Mardin’de Eğitim Çalıştayı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri (1)

Sosyal problemlere çözüm bulmak, insan eğitiminin safhalarını düzenlemek ve istenen düzeye getirmek, bir şahsa bir faktöre bağlayamayız elbette! Toplumların eğitim sorunlarını çözmek; uzun ve kapsayıcı planlarla, bu planları uygulayacak kalıcı ve istikrarlı bir yönetici grubu ve başlarında vizyonel bir liderin yol göstericiliği ile olur.
     Eğitim: kişinin içinde yer aldığı mekân ve hazır bulunuşluk sürecinde; kendi dışındaki bütün varlıkların, kurumların ve toplumsal tabakalarının bireyler üzerindeki zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerden etkileşimde bulunma ifadesidir.
      İşte bu tanım çerçevesinde ve dâhilinde yapılacak paneller, konferanslar, sempozyum ve çalıştaylar ile ortaya çıkmış bir sorunu; tüm detayları ile tartışmak, soruna kaynaklık eden etkenleri incelikle belirtmek, sorunun çözüm yöntemlerini yeterince dillendirmek, farklı yaklaşım ve değişik bakış açıları ile temel problemlere bakışımızı yansıtmak ve bu sorunların çözüm önerilerini, teorikten çıkarıp somut bir şekilde uygulanabilirliğe (pratiğe) dönüştürmeyi amaç edinmeliyiz.
     Genelde tüm Türkiye’nin coğrafi bölgelerinde; özelde bölgemiz ve en dar kapsamda ise ilimizin eğitim sahasında ciddi problemlerin var olduğu ve bu problemlerin çözümünde akademisyenlerin, eğitimcilerin, gazetecilerin, bürokrat ve siyasetçilerin; birlikte bir fikir alışverişinde bulunarak yeni çözüm yollarını bulunmasına zemin hazırlanmalıdır; Bu sebep ile bir bilgi şöleni şeklinde çalıştaylar düzenleyerek; geleceğe dair sosyal problemlerimizi, yarının nesli olan çocuklarımızın eğitimlerine dair sıkıntılarını ve bunların çözüm önerilerini bulup-arama-giderme babında; biz eğitim yöneticilerine, öğretmenlere, eğitimin içindeki diğer paydaşlara büyük görevler düştüğü kanısındayım.  
     Bilgi birikimlerimizi ve çözüm önerilerimizi paylaşarak, bir çıta yükseltme sürecine dâhil olacağımız andan itibaren; yeni değişimlerin, yeni heyecanların ve yeni gelişmelerin ufkuna bağlanacağımızın inancını taşımaktayım. İlke olarak bu tür etkinlikler desteklenmeli ve tabana yayarak tüm eğitimcileri bir pusula vazifesi ile doğru istikamete yönlendirilmeli, rehberlik etme ve yol gösterme etkinlikler ile süreci güçlendirmeliyiz.
      Bu vesile ile ilimizdeki eğitim sorunlarına baktığımızda karşımıza birkaç temel sorun ve bu temel sorunlardan kaynaklanan diğer alt problemleri görmekteyiz.
<!--[if !supportLists]-->A-     <!--[endif]-->İlimiz, değişik okul türlerinde yeterince okullaşamaması ve zamanında bu pozisyon ile ilgili adım atılamaması
<!--[if !supportLists]-->B-     <!--[endif]-->İlin bürokrat ve siyasi kesimi, eğitim ile ilgili ana problemlere dair elini taşın altına almada çekimser kalması ve isteksiz davranması
<!--[if !supportLists]-->C-    <!--[endif]-->İl Müdürlerinin sürekli değişmesi
<!--[if !supportLists]-->D-    <!--[endif]-->Özel Okul oranın Türkiye Ortalamasının çok altında olması ve bu oranın uzun yıllar böyle devam etmesi (1990’larda yeni il olan Batman İlinin Oranına bile henüz ulaşamamışız.)
<!--[if !supportLists]-->E-     <!--[endif]-->Öğretmen eksikliği ve var olan öğretmenlerin sık sık sürkilasyona uğraması
         İlimizin okullaşma oranın artırılması, öğretmen açığının kapanması, öğretmeni tutma, okulların fiziki imkânlarının iyileştirilmesi, kızların eğitimlerine devam etmeleri, ailelerdeki ihtiyaç listesine  eğitimi birinci sıraya getirme isteğinin uyandırılması ile ilgili “Bilinç ve Şuurun” sağlanamaması, mevsimlik göçler, okullardaki kaynak sorunları, bölgeye gönderilen asker öğretmenler, aday öğretmenler, ücretli öğretmenlerin fazlalığı, yönetici ve öğretmenlerin geleceğe dair vizyon kıtlığı, imkân ve fırsat eşitliğinin dengeliliği,yöredeki yoksul nüfusunun fazlalığı ve ailelerin çeşitli sebeplerden dolayı okullara yeterince maddi ve manevi destek vermemesinden kaynaklanan (Bakanlık tarafından okulların bazı ihtiyaçlarına kaynak ve destek sağlanmadığında; velilerin maddi desteği ile çözüme kavuşturulan okulların kırtasiye, bilişim masrafları, etkinlik ve faaliyet giderleri vb… ) problemler ve bu problemlerin yol açtığı sıkıntıları dile getirebiliriz.
Yeni heyecanlarınızla yeniden nikah tazeleyiniz.
      Mardin Valisi Dr Ahmet Cengiz den naklen aldığım sözün yanına; bir de şu sözü ekleyeyim. “Yeni Müdürler yeni heyecanlar üretir.”
      Bu sebeple şunu söyleyeyim: İlimizin eğitim camiası içinde, rayında gitmeyen eski alışkanlıkları da geride bırakıp; önyargısız bir fırsat süreci sağlayarak, kırmadan ve küçük düşürmeden ilin tüm eğitim neferleri ile beraber bir güdüleme havuzu oluşturmak lazımdır.
     Bu vesile ile 5-6 Eylül 2013 Tarihlerinde,(AKM’de Saat:09.00’da) Mardin valisi sayın Dr. Ahmet Cengiz’in öncülüğünde yapılacak Eğitim çalıştayına; resmi ve özel vakıf üniversitelerin değerli Eğitim akademisyenleri, Fakülte dekanları, ilgili konuda düşünür ve yazarların katılımı ile  bir eğitim çalıştayı gerçekleşecektir.
   Çalıştayın, Mardin ilinin eğitimine yeni bir soluk getirmesini, süregelen uykundan bizleri uyandırmasını, ilin eğitim sistemine adalet dallarının sarmalanmasını, göreceli uygulamalardan uzaklaşarak, kalıcı eserlerin bırakılmasına vesile olmasını arzu ederek; başta tüm Mardinli vatandaşlarımızı, Eğitim yöneticilerini, öğretmenleri, sendika yetkililerini, kurum müdürlerini, belediye yetkilerini ve muhtarların bu önemli organizasyona katılmalarını bekler…
    Kelam ve selamların en güzeli kalınız diyorum.

YORUM EKLE