Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonunda çiftçi temsilcilerinin talep ve önerilerini dinleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç’a Vali Demirtaş ve Ak Parti İl Başkanı Faruk Kılıç da eşlik etti.
Mardin’in ülkenin gıda arz güvenliği konusunda en önemli illerin başında geldiğini belirten Bakan Yardımcısı Tunç;
‘’Mezopotamya ovasında çok verimli topraklara sahibiz. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu tarımsal ürün çeşitliliğini, Mardin karşılamaya çalışıyor ve katkılar sunuyor. Mardin, göz bebeğimiz olarak gördüğümüz illerin başında geliyor. Verimli topraklarımızın olmasıyla birlikte bu topraklarımızı en ekonomik şekilde sulamaya yönelik sıkıntı ve aksaklıklar var. Bizler bunun farkındayız. Mutlak suretle tarım arazilerimizin suya ihtiyacı var. Güneydoğu bölgemiz kurak iklim kuşağında ama devletimiz bununla alakalı sulu tarıma geçilmesi için barajlar inşa etmiş. Bu planlama sonucunda bölgenin en büyük sulama tesisi olan Atatürk barajı hayata geçirilmiş. Mardin ilimiz yakın tarihte cazibe suyuna kavuşacaktır. Çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Mezopotamya Ovası GAP suyu ile buluştuğunda çiftçilerimizin maliyeti otomatikman düşecektir. Çiftçilerimize desteğimiz devam edecektir’’ diye konuştu.
Vali Demirtaş ise, tarımsal üretimin önemine değinerek;
‘’Tarih kadar eski bu coğrafyanın dünden geleceğe akan tarımsal üretim yolculuğunda bugün, tüm dünyanın öğrendiği bir gerçekliğin altını çizmekte yarar görüyorum. Milletlerin bugün ve gelecekte var olma rotasını, tarımsal üretim çizecektir. Uzmanların ve stratejik analistlerin öngörüsü ise gelecekte toprak, su ve gıdaya erişim için ülkelerin birbiriyle kıyasıya mücadele edeceğidir. Hamdolsun, ülkemiz geride bıraktığımız pandemi sürecinde gıda arzı ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamamıştır. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde de herhangi bir sıkıntının yaşanmaması için tüm tedbirler alınmaya devam edilmektedir. Bu noktada yerel anlamda Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızı eşgüdüm içerisinde yürütmeye devam ediyoruz. Bir yandan üreticilerimizin yanında dururken diğer yandan vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için yoğun bir biçimde çalışıyoruz. Toprak, su ve gıdaya erişim olarak dikkatlerinizi çektiğim üç başlığın üçünün de kadim kentimizle eş anlama geldiği gözlerden kaçmamaktadır. Mardin ilimiz 150 bin ha sulu, 164 bin ha kuru olmak üzere toplam 314 bin ha toplam tarım alanına sahiptir. Kadim kentimiz, 1 milyon 100 bine yaklaşan küçükbaş, 108 bin büyükbaş hayvan varlığıyla hayvancılık sektöründe de önde gelen merkezlerden biridir. 5027 gıda işletmesiyle de bölgemizin önemli bir gıda üretim ve sevk merkezi olan Mardin’imizde ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayımız ise 20.866’dır. Tüm bu göstergelerin yukarı yönlü ivme kazanması için son iki yılda 62 projeye toplam 33.8 milyon TL destek sağladık. Aynı şekilde ilimiz genelinde kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla da toplamda 296 milyon TL’lik destek üreticilerimize ulaştırılmıştır. Hali hazırda gerek Valilik gerekse Büyükşehir Belediyesi olarak yürüttüğümüz tüm proje ve çalışmalarla, Mardin’de tarımın tarihini yeniden yazmaya kararlıyız’’ dedi.
Programın ardından Mardin temaslarını sonlandıran Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, kentten ayrıldı.