MÜSİAD yönetim kurulu üyesi Mehmet Nurettin Kasap’ın ev sahipliğinde Babil Sofrasında gerçekleştirilen toplantıya MÜSİAD üyeleri, MÜSİAD Diyarbakır şube başkanı Şahabettin Aykut, SGK Müdür Yardımcılarından Serdar Erdoğan, Necmi Köroğlu, Kurum Şefi Abdulkerim Şahin ve Mehmet Cihat Temel katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, toplumun yaşamında önemli bir yere sahip olan sosyal güvenliğin insan yaşamındaki önemine binaen Mardin’de hizmet sunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yöneticilerini geleneksel dost meclisi toplantısında ağırlıyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Toplantı davetine icabet eden SGK kurum yetkililerine geldikleri için teşekkür eden Dündar, toplantıya ev sahipliği yapan MÜSİAD yönetim kurulu üyesi Mehmet Nurettin Kasap’a da ayrıca teşekkür etti.
İLHAN “İL NÜFUSUNUN % 96’SINA HİZMET SUNUYORUZ”
SGK İl Müdürü Mehmet Salih İlhan yaptığı konuşmada ilk öncelikle MÜSİAD gibi değerli bir kurumda ağırlanmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Toplumun yaşamında doğumdan önce başlayıp, ölümden sonrasına kadar devam önemli bir işlevi yerine getirdiğinin altını çizdi.
SGK’nın Mardin merkez olmakla beraber Nusaybin, Kızıltepe ve Midyat ilçelerinde de hizmet verdiğini dile getiren İlhan, “SGK İl Müdürlüğü olarak ilçelerimizdeki merkezlerimizle birlikte halkımıza en iyi hizmeti sunmanın gayretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kurumumuzun hizmet sunduğu binanın tadilatla beraber giriş katının yeniden dizayn edilerek konforlu bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Binamızdaki yeni düzenlemelerle birlikte otomasyon ve numaratör sistemi ile vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmetler sunmayı hedefliyoruz. Burada vatandaşlarımız, kurumumuza giriş yaptıkları andan itibaren karşılanıp işlemlerini daha kısa sürede ve daha düzenli bir şekilde yürütebileceklerdir. Kurum olarak Mardin il genelinin %96’sına tekabül eden bir nüfusa hizmet veren önemli bir sorumluluk alanımız var.” Diye konuştu.
SGK İl Müdürü İlhan; Yaptıkları yeni çalışma ve düzenlemelerle 1 Nisan 2013 tarihinden sonra Kızıltepede ikamet eden vatandaşlarımızın Mardin’e gelmeden tüm işlemlerini Kızıltepe Sosyal Güvenlik Merkezinde yapabileceklerinin müjdesini verdi
Toplantıda SGK’nın hizmet faaliyetleriyle ilgili veriler de paylaşan İlhan; “773.026 kişi olan Mardin nüfusunun 740.466’sına hizmet verdiklerini ifade etti. İlhan: Aktif çalışan kişi sayısı olarak Emekli Sandığı: 22.231 Bağkur 4/b (1429) 9.021 Bağ-kur 4/b (2926) 10.729, SSK(4/a) 52.402 kişiye hizmet verdiklerini, Aylık alan kişi olarak Emekli sandığı bağ-kur ve SSK olarak toplam 29.612 kişiye aylık verdiklerini, bakmakla yükümlü tutulanların ise toplamda 382.256 kişiye hizmet verdiklerini söyledi.
Mardin genelinde kamu, özel ve mevsimlik olarak toplam 4002 işletmenin var olduğuna işaret eden İlhan, bu işletmelerde zorunlu sigortalı olarak çalışan sayısının 31.799 mevsimlik kişilerle beraber toplam olarak 49.086 kişinin istihdam edildiğini vurguladı. Konuşmasında işyerlerin genelde küçük ölçekli olmasından kaynaklı istihdam edilen kişi sayısının da az olmasına neden olduğunu ifade eden İlhan, Mardin genelinde bin kişi istihdam eden tek bir işyerlerinin olduğunu geri kalan işletmelerin çoğunda çalışan sayısının bir elin parmaklarını geçmediğinin sözlerini ekledi.
İlhan, İşverenlerin yanında çalışanların mutlaka SSK’lı çalıştırılması gerektiğini bunun yapılmaması durumunda işverenin hukuki olarak sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceğini bunun da işverene ciddi külfetler yükleyeceğini söyledi.
Toplantının devamında dernek üyelerinin sorularını cevaplayan SGK İl müdürü ve müdür yardımcıları, özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerin yaşadıkları mağduriyetleri dile getirdiler.
DÜNDAR, SGK’DAKİ PERSONEL SIKINTISINA DİKKAT ÇEKTİ
Toplantının sonunda değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, toplantının yararlı geçtiği için bütün katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında “İlimizde faaliyet sunan SGK İl Müdürlüğümüzün il genelinde toplamda 100 personelle hizmet vermektedir. Personel sayısının çok az olduğu aşikardır. Örneğin 18 Şef kadromuz bulunmakla beraber bu kadroların sadece 3’ünün dolu olması buradaki SGK’nın çalışmalarını aksatmaktadır. Önümüzdeki süreçte Kızıltepe ile birlikte Midyat ve Nusaybin’de de ilçe Müdürlüklerinin faaliyete geçeceği göz önünde bulundurulduğunda; Mardin’de mutlaka personel takviyesi yapılması gerekmektedir. Hizmet binalarının hem merkezde hemde ilçelerde biran önce hizmet sunabilecek fiziki koşullara kavuşturulmalıdır. SUT uygulamasında son dönemde yapılan değişiklikler olumlu olmakla beraber bu uygulamaların yayım çalışmalarının artırılması gerekmektedir.” dedi.
“TEŞVİK YASASI BİRAN ÖNCE HAYATA GEÇMELİDİR”
Kalkınmada 6. bölgede olan Mardin’in teşvik sisteminin istihdam desteklerinin arttırılması gerektiğini savunan Dündar: “Sayın Başbakanımızın teşvik sisteminin 6. bölge için Altı yıl uzatılacağının müjdesini vermesi hepimizi sevindirmiştir. Buna karşın uygulamanın gecikmiş olması hem iş hem de istihdam alanında işverenlerimizi sıkıntıya sokmaktadır. Yüksek prim oranları nedeniyle istihdamımız yavaşlamıştır. Teşvik uygulamasının biran önce yürürlüğe konulması bütün işverenlerin beklentisidir. Taşaronluk yasasında işveren ile taşeronun müştereken ve müteselsilen iş kazalarından sorumlu olmasın bize göre hakkaniyete uygun değildir. Bu kanunun tekrar gözden geçirilerek işveren yükümlülüğünün adalete uygun hale getirilmesini umut etmekteyiz. Bunun yanında ilimizde mutlaka bir Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi müdürlüğünün açılması elzemdir.” şeklinde konuştu.
Toplantı karşılıklı iyi dilek ve temennilerden sonra sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2013, 23:52