Saatlerinizi geri aldınız mı?

Yaz saati uygulamasının sona ermesiyle 27 Ekim 2013 Pazar günü saatler 04.00'ten itibaren 1 saat geri alındı.

Saatlerinizi geri aldınız mı?

İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovat saat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılılık geliyor.

Türkiye, 1925 yılında çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak 27 Ekim'de bir kez daha kış saatine geçecek.
 
Kanuna dayanılarak 25 Ocak'ta yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatler 31 Mart Pazar günü saat 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınırken, 27 Ekim 2013 Pazar günü bu kez saat 04.00'ten itibaren saatler 1 saat geri alındı. 
 
Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortasında bitiyor. Böylece 7 ay süresince ileri saat uygulaması yapılıyor. Yani saat için esas alınan 30 nolu meridyenken 45 nolu meridyen oluyor.
Kış mevsiminin başlamasına 1 ay kala ulusal saatlere esas meridyen, 45 nolu meridyen yerine 30 nolu meridyen olarak belirleniyor. Saatlerin geri alınması ise 5 ay sürüyor.
 
Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, yaz saati uygulamasını kullanan başta AB ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerle beraber yapılıyor.
 
İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile birçok etkene bağlı olmakla birlikte yaklaşık 800 milyon-1 milyar kilovat saat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılılık geliyor.

http://www.hurhaber.com/

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2013, 07:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER