İstanbul Fatih Ali Emiri Kültür Merkezinde düzenlenen ve adeta tarihi bir fikir ziyafetinin yaşatıldığı sempozyuma yurdun farklı kesimlerinden gelen yerli ve yabancı konukların yanı sıra; basın mensupları, çok sayıda akademisyen, yazar ve üniversite öğrencisi katıldı.
Salonda yer bulmakta güçlük çeken birçok dinleyicinin giriş kapılarında ve yerde oturarak izlemek zorunda kaldığı “Şehadetinin 50. Yılında Seyyid Kutub “ temasıyla düzenlenen ve iki gün süren uluslararası sempozyuma, farklı ükelerden tarih, edebiyat, sosyoloji, ilahiyat ve İslami İlimler alanlarında tanınan araştırmacı, akademisyen ve ilim adamları katkıda bulundu.
‘Seyyid Kutub’un Düşünce Sistematiği’, ‘Seyyid Kutub’un Düşüncesinin Eylem Boyutu’, ‘Seyyid Kutub’un Usûlî/Metodolojik Boyutu’, ‘Seyyid Kutub Hakkındaki Tartışmalar’ başlıkları altında gerçekleştirilen ve dört ana oturumda tebliğlerin sunulduğu sempozyumda açılış bildirisini okuyan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, şehadetinin üzerinden geçen elli yıla rağmen büyük bir kesim ve yeni bir neslin Seyyid Kutub’un eserleriyle büyüyüp olgunlaştığını ifade etti.
Düşünceleri, cesareti ve kararlılığıyla İslam dünyasında yeni bir Kur’an neslinin yetişmesine yol açtığına dikkat çeken Rektör Ağırakça, Seyyid Kutub’un birbirinden farklı düşünen ve hatta O’nu sevmeyenlerin bile fikirleriyle ortaya koyduğu çalışma ve eğitim anlayışından yararlanarak hareketlerine hız kazandırdıklarını belirtti.
“Seyyid Kutub’un Türkiye İslamî Uyanışına Katkısı” başlığıyla tebliğ sunan Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, şöyle devam etti:
“Bundan yirmi yıl önce İrfan Vakfı adına 1996 yılında ve on yıl sonra Medeniyet Derneği adına 2006 yılında Seyyid Kutub Sempozyumunu düzenleme şerefi bu fakir kardeşinize nasip oldu. Bugün de Mardin Artuklu Üniversitesi olarak düzenlediğimiz “Şehadetinin 50. Yılında Seyyd Kutub” Uluslararası Sempozyumu, değerli ilim adamlarımızın katkılarıyla, bu büyük fikir, düşünce ve hareket adamını farklı yönleriyle tanımamıza ve şehadetinin diri tutulmasına sebep olacaktır.
Başta Başbakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz gibi birçok kişi ve kuruluşlardan kutlama telgraflarının gönderildiği Sempozyuma AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Yasin Aktay da ‘Seyyid Kutub’un Düşüncesinde Yerellik ve Evrensellik’ tebliğiyle iştirak etti.
Arapça ve Türkçe Simültane tercüme hizmetinin sunulduğu Sempozyum Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’nın başkanlığında, Prof. Dr.Mehmet Sait Şimşek, Prof. Dr. Abdulhalik al-Şerif, Prof. DR. Yasin Aktay, Prof. Dr. Usama Al-Hamwi, Doç. Dr. İbrahim El-Dibo ve düşünür yazar Hamza Türkmen’in konuşmacı olarak katıldığı “Değerlendirme Oturumu” yl
a sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2016, 08:51