Valiliğimiz tarafınd düzenlenen Gelenksel haline gelen üçüncü kez mardin cumhuriyet meydanında düzenlen HARIRE şenliği mardin halkı coşkuyla neşeyle katıldı.
Şenlik mahali sanatçı sadullah maradan Mardin Reyhan folklor ekibi Mardi halkıyla cumhuriyet meydaninda da halay çekerek ve sayın vali Mustsfa YAMAN"nın konuşmasıyla şenlik başladı.
Şenliğe mardin kanaat önderleri sivil toplum örgütleri ve mardin protokolü katıldı.
MAZRONE ÜZÜMÜ.
Mazrone üzümü Mezopotamya toptağında mardin:toprağında iyi yetişen şıraya pekmez ve haririye iyi gelen bir üzüm çeşidi.
Mardin merkez zınar ve ilçeleri. Ömerli,Derik,Savur,Mazıdağ ve midyat her yıl ekim ayında bağ bozumunda keyifle neşeyle köylüler hep birlikte bir şenlik ve festival havasında başlıyorlar ışte benim çocukluğum Mardin Derik Bozok Meşkinan köyünde hep bu şenlikle geçti..
HARIRE nasıl yapılır MAZRONE ÜZÜMÜ toplanır keten liflerinde özel yapılmış bir torbaya konulur üzümü ayaklarla bastırıp sıkıştırarak suyunu çıkartılır bakır sitile beyaz killi toprağa benziyor bir yendo topragi dibine atar ve sitili şırayla doldurup kızgın odun ateşin üzerine konur kaynamaya başlar kaynadikca sitil taşar içindeki çöpleri mikrobu dışarı atar.
Buna kevd deniliyor.
Şıra iyi kaynadiktan sonra ateşten indirilir iki ayrı küçük sitile nakleder çalıdan yapılmış süpürge şıraya un katarak bulamaç olmamak için mikser gibi iyice karıştırıp tekrar aynı büyük sitile koyup ateşe bırakır hemen birbirlerini değiştirerek HARIRE halini alıncaya kadar bir kişi darafında uzun bir agaçla karîştırılır fotoğrafta görüldüğü gibi.
PESTİL(bastêk)Daha sonra harireyi cav dediğimiz beyaz beze cavın büyüklüğüne göre bir veya bir buçuk yendoylar doldurulur.
Hesk dediğimiz ağaçtan yapılmış heykel harire bezin yüzeyine serilir ve güneşe bırakılır.
Kurduktan sonra harire olmayan yüzü suyla ıslatarak pestili bezden ayırarak ve PESTİL hazırlanmış oluyor.
SUCUK (Beni) ığne iple cevizleri tesbih şeklinde ağaçtan sap yaparak harriye batirilıp sucuk yapılır.
PEKMEZ(dıms) ise salt şıre hiçbir sey katmadan ateşten indirildikten sonra ayrı bakırdan teştlere konulur ve tekrar kızgın odun ateşine bırakılır iyice kaynandıktan sonra PEKMEZ halini alır.
Elazığ yöresinde MAZRONE ürününe damla üzümü diyor sucuk Benniyede orcik diyorlar.