Uluslararası Mardin Kadın Sempozyumunda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Güçlü ailenin güçlü toplum manasına geldiğini söyledi. Erdoğan, aileyi güçlü tutmanın da birbiri ile uyum içinde, güçlü ilişkilere sahip bireylerle mümkün olabileceğini ifade etti.
Mardin'de "Bir Dünya Kadın" sloganıyla "Uluslararası Mardin Kadın Sempozyumu" düzenlendi. Bir otelde gerçekleştirilen sempozyum, Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) öncülüğünde, Valilik, GAP İdaresi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi desteğiyle düzenlendi.
İş, siyaset, medya, sivil toplum ve akademi dünyasından kadınları bir araya getiren sempozyumda tanıtım filmi izlendi, müzik dinletisinde Türkçe ve Arapça şarkılar seslendirildi.
Sempozyuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan katıldı. Erdoğan, halk oyunları ekibiyle karşılandı.
Sempozyumun açılışında konuşan Emine Erdoğan, Mardin'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İnsan Mardin'i beş dakika seyretmekle, metropollerin keşmekeşinde hiç imkân bulamadığı bir yolculuğa çıkıyor. Coğrafya böyledir, insanı şekillendirir, yoğurur, ruhuna renk verir." dedi.
"Bu topraklar bilim insanlarına mekân olmuştur"
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mardin, bir masalın ilk cümlesi gibi bir şehir. Işık nasıl doğudan yükseliyorsa, insana ilham veren her güzellik de bu topraklardan yükseliyor. Büyük şehirlerde binaların arasına sıkışmış bir çocuğun hayal dünyası ile bir Mardin evinin damından, uzansa yıldızlara eli değecek bir çocuğun dünyası aynı olabilir mi? Bu topraklar yüzyıllardır, şairlere, bilim insanlarına, kaşiflere mekan olmuştur. İşte tam da bu nedenle, terör örgütleri yıllardır, yükselen bu ışığın üzerini kalın bir perde ile örtmeye çalıştı. Şu berrak gökyüzü, gençleri bilime, sanata, edebiyata heveslendirirken, hain emeller, büyük doğumlara set oldu."
Erdoğan, "Bizler hep birlikte, Türk, Kürt, Arap ayrımı yapmadan, umutsuzluk ve korkuyu bu topraklardan sileceğiz. Bilimi ve sanatı burada, yeniden dirilteceğiz inşallah. Kadınlarımızın bu süreçte büyük bir misyon üsteleneceğini düşünüyorum. Çünkü kadınlar birleştiricidir." diye konuştu.
"Kadın istihdam oranı yüzde 30'ları aştı"
10 yıl önce kadınların temel hak ve hürriyetlerinin konuşulduğunu, bugün ise kadınların elde ettiği kazanımlardan bahsedildiğini ifade eden Erdoğan, kadınların bugün, 15 yıl öncesinden çok farklı bir noktada olduğunu söyledi.
Erdoğan, "Kadın istihdam oranı 2002'lerde yüzde 20'lerdeyken, bugün yüzde 30'ları aştı. Keza kadınların iş gücüne katılım oranında yüzde 10'un üzerinde bir artış sağlandı. Kadınlarımızın yükseköğretimde okullaşma oranı yüzde 13'lerden yüzde 40'lara yükseldi. Akademideki kadın öğretim elemanı sayımız, dünya ortalamasının üzerinde. Siyasetten iş dünyasına daha pek çok alanda kadınlarımızın toplumsal hayata aktif katılım sağladığını görüyoruz. 15 yıl önce, 'haydi kızlar okula' derken, bugün temel eğitimde kız-erkek oranının eşitlendiğine şahit oluyoruz. Daha da ötesi, kızlarımızı artık bilim, teknoloji ve mühendislik gibi alanlarda eğitim almaya çağırıyoruz. Çünkü biliyoruz ki kızlarımız, yurt dışındaki akranları ile rekabet edecekler. Hulasa, dün daha çok kadınların ve kız çocuklarının mağduriyetini konuşurken, bugün toplumsal hayattaki yükselişini ele alıyoruz." dedi.
"Yeni nesillerin geleceğini teminat altına aldık"
Başörtülü genç kızların üniversite kapılarından döndürüldüğü günleri unutmadıklarını kaydeden Erdoğan, etnik aidiyetleri nedeniyle dışlanan kadınların yüreklerde hala bir yara olduğunu anımsattı.
Erdoğan, "Telafisi imkânsız büyük kayıplar olsa da bu mücadele sonucunda yeni nesillerin geleceğini teminat altına aldık. Bugün hiçbir kadınımızın dini inancı, etnik mensubiyeti ve farklı fikirleri nedeniyle ayrım yaşamasına gönlümüz razı olamaz." diye konuştu.
"Kadına şiddeti ortadan kaldıracak adımlar atmalıyız"
Tüm dünyada olduğu gibi, ülkedeki en büyük sorunlardan birinin kadına yönelik şiddet olduğunu belirten Erdoğan, "Hep birlikte şiddeti ortadan kaldıracak adımlar atmalıyız." dedi. Erdoğan, "Bunun ilk adımı, elbette kadınlarımızı güçlendirmektir. Fakat daha da önemlisi, şiddetin kaynağı olan zihniyetle mücadele etmeliyiz. Şiddeti besleyen geleneksel algıları dönüştürmeliyiz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, kadın meselesi aynı zamanda bir erkek meselesidir." şeklinde konuştu.
"Rabbimiz, kadınlara anne olmak gibi çok özel bir imtiyaz bahşetmiştir"
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Şu hususa özellikle değinmek istiyorum, bütün bu çabalar içinde unutulmamalıdır ki, Rabbimiz, kadınlara anne olmak gibi çok özel bir imtiyaz bahşetmiştir. Bu güzel hediyenin hakkını vermek de yine kadınlara düşüyor. Bu noktada, kadınlara pozitif ayrımcılık sağlayarak, işlerini kolaylaştırmalıyız. Esnek çalışma saatleri, doğum ve süt izni, kreş hizmetlerine erişim gibi imkânlar, hayatlarının doğal bir parçası olmalı. Nitekim devletimiz bu imkânları artırmak için çalışıyor. Elbette burada babaların sorumluluğunu da hatırlatmak gerekir. Çünkü aile, anne-baba ve çocuklardan oluşan bir bütündür. Sadece kadına yüklenen aile sorumluluğu, kadını bir süper kahraman olmaya zorlar ki bu, kadınlarımız için ağır bir yüktür. Eve yalnızca para getirmeye yarayan bir baba modeli son derece yetersizdir. Aileyi güçlü tutmak, birbiri ile uyum içinde, güçlü ilişkilere sahip bireylerle mümkündür. Güçlü aileler, güçlü toplum demektir. Türkiye'nin genç nüfus avantajını sağlam bir toplumsal yapı ile tahkim edersek güçlü bir ülke oluruz."
"Aile yapısının hızlı değişimi bütün dünyanın ortak meselesidir"
Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise açılışta yaptığı konuşmada, kadına yönelik politikalarda, çok yönlü, katmanlı ve aile odaklı politikalar geliştirmek durumunda olduklarını belirtti.
Bakan Selçuk, "Aile ve toplum hayatı ile bütünlük arz etmeyen bir kadın politikasının kalıcı çözümler getireceğine inanmıyoruz. Aile yapısının hızlı değişimi bütün dünyanın ortak meselesidir. Çalışmalarımızı buna göre şekillendirmeliyiz." dedi.
Konuşmaların ardından Mardin Valisi Mustafa Yaman, Emine Erdoğan'a plaket takdim etti. Hediye takdiminin ardından Erdoğan, buradan ayrıldı.
Sempozyum açılışına; Emine Erdoğan'ın yanı sıra Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, gazeteciler ve konuşmacı kadınlar da katıldı. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2018, 23:52