Keldani Patriği Raphael 1. Sako, Türkiye Keldani-Asuri Ruhani Reisi Francois Yakan, Detroit Başepiskosu Frank Kalabat, Bağdat Episkosu Basil Yaldo ve Mardin Keldani Vakfı Başkanı Adnan Sağlamoğlu'nun da aralarında bulunduğu Keldani heyeti Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay'ı makamında ziyaret etti.
Ziyarette ilk olarak konuşan Sako, Mardin'in bütün insanlık tarihini, Süryanilerin tarihini ve özellikle de kendilerinin tarihini hatırlattığını, dile getirerek şöyle devam etti: ''Burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bölgede yaşanan savaşlardan herkes yoruldu. İnançların insanları birbirine yakınlaştırması lazım. Papa ve diğer insanların dediği gibi, artık yeter geçmişte olan geçmişte kalsın. Bundan sonra ileriye bakmamız lazım. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Mısır ve başka yerlerde yaşanan savaşlar insanlığa karşıdır. Hepimiz barış ve sevgi için çalışmalıyız'' ifadelerini kullandı.
Akyol Akay, ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirerek, konuklarına Mardin'i onurlandırdıkları için teşekkür etti. Akyol Akay, ''Çocukluğumdan beri yüzleştiğim bir şeydi, halkımızın başına gelenler ve yaşatılanlar. Tanrının izniyle ve mensubu olduğum partinin sunduğu imkanlar sayesinde, böyle bir sorumluluğu üstlenmiş oldum. Halkım adına gurur duyuyorum. Sizlerin duaları ve desteğiyle halklarımızın muvaffakiyeti için mücadele edeceğim'' diye konuştu. Büyükşehir Belediyesinin kültürel çalışmaları hakkında konuklarına bilgi veren Akyol Akay, ilk olarak Mardin'in çok kültürlülüğünü görünür kılmak için Mardin Büyükşehir Belediyesinin tabelasını 4 dilde yazdırdıklarını söyledi. Akyol Akay, Mardin'in tüm ilçe ve köylerinde tarihi ve arkeolojik yerleşim alanlarının tespiti ve haritalandırılması için kültürel bir çalışma başlattıklarını ifade etti.
Haklarını istemek için öncelikle cesaretli olmaları gerektiğini söyleyen Sako, ''Sizlerin bu konudaki duyarlılığı, bizim için çok sevindirici. Sizlere destek olmak için diğer Patriklerimizle bu konuda konuşacağız. Kalıcı bir barış olursa insanlar bu tarihi yerlere geri döner ve bu tarih yaşamaya devam eder. Musul ve Ninova'daki tarihi yerlerimizde eğer kalıcı barış olmazsa, onlarda yavaş yavaş tarihten silinecektir. Bizler bu konuda ciddi şekilde çalışma yürütüyoruz'' dedi.
Musul , Ninova ovası ve en son Habur'da yaşananların kendilerini derinden etkilediğini kaydeden Akyol Akay, ''Bizler yaşananları burada bire bir hissettik ve yaşadık. DAİŞ saldırılarından ardından Demokratik Bölgeler Partimizin oluşturduğu gözlemci heyetle birlikte, iki defa Erbil'e gitme imkanı buldum. Oradaki hem Êzîdîlerin durumunu hem de Asuri, Süryani ve Keldani halkının durumunu gözlemleme imkanımız oldu. Kendi imkanlarımız dahilinde diplomatik çalışmalar yürüttük. Yapmış olduğum yurtdışı gezilerindeki görüşmelerde de yaşananları dile getirdim. Oradaki halkımızın kaygılarını ve durumlarının bir şekilde koruma altına alınması gerektiğini anlattım. Buraya gelen heyetlerle de aynı konuları konuştuk. Bu tür görüşmelerde koordineli bir şekilde çalışırsak, güzel sonuçlar elde edebiliriz'' şeklinde konuştu.
Ziyaret yapılan konuşmaların ardından son buldu.
Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2015, 13:58