Kadına Yönelik Şiddet Ve Kadın Cinayetlerin Önüne Geçilsin

20 Haziran ile 18 Temmuz arası Mardin’de yaşanan kadın cinayetlerine dikkat çekildi

Kadına Yönelik Şiddet Ve Kadın Cinayetlerin Önüne Geçilsin

Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, Mardin’de 20 Haziran-18 Temmuz 2016 tarihleri arasında katledilen Maide Çetin, Zozan Değirmen, Nurşen Şenkal ve Nadire A.’nın cinayetlerinin aydınlatılması ve başlatılan hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerin önüne geçilmesi için kadın kurumlarına dayanışma çağrısında bulundu.

 

Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi, Mardin’de 20 Haziran ve 18 Temmuz 2016 tarihleri arasında yaşanan kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla Artuklu Belediyesi önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. "Kadına yönelik şiddete hayır! Kadın cinayetlerine ve Çocuk istismarına hayır!" pankartının açıldığı açıklamaya HDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım, Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Mekiye Güzel, HDP ve DBP Mardin kadın il yöneticileri ile belediye kadın personelleri katıldı. Hazırlanan açıklama Kadın Politikaları Daire Başkanlığı personelli Sosyal Hizmet Uzmanı Leyla Akın tarafından okundu. Açıklamada,  Adalet Bakanlığı'nın 2002-2009 yılları arasında kadın cinayetlerinde bin 400 artış olduğu yönündeki açıklamasına dikkat çekilerek, bu verilerin toplumda en yüksek artış oranına sahip toplumsal sorunun kadın cinayetleri olduğunun kanıtı olduğunu belirtildi.

 

2010-2015 yılları arasında bin 134 kadın öldürüldü

 

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ve ölüm istatistiklerin her geçen gün daha korkunç bir hal aldığı belirtilen açıklamada,  Türkiye’de 2010-2015 tarihleri arasında bin 134 kadının öldürüldüğü aktarıldı.  Açıklamada, son 5 yılda farklı cinayetlere kurban giden kadınlara ilişkin şu veriler paylaşıldı: 608 kadın failli kocası veya eski kocası, 161 kadının faili erkek arkadaşı veya eski erkek arkadaşı, 213 kadının failli ailedeki erkekler veya yakın akrabasıdır. Bu da şunu gösteriyor, kadınlar birincil dereceden yakınlar tarafından ya şiddet görmekte ya da öldürülmektedir.”

 

"Şiddet erkek egemenliğinin kültürel bir ideolojisi haline getiriliyor"

 

Şiddet erkek egemenliğinin kültürel bir ideolojisi haline getirilip normalleştirilmeye çalışılmaktadır denilen açıklamada, “ Şiddet vakalarının çoğu kadın cinayetleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Mardin kentinde şüpheli kadın ölümleri ve kadın cinayetleri maalesef artarak devam etmektedir. Kadın cinayetlerinde özellikle ırz, namus, ahlak, namus, ayıp, edebe aykırı davranış gibi ataerkil ve ayrımcı ifadeler karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kadın cinayeti olgusu, kadınların, kadın olmalarından dolayı eril şiddet yoluyla öldürülmelerini ifade etmektedir. Kadın bedeni üzerindeki eril denetim ve tahakküm, şeref ve namus adı altında evlilikte ve kamusal alanda kadınların ölümlerine neden olmaktadır. Kadını ve erkeği eşit görmeyen, rol hiyerarşisi temelinde kadını ikincilleştiren bakış açısı cinsiyetçi ve ataerkildir" dineldi.

 

Açıklamada, Kadın Danışma Merkezlerinin Mardin'de 20 Haziran-18 Temmuz 2016 tarihleri arasında Maide Çetin (22), Zozan Değirmen (18), Nurşen Şenkal (21), kocası tarafından baba ve annesi ile beraber katledilen Nadire A’nın (22)  cinayetlerinin aydınlatılması için gerekli mücadeleyi yürüteceğinin altı çizildi. Faillerin gerekli cezaları almaları için davaların takipçisi olunacağını kaydedilen açıklamada, bu anlamda tüm kadınları şiddetle mücadele etme noktasında birlik olmaya çağrıldı.

 

Açıklamada, kadın hakları için verilen mücadelede hakların yetersiz olmasıyla birlikte var olan hakların da kısıtlanması kadın cinayetlerinin artışında önemli rol oynadığına dikkat çekildi. Mecliste “Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi” adı altında toplanan boşanma komisyonun yaptığı araştırmalar sonucunda kadınların ve çocukların haklarının gasp edildiği kaydedilen açıklamada, şu hak ihlallerine dikkat çekildi:

*Çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmesi

*Şiddet gören kadının uzlaştırılması,

*Şiddete uğrayan kadınların mesai saatlerinde karakol kapılarının kadınlara kapalı olması,

*Tedbir genel süresi kısaltılması bunun belge ve delil şartına bağlanması, aile mahremi bahanesi ile dosyalarda ki gizlilik esası alınarak kadını böylece davaların takibinde saf dışı bırakmak hedefleniyor.

*Nafaka hakkında kadınların bir iki yıl içinde mal paylaşımı davası açmazsa haklarını tümüyle kaybedecekleri yeni bir düzenleme karşımıza çıkmaktadır.

 

Ardında HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’da kadın cinayetlerine ilişkin kısa bir konuşma yaptı.

 

Yapılan konuşmaların ardından Kızıltepe Belediyesi Şehit ALi Temel Kültür Merkezi tiyatro gurubu tarafından kadına şiddeti konu alan skeç gösterimi yapıldı.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2016, 12:02

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER