Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından, Covid-19 Salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi, toplum sağlığının korunması ve salgının ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılmasına katkı sunan projelere destek sağlanması için “COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı Uygulama Çerçevesi” hazırlandı. Bu doğrultuda Ajans’ın uygulayacağı program aracılığıyla, TRC3 Bölgesinde Covid-19 Salgını ile mücadeleye katkı sağlayan ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik acil çözüm sunan projelere destek verilecektir.
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bütün dünyayı etkisi altına alan virüs salgınına katkı sağlayacak, acil çözüm sunan projeleri destekleyeceklerini söyledi. Proje teklif çağrısı kapsamında kâr amacı gütmeyen kamu kurum ve kuruluşlarına 6 Milyon TL destek sağlayacaklarını belirten Altındağ “Program kapsamında TRC 3 Bölgesi olan Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde salgınla mücadele için bu kaynağın seferber edilerek harekete geçirilmesi bölgemiz ve ülkemiz için fark meydana getirecek etkin sonuçları olacaktır” diyerek salgının yayılımının en aza indirilmesi ve kontrol altına alınması, başta risk grupları olmak üzere toplum sağlığının korunması ile olumsuz etkisinin en aza indirilmesini hedeflediklerini belirtti.
Çin’in Vuhan şehrinde 1 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan yeni tip Koronavirüs (COVID-19) hızla dünya genelinde yayılarak küresel bir salgın haline gelmiş, 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi (Salgın Hastalık) olarak ilan edilmiştir. COVID-19 yüksek bulaşıcılığı, insan vücudunda kalıcı hasar bırakması, başta yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunan bireyler olmak üzere insan sağlığı üzerinde hayati tehlikeye sebep olacak etkileri nedeniyle toplum sağlığı için acil müdahale edilmesi gereken bir tehdit haline gelmiştir.
Üç aşamalı plan kapsamında Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programıyla; salgın riskinin yayılımını en aza indirmeye yönelik acil çözüm sunan projeler desteklenecektir. İlk aşama virüsün yayılımının önlenmesi ve kontrol altına alınması, ikinci aşama halk sağlığı için acil hazırlık ve müdahale çalışmaları, son aşamada salgının Dicle Bölgesi (TRC3) ekonomisine olumsuz etkilerinin azaltılması temel öncelik olacaktır.
COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programına kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar proje sunabilecektir. Proje başına asgari destek tutarı 200 Bin ₺ azami 1 Milyon ₺ olmak üzere %100 oranında hibe desteği sağlanacaktır. Başvurular elden yapılmayacak olup internet aracılığıyla “Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi” (KAYS) üzerinden yapılacaktır. Son başvuru tarihi 30 Nisan 2020 Saat 17.00’dir. Programa ilişkin sorular Ajans’ın [email protected] elektronik posta adresi aracılığıyla cevaplandırılacaktır.
Program hakkında detaylı bilgi aşağıdaki linkte yer almaktadır.
https://www.dika.org.tr/Duyurular/covid_19_ile_mucadele_ve_dayaniklilik_programi
Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2020, 01:13