Milletvekili Çankırı, Malatya-Elazığ-Diyarbakır Hızlı tren hattının Karadeniz’i Ortadoğu’ya bağlaması ve Türkiye’nin kuzey-güney entegrasyonunu sağlaması açısından planlanan çok önemli bir proje olduğunun altını çizdi.
Çankırı, kuzey-güney aksında önemli bir koridor görevini gören söz konusu demiryolu projesinin Mardin’e ulaştırılmasıyla birlikte kadim şehir Mardin’in tıpkı geçmişinde olduğu gibi, geleceğe de hızlı raylı sistemle ulaşımda da önemli bir kesişme noktası olacağının sözlerini ekledi.
Yapımına devam edilen projeye Mardin’in de dahil edilmesi ve çalışmaların hızlandırılması için Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın nezdinde yaptıkları taleplerin uygun görüldüğünün müjdesini veren Milletvekili Bölünmez Çankırı, Projenin Mardin’e ulaşmasıyla birlikte bölge ekonomisi açısından önem arz eden turizm sektörü potansiyeli ile gıda üretimi ve ihracatı rakamlarıyla dikkat çeken kadim şehir Mardin’in ekonomik canlılığına yeni bir hareketlilik katacağını anlattı.
"TREN HATTININ MARDİN LOJİSTİK MERKEZİNE ENTEGRESİNİ İSTEDİK"
Yaptığı görüşmelerde ayrıca yapımına 2013 yılında başlanan Mardin Lojistik Merkezi projesini de görüştüklerini kaydeden Çankırı, “Mardin, 133 Kilometrelik sınır uzunluğuyla stratejik öneme haiz bir şehir. Mardin, tarih ve inanç turizmi açısından da sahildeki turizm beldelerini kıskandıracak kadar önemli bir turizm potansiyeline sahip. Mardin Ovası bereketli topraklarıyla gıda üretimi, işlemesi ve ihracatıyla da sanayileşme alanında önü açık, iştah kabartan bir şehir. Her yönüyle zengin olan bu kadim şehirin Malatya-Elazığ-Diyarbakır Hızlı tren Projesi hattına dahil edilmesini istedik. Bu talebimiz 90 kilometrelik bir eklemeyle uygun göründü ve bunun için de söz aldık. Bir diğer taraftan yine etüt çalışmalarına devam edilen Şanlıurfa Mardin, Nusaybin-Habur hızlı tren projesinin hızlandırılarak, 2013 yılında programa alınarak çalışmalarına devam edilen Mardin Lojistik Merkezi ile entegre hale getirilmesini talep ettik. Yolcu ve yük taşımacılığında önemli bir kesişme noktası olan Mardin’in kara ve havayollarında toplanan yoğunluğunun önemli bir kısmının demiryoluna aktarılması birçok açıdan ama özellikle de yolcu ulaşımı ve sirkülasyonunda önemli bir rahatlama sağlayacaktır.”dedi
Üzerinde yoğunlaştığı ve her fırsatta yetkililere hatırlatarak takibini sürdürdüğü projelerin Mardin’e ulaştırılması konusunda Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın büyük katkısının yanında; TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile TCDD Genel Müdür Yardımcısı Veysi Kurt’un da katkılarının büyük olduğunu kaydeden Ceyda Bölünmez Çankırı, projelerin tamamlanmasıyla Mardin’in önemli bir lojistik merkez üssü haline geleceğini, ulusal ve uluslararası ulaşım ağında ise vazgeçilmez bir ulaşım güzergâhı olmuş olacağını kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2017, 08:13