DİKA genel merkez binasındaki konferans salonunda yapılan toplantıda, toplam bütçesi 12 milyon lira olan projeye DİKA’nın 4 milyon TL destek sağlayacağı ifade edildi.
Toplantıya, Mardin Valisi Mustafa Yaman, AK Pati Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç, Kızıltepe Kaymakamı Mehmet Yüzer, Derik Kaymakamı Hakan Kafkas, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter ve çok sayıda davetli katıldı.
“Kalıcı istihdamı sağlamak durumundayız”
Burada konuşan Mardin Valisi Mustafa Yaman, istikrarın önemine değindi. Yaman, “Burada önemli olan istikrardır. Önümüzde seçim de var. İstikrar sağlandıkça daha iyi hizmetler gelecektir. Yılmaz Bey ve ekibi, bundan sonraki çağrı programları ve verilecek desteklere ilişkin ciddi bir çalışma yapıyorlar. Bunu zaman zaman yönetim kurulunda tartışıyoruz. Birinci organize sanayi bölgemiz daha çok tarım ön plana çıkıyor. İkinci sanayi bölgesinde birinci etap alt yapı çalışmaları bitti, ikinci etabı için ihale sürecindeyiz. Üçüncü ve dördüncü sanayi bölgesi biliyorsunuz Nusaybin ve Midyat ile alakalı, şu anda yer çalışması yapılıyor. Tabi bölgenin en büyük sıkıntılarından bir tanesi istihdam, bu istihdamı da hep beraber çözeceğiz. Devamlı kamu kurumlarından TYP’den geçici istihdam ile bu işi çözmek mümkün değil. Daha kalıcı istihdamı sağlamak durumundayız.” dedi.
“Sürdürülen huzur yatırımcıların yüzünü güldürecek”
Hem bölgede hem de sınır ötesinde huzuru sağlamak devletin gerekli tedbirleri alarak çalıştığını kaydeden Yaman, sürdürülen huzurun sanayicilerin yüzünü güldüreceğini söyledi.
Konuşmasında son olarak Mardin’de ki turizm verilerine değinen Vali Yaman, bölgede huzurun bozulmaması için tüm tedbirlerin alındığını kaydederek, “Mardin gelişiyor, rakamları hepiniz görüyorsunuz. 500 bini yatılı olan toplamda 3 milyon turistin ziyaret ettiği kentte inşallah bu rakamların 2019’da 2020’de ve bundan sonraki senelerde daha da artacağı bir sürece giriyoruz. Allaha şükür huzur sağlandı. Bölgede bu devamda edecek, huzuru bozacak her türlü sıkıntıyı gidermek bizim görevimiz. Yeri geldiğinde de sınır ötesinde de huzuru sağlamak için zaten her türlü Devletimiz tedbirini almış durumda çalışıyor. Bu sürdürülen huzur siz kıymetli yatırımcıların yüzünü güldürecek.” dedi.
“Gıda Analizi Laboratuvarı 9 ile hitap edecek”
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise Mardin'de üretilen tarımsal ürünlerin büyük çoğunluğunun ihraç edilmesine karşın, ilde gıda analizine yönelik bir laboratuvar altyapısı bulunmadığından ürünlerin, tahlil için başka illere gönderildiğini hatırlattı.
İhraç edilen ürünlerin kontrol aşamalarında yaşanan sıkıntılara değinen Altındağ, "İhraç edilen ürünlerin kontrol aşamalarında yaşanan olası sorunlar ve yeniden analiz gerektiren durumlarda bazen 24 saatte sonuç alınamıyor. Bu sanayi için çok uzun bir süre olduğundan ciddi bekleme kayıpları meydana geliyor. Bu açıdan kıymetli bir projedir.” dedi.
Altındağ, “Dicle Kalkınma Ajansı olarak bu yatırım ile en büyük yatırımlarımızdan birini tanıtmış olacağız. Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi ile ilimize en yakın gıda analiz laboratuvarımız Antep’te. Bizim burada Kızıltepe ticaret Borsamız ile yapacağımız proje ile TRC 3 bölgesi ve 9 ile hitap edecek bir proje. Projemizde Gıda analiz ve ticaret borsası merkezimizle müzayede salonumuz, laboratuvarımız, vatandaş alıcı ve satıcı arasında kalmayacak. OSB de çalışan yatırımcılar hububatçılar bu projeden faydalanacak. GAP suyu Mardin’e aktığında çok daha aktif olacak. Hedefimiz tarımda kazanan çiftçiyi geliştiren bir model oluşturmayı planlıyoruz. 18 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz.” diye konuştu.
“Tarım ve gıda sektöründe yeni bir döneme giriyoruz”
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı da Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi" projesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin ise Mardin'in tarım ve gıda sektöründe yeni bir döneme geçeceğini söyledi. Mardin Valisine yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Şahin, “ Bu projemizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Konuşmasında tarımsal alanda ki istatistik bilgileri paylaşarak tarımsal üretiminde bölgenin başarısına değinen Şahin, şunları söyledi:
“Borsamız tarafından Dicle Kalkınma Ajansı ile birlikte oluşturulan 'Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesi Projesi' ile Mardin Mezopotamya ovamıza böyle güzide bir eserin kazandırılması konusunda desteklerinden ve katkılarından ötürü başta Mardin Valimiz Mustafa Yaman olmak üzere Dicle Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyelerine halkımız adına minnettarlığımızı sunarız. Mardin Organize Sanayi bölgemizde 37 tane un fabrikası, 4 tane makarna fabrikası, 16 tane bulgur fabrikası, bir adet mercimek fabrikası gibi tarım alanında hizmet veren 97 tane fabrikamız bulunmaktadır.”
“Dünyanın en kaliteli mercimek ve buğdayı ovamızda yetişmektedir”
Gıda Analiz Laboratuvarının ve ticaret borsası binasının yapılması için yer tahsisi noktasında projeye büyük destek veren Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, gıda analizi laboratuvarının, 2007 yılında Hububat Ticaret Merkezi’nin temelini atarken hayal ettikleri projelerinin arasında yer aldığını söyledi. Öter, bu projenin bir paydaşı olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Öter , “Dünyanın en kaliteli Kırmızı Mercimeği Kızıltepe ovamızda yetişmektedir. Dünyanın en kaliteli makarna ve buğdayları Kızıltepe ovamızda yetişmektedir. Türkiye’de en çok ihracat yapan OSB organizemizdir. Neden bu paydaşların içerisinde o tarım sektörü bileşenleri içerisinde onun sahici ve de tarım sektörü arasında ticari köprü vazifesini gören bir ticaret merkezi olmasın. Biz bu şekilde hayal ederek yola çıktık.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2019, 20:23