MAÜ, Doğumunun 100. Yılında Necati Cumalı’yı Sempozyumla Andı

Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde; Türk Dil Kurumu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Urla Kaymakamlığı ve Urla Belediye Başkanlığı paydaşlığında gerçekleştirilen ‘Doğumunun 100. Yılında Necati Cumalı’ online sempozyumu yoğun ilgi gördü.

MAÜ,  Doğumunun 100. Yılında Necati Cumalı’yı Sempozyumla Andı
 

Şiir, roman, hikâye, deneme, tiyatro, günce gibi pek çok edebi türde eser vermiş çok yönlü bir yazar olan, Cumhuriyet devri Türk edebiyatının tanınmış kişilerinden  Necati Cumalı’nın Türk Edebiyatına katkılarının ele alındığı bilgi şöleni edebiyatseverler başta olmak üzere birçok kesim tarafından ilgiyle izlendi.

Necati Cumalı’nın sahip olduğu yerellikler ile evrenselliği yakalayan bir sanatçı olduğuna değinerek açılış konuşmalarını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Bozkurt; sanat, edebiyat ve tarih bağlamında sempozyumu değerlendirerek MAÜ’nün bir sosyal bilimler üniversitesi olarak; diller, dinler, edebiyatlar, mimari, kültürel, sanatsal ve turizm alanlarında bu tür  bilimsel faaliyetleri sürdürdüklerini ve sürdürmeye de devam edeceğini ifade ederek sempozyumun son derece önemli olduğunu vurguladı.

Kendisine vatanının neresi olduğu sorulunca  ‘benim  vatanım Türkçe’nin bizatihi kendisidir’ ifadeleri ile cevap veren Necati Cumalı’nın  kendisini özetlediğine dikkat çekerek konuşmalarına başlayan  Türk Dil Kurumu Bilim Üyesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Emre:

“ Necati Cumalı’nın sahip olduğu romancı, hikayeci, tiyatrocu, senarist ve şair  kimliğinde olmasının onun dil ile kurduğu ilişkide her bir türün gerektirdiği şartının, tekniğinin ve yönteminin kavramlarını hakimiyeti altına almasından kaynaklanmakta olduğunu görüyoruz. Tüm eserlerinde her bir türe özgü kullanılan episdemik alanı çok net bir şekilde ortaya koymuştur.” dedi.

Necati Cumalı’nın güzel Türkçemize verdiği katkılardan birinin de  yazdığı  ve üstesinden geldiği  dil kullanımı olduğunu söyleyen Emre, Cumalı’nın  dili;  bir eğitim,  bir telkin aracı veya  ideolojik bir araç  olarak görmediğini, aksine  dili bir ontolojik var oluş alanı olarak gördüğünü ifade etti.

 Online olarak düzenlenen Sempozyuma katılan; Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Başdramaturgu’su Canan Kırımsoy, Urla Kaymakamı Murtaza Dayanç, Türk Dil  Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Emre, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özcan, ve Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Bozkurt’un açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlar halinde devam etti.

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2021, 12:15

ÖMER BEKEN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER