Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliği Mardin genelinde çiftçilerin beklentileri ve yağışlar ile ilgili açıklama yapıldı. ZMO İl temsilcisi Mehmet Ali Dündar adına yapılan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
Mardin’ de dün itibariyle başlayan yağmur tarımsal üretimimize önemli bir katkı sunmuştur. Meteorolojik verilere göre yağışların 4 gün daha devam edecek olması ilimiz çiftçisi için sevindirici haber olmuştur. Türkiye’nin yaşadığı meteorolojik kuraklık riskinin son dönem yağışlar ile minimize olacağını umuyoruz.
Mardin’ de tarımsal kuraklık riski olmasına karşı şu ana kadar bu anlamda bir sıkıntı yaşanmamıştır. Bunu tolere eden en büyük faktör sulamadır. İlimiz üreticisinin üst gübrelemeden sonra zirai ilaç uygulama döneminde olduğu göz önüne alındığında, su ihtiyacının mart ayının ikinci yarısından itibaren artacağı görülmektedir. Türkiye’ nin her yerinde olduğu gibi Mardin dede tarımsal kuraklık riskini yaşamaya devam edeceğiz.
İlimiz yüksek verim potansiyeli olan, geniş arazi varlığına sahiptir. Mardin tarımsal üretim koşullarından sulama suyunun olmadığı her alan verim ve kalite açısından büyük sıkıntılara maruzdur. İlimiz topraklarının yüksek kireç oranı içermesi periyodik yağış ya da sulama ihtiyacı hissetmektedir. Bahar dönemi yağışların Mardin de verimin göstergesi olmaktadır. Mart – Nisan döneminde düşecek yağış, olgunlaşma dönemi olan Mayıs- Haziran dönemi en az sıkıntıyla geçmesini sağlayacaktır.
Mardin’ de sulamadan kaynaklanan birçok sıkıntımız hala devam etmektedir. Elektrik sorunu bu sıkıntıların en büyüğü ve önemlisidir. Tarımsal üretimde kullanılan elektrik enerjisinin üretici için sıkıntıları gün gittikçe artmaktadır. Enerji iletimindeki salınımlar, kesintiler, alt yapı yetersizliği ve buna paralel çitçinin geçmiş dönemde kalan borç yükü üretimimizdeki handikaplarımızdır. Sağlıklı bir üretim için üreticinin suya en ucuz ve en kolay yolla ulaşımı mutlaka sağlanmalıdır. Mardin çiftçisinin öncelikle elektrik borcu yükünden kurtarılması en büyük beklentimizdir. Özelleşen Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi ile üreticinin bu anlamda uzlaşması mümkün görülmemektedir. Sorunun çözümü enerji, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının birlikte devreye girmesi ile sağlanabilecektir.
Tarımsal üretimimizin temel getirilerinden olan su ve suyun ana kaynağı olan yağmurun bahar dönemi boyunca periyodik olarak üretime katkısını umuyoruz. Yağışlar ile beraber çiftçilerimizin de sulama rejimlerini daha modern bir şekilde yapmalarını bekliyoruz.
Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2014, 23:17