DİKA Mardin OSB’nin Enerji Sorunu Projesi için Başlangıç Toplantısı Yaptı

Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji altyapısını güçlendirmek amacıyla Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) güdümlü proje desteği kapsamında “Mardin Gıda Sanayi Altyapısı Projesi” başlangıç toplantısı Mardin Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.

DİKA Mardin OSB’nin Enerji Sorunu Projesi için Başlangıç Toplantısı Yaptı

Toplantıya ev sahibi olarak Mardin Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şükrü Karaboğa, Mardin OSB Müdürü Abdullah Ensari, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dündar, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Mardin TSO Genel Sekreteri Çetin Sasa ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Salih Sancar katıldı.

“Mardin Gıda Sanayi Altyapısının İyileştirilmesi Güdümlü Projesi” Bölgenin ihracata katkı sağlayan en önemli üretim merkezi konumunda olan Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde enerji sorununa çözüm bulmak için geliştirilmiş bir projedir. Bu sorun Mardin OSB’deki üretici ve ihracatçıyı ciddi bir şekilde olumsuz etkilemektedir. Üretimde verimlilik kayıplarının yanı sıra zamanlanmış üretimi yerine getirememe, sevkiyat gecikmeleri gelir ve pazar kayıplarını beraberinde getirmektedir. İlin dengesiz elektrik tüketimi, kayıp - kaçak oranlarının fazlalığı, yer altı sularının tarımsal sulamalarda 500 m derinliğe kadar elektrikli sulama motorları ile kullanımı ve bunun iki üç binlerle ifade edilen kaçak kuyulardan sağlanması gibi sorunlar, ilin ekonomik yaşamını olumsuz etkilemektedir.

Önerilen proje ile 22 Megawatt güce sahip Mardin Organize Sanayi Bölgesinde gelecekte güç artışlarını karşılayacak şekilde 50 Megawatt gücünde bir trafo merkezi kurulacaktır. Projenin yaklaşık maliyeti 4 milyon TL olup bu maliyetin verimlilik artışları ile birkaç ay içerisinde karşılanması öngörülmektedir. Çünkü Mardin OSB’nin elektrik konusunda aylık ortalama bir milyon liralık kaybı olmaktadır. Buda geri dönüşü çok hızlı olabilecek bir verimlilik projesi niteliğindedir.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ yaptığı konuşmada Bölge’nin en önemli sorununun enerji olduğunu söyledi. Kızıltepe’de özellikle yazın saatlerce, hatta günlerce elektrik kesintileri olduğunu; ayrıca voltaj düşüklüğü sebebiyle makinelerin çalışmasında sorun meydana geldiğini belirtti. “Mardin Gıda Sanayi Altyapısı Güdümlü Projesinin” Mardin Organize Sanayi Bölgesi için çok değerli bir proje olduğunu ifade etti.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Şükrü Karaboğa, TEİAŞ’tan elektrik almayan tek organize sanayi bölgesi olduklarını, bu nedenle Türkiye’nin en pahalı elektriğini kullanan OSB olduklarını söyledi. Karaboğa “Aylık bir milyon liraya varan kaybımız var. Bu yüzden bir trafo merkezi kurmak istiyoruz. Eğer bürokratik prosedürlere takılacaksak kendi imkânlarımızla yapabiliriz. Geçmiş’te DİKA’dan çok destek aldık; örneğin elektrik, su ve yol ihtiyacı konusunda Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nin ihtiyaçlarını bu desteklerle giderdik. Bu proje ile 50+50 olmak üzere toplam 100 Megawatlık geleceğe yönelik bir trafo merkezi yapacağız. İlk etapta 50 Megawatt OSB için yeterli olacaktır. Böylece Atatürk Barajı’ndan doğrudan elektrik alacağız. Bundan sonra Atatürk Barajı çalıştığı sürece elektrik kesintimiz hiç olmayacak” dedi.

Katılımcıların proje konusundaki görüşlerini ifade ettikleri başlangıç toplantısı, karşılıklı fikir alış verişinin ardından sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2017, 02:21

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER