Mardin Artuklu Üniversitesi’nin yeni vizyonu çerçevesinde istihdamın arttırılması ve öğrencilerin mezuniyet sonrasında iş bulabilme imkânlarının arttırılmasına yönelik stratejik planların geliştirildiğini söyleyen MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar;
“Üniversite öğrencilerimizin mezuniyetlerinin hemen ardından iş bulabilme potansiyellerinin düşük olması ile ilişkili problemleri biliyoruz. Üniversiteleri, istihdamı arttıran birimlere dönüştürebilmeye yönelik çok büyük bir çabanın gerekliliğinin farkındayız. Üniversiteler akademik çalışmalara yoğunlaşması nedeniyle bu tür konulara çok fazla eğilmiyor, buna yönelik çözümler irdelenip araştırılmıyor. MAÜ olarak Genç İstihdamın Teşviki Projesi kapsamında öğrencilere teknik destek vererek teorikte kalan bilgilerin pratize edilmesini ve iş sahasına hâkim girişimci donanımlı bireyler yetiştirmeyi önemsiyoruz.” dedi.
Girişimciliği, risk alan ve risk ile birlikte yenilikçi ve yeniliklerle birlikte bilgi sahibi olan fırsatları değerlendiren ve bunları hayata geçiren bir süreç olarak gördüğünü belirten DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alanlı;
“Genç istihdamın desteklenmesi için 2020 yılının haziran ayından itibaren çalışmalara başladık. Üniversitemiz ile çeşitli vesilelerde bir araya geldik. üç yıl sürecek olan bu projemizin her aşamasında başarılı olabilmemiz, eğitimlerin sonuçlarını alabilmemiz için sıkı bir işbirliğine ihtiyacımız var. Sadece DİKA olarak bir faaliyette bulunmamız yeterli değil. Bu süreçte bizlere hem sınıf tahsisi hem de ortak eğitim projeleri ile destek sunan Mardin Artuklu Üniversitesine müteşekkiriz. Genç Girişimciler Projesinde; Valiliğin, Belediyenin, İş Kur’un, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, OSB’nin ve Ticaret-Sanayi Odasının işbirliği destekleri ile süreci yürütüyoruz.” Dedi.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Genç İstidam Projesi’nin 40 milyonluk bir proje, olduğu bilgisini paylaşan Alanlı, Uygulamalı girişimcilik eğitimi konusunda bilgi vererek:
“Uygulamalı girişimcilik eğitimi iki hafta sürecek. Eğitimin ilk haftasında klasik girişimcilik eğitimi verilecek, ikinci haftasında ise yenilikçi, orta yüksek/ileri teknoloji düzeyindeki sektörler ile imalat sektöründe faaliyet gösterecek girişimcilerin ihtiyaç duyabilecekleri bilgilerin kazandırılması sağlayacak şekilde, ağ Kurma, Girişimin Mali Yapısının Belirlenmesi ve Yönetimi, Yeni Girişimler için Finansal Kaynaklara Erişim,
İnovasyon/Yenilik Yönetimi, Büyüme Sürecinin Yönetimi ve Büyüme Stratejileri, Fikri Mülkiyet Hakları, İş Planı geliştirme vb. Konuları içerecek şekilde bu alanda ihtiyaç duyabilecekleri konularla ilgili bilgi çalışma yapılacaktır.” dedi.
Toplantılara toplam en az 2000 üniversite öğrencisinin katılması beklediklerini ifade eden Alanlı, 30 aylık sürekli kariyer rehberliği ve danışmanlığı desteği sonunda, toplam 3600 öğrenciye kariyer rehberliği hizmeti sunulması amaçladıklarını ve üniversite öğrencilerine yönelik kariyer fuarları, 2 Girişimcilik Yarışması ve ‘İşverenlerden Ufuk Acıcı Konuşmalar’ seminerleri düzenleyeceklerini bildirdi.
Özellikle son sınıf öğrencilerine yönelik Etkili İletişim, Müzakere ve Sunum, Özgeçmiş, İş Başvuruları için Ön Yazı Hazırlama ve Mülakat eğitimlerinin verileceği, Diğer taraftan üniversite personeli, Kariyer Rehberliği ve Kariyer Yönetimi ve işgücü piyasası politikaları ve yenilikçi destek mekanizmaları olmak üzere iki farklı eğitimlerinde düzenleneceği bilgisi verilerek katılmak isteyen Girişimcilerin www.gencistihdam.org adresini takip etmeleri gerektiği ifade edildi.