DİKA’dan Mardin’e Gıda Analiz Laboratuarı Proje Desteği

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ‘Güdümlü Proje Desteği’ kapsamında Kızıltepe Ticaret Borsası ile işbirliği çerçevesinde geliştirilen “Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi” projesinin başlangıç toplantısı gerçekleştirildi.

DİKA’dan Mardin’e Gıda Analiz Laboratuarı Proje Desteği

Ajanslar, güdümlü proje kapsamına alınacak projeleri ilgili paydaşlarla birlikte geliştirerek ilgili kurum ve kuruluşları istişare etmek üzere başlangıç toplantısına davet eder. Bu toplantılarda söz konusu projenin gerekliliği, içeriği ve uygulamada yer alması gereken muhtemel aktörler gibi hususlar görüşülür. Bu amaçla DİKA tarafından Kızıltepe Ticaret Borsası ile birlikte geliştirilen “Mardin Tarım ve Gıda Sanayi Altyapısının Güçlendirilmesi” projesinin “Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi” bileşeninin güdümlü bir proje olarak değerlendirilebilmesi ve somutlaştırılarak uygulanabilmesi amacıyla Kızıltepe Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde başlangıç toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ’ın yanı sıra, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulnasır Duyan, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı M. Şerif Öter, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Aslan, Mardin Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Salih Sancar, Mardin Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Abdullah Ensari ve DİKA Mardin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü M. Emin Paça katıldı.

Mardin’de üretilen tarımsal ürünlerin büyük çoğunluğu ihraç edilmesine karşın ilde gıda analizine yönelik bir laboratuar altyapısı bulunmadığından ürünler tahlil için Mersin’e gönderilmektedir. İhraç edilen ürünlerin kontrol aşamalarında yaşanan olası sorunlar ve yeniden analiz gerektiren durumlarda bazen 24 saatte sonuç alınamamaktadır. Bu sanayi için çok uzun bir süre olduğundan, bu durumda ciddi bekleme kayıpları meydana gelmektedir.

Ayrıca tarımsal üretim yapan çiftçilerin ürünlerini pazarlamalarında geleneksel “Buğday Pazarı” uygulaması ile aracılara komisyon verildiğinden, ciddi gelir kayıpları meydana gelmektedir. Bu durum ürün ve fiyat dengesinin de kontrol edilememesine ve dönemsel manipülasyonlar ile üretici olan çiftçileri bağımlı hale getirmektedir. Burada esas olan tarımdan kazanan ve kendini geliştirebilen bir çiftçi modeli oluşturabilmektir.  Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi projesi, Kızıltepe Ticaret Borsası’nın “Yeni Hizmet Binası ile Modern Ticaret Borsası Altyapısının Kurulması” projesi ile entegre bir şekilde uygulanması öngörülmektedir. Dicle Kalkınma Ajansı, bu bileşen kapsamında modern bir bina oluşturarak Borsa’nın laboratuvar, müzayede salonu, elektronik satış sistemi ile çiftçi eğitimine yönelik eğitim salonu ve konferans salonu kısımlarını projelendirmek kaydıyla destekleyecektir. Projenin güdümlü proje desteği kapsamındaki Ajans bütçesi 2 milyon TL olup, uygulama projesinin çıktılarına göre bu miktar revize edilebilecektir.

Katılımcılar tarafından, projenin olgunlaştırılması amacıyla 24 Mart 2017’de tekrar bir araya gelmek üzere karar verilmesinin ardından ilk toplantı sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2017, 23:24

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER