fidan ihtiyacını karşılamak için belediye fidanlığı açtık. Fidanlıkta şu ana kadar 93 bin 10 fidan yetiştirildi. Yetiştirilen fidanlar; parklara, mezarlıklara dikildi. İhtiyaç fazlası ise halka, beldelere ve çevre köylere dikmeleri için dağıtıldı. Hizmetlerin daha seri olması için araç filomuza 22 yeni iş makinesi ekledik" şeklinde konuştu.

Kültür sanat etkinlikleri her yıl yapılıyor

Bunların yanı sıra ilçede kent değerleriyle kimlik oluşturma politikalarıyla Nusaybinlilerin evrensel ve Kürdistani değerlerini yerel değerlerle buluşturan süreklileşen hafta ve günleri de unutmadıklarını kaydeden Başkan Gökkan, yapılan etkinlikleri şöyle sıraladı: "3 yılda bir yapılan Mezopotamya tarihinde Nusaybin sempozyumu, her yıl yapılan `Haziranda ölmek zor` anma programı, her nisan ayında `Nusaybin`in renkleri nisanda akıyor` şenliği (Paskalya, Çarşemba Sor), her yıl yapılan Newroz koşusu, 1. Berfin Akın `uçurtmam tellere takılmasın` çocuk şenliği, her yıl haziran ayında `Ekoloji; Tüm iktidarlara karşı olmaktır`, her yıl İstanbul ve Ankara TMMOB kadın üyelerle yapılan `Kadınların sınırsız emeği imar forumu`, 25 kasım, 8 Mart gibi günler haftalık çalışmalara yayıldı. İnançların dayanışmasını ifade eden İnanç Parkı çalışması devam ediyor. Zeynel Abidin, Mor Yakup sokağı sanat sokağına dönüştürme projesi hazırlanıyor. Nusaybin tarihinde farklı kültürleri ve kimlikleri barındırdığından dolayı bütün yayınlarımızda da çok dililiği kullandık. Bunu biz keşfetmedik; çünkü Nusaybin sokaklarının hepsi bir üniversite niteliğindedir. Çünkü her alanda Kürtçeyi konuşuyorlar. Biz de bunu tekrardan canlandırmak istedik. Bütün çalışmalarımız 4 dilde yapılıyor ve yayınlıyoruz. Halkın değerleri olan farklı dil ve inançlara göre park, cadde ve sokak isimleri verildi uygun olmayanlar değiştirildi" dedi.

İlçede tüketilen ekmeğin yüzde 85’i kadınların ürettiği tandır ekmeği. 15 mahalleye tandır evi projesinin 13’ünü tamamladıklarını belirten Gökkan, kentin hava kirliği ve kadınların trafik riskinin önlendiğini, kadınların yaz ve kış mevsiminde yaşadığı zorluklardan korunduğunu ifade etti.

`Belediye meclisimizde duvarın örülemeyeceği kararı aldık`

Başkan Gökkan, Van Depremi ve Rojava halkıyla dayanışma amacıyla belediye ve halk olarak seferberlik içerisinde olduklarını söyledi. Tüm dünyada halkların arasına örülen duvarların "utanç duvarı" olarak tanımlandığının altını çizen Gökkan, "Berlin duvarı yıkıldı. Bu devletin Başbakanı Filistin ve İsrail`e giderek örülecek duvarın `utanç duvar`ı olduğunu söyledi. Fakat Rojava ve Kuzey Kürdistan arasına utanç duvarı örmek istediler. 21’inci yüzyılda halkların arasına örülecek duvarı halklar kabul etmedi. O yüzden ortaya çıkan tepki sadece duvara karşı değil sınırlara karşıydı. Çünkü halk sınırları kabul etmezken nasıl duvarı kabul etsin. Halkların arasına örülen o duvarlar zaten 7 Kasım`da halk tepkisiyle yıkıldı. Otoriterler, duvarlar ile kimlikleri, halkları parçalamak istediler. Fakat o duvar tüm halkları bir araya getirdi ve örülen o duvarı devlet kendisi ve halk arasında ördü. Biz de belediye olarak tüm tepkimizi ortaya koyduk. Belediye meclisimizde duvarın örülemeyeceği kararı aldık" diye konuştu.

`Sosyal alanlarda engelli yurttaşlar için düzenleme`

Ayrıca engelli yurttaşların giriş çıkışlarda daha rahat gidip gelmesi için hizmet kurumlarında, sosyal alanlarda, yol ve kaldırım düzenleme çalışmalarında engelliler için giriş-çıkış düzenlemeleri yapıldığını aktaran Başkan Gökkan, "Belediyenin de yurttaşlardan istekleri şu doğrultu da; ilçeyi temiz tutması, çöpleri yere ve ulu orta atmaması, kaçak inşaatların yapılmaması, esnafların halka ait olan kaldırım ve yolları işgal etmemesi, kahvehanelerin yolları işgal etmemesi gerekir" şeklinde yurttaşları duyarlı olmaya çağırdı.

Başkan Gökkan, ayrıca ilçe merkezinde 52 bin 935 metre su hattı döşemesi, 78 bin 797 metre kanalizasyon boru hattı, bin 34 adet kanalizasyon muayene bacası, 434 bin 275 metrekare parke taşı, 73 bin 129 metrekare parke taşı onarım, 226 bin 123 metrekare asfalt, 17 bin 616 metre karosiman, 39 bin 57 metre kaldırımtaşı, 49 bin 176 metre oluktaşı döşemesi yapıldığı bilgisini verdi.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2014, 18:32

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER