Kadına yönelik önemli hizmetlere imza atan Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü, kadınlara yönelik şiddetin önüne geçmek ve şiddete maruz kalan kadınlara destek için Türkçe, Kürtçe Arapça ve Süryanice, dillerinde hizmet verecek, ‘Alo Şiddet Hattı’ kuruyor. 24 saat kesintisiz hizmet sunacak olan ‘Alo Şiddet Hattı’ ile Mardin ve ilçelerinde kadınlara dönük yapılan çalışmalarda bu alandaki önemli bir açık da gidermiş olunacak. Ayrıca ‘Alo Şiddet Hattı’ kadınlara ücretsiz danışmanlık hizmeti de sunacak. Çalışmanın amacına ilişkin bilgi veren Kadın Politikaları Daire Başkanı Mekiye Güzel, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama riski bulunan kadınlar için ‘Alo Şiddet Hattı’nın aynı zamanda bir başvuru merkezi görevini göreceğini belirtti.
Kadına yönelik şiddetle mücadelenin ertelenemeyecek olduğuna dikkat çeken Güzel, “ Bizim yaptığımız bu çalışmalarla birçok kadın başvurdu. Oluşturduğumuz verilerde 160'ın üzerinde kadın başvurmuş. Başvuru yapmamış olan diğer kadınlar şiddet görmüyor mu ya da şiddet gören herkes bize ulaşabiliyor mu? Bunu tam olarak tespit edemiyoruz. Bu yüzden kadınların bize daha kolay ulaşabilmeleri için kurmaya hazırlandığımız Alo Şiddet Hattı, bu yöntemlerden bir tanesidir" dedi.
Alo Şiddet Hatında çalışan personeller eğitim alacak
Kadınları çalışma hakkında bilgilendirmek için başta radyo programları olmak üzere medya üzerinde iletişim sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Güzel, mahallelerde broşür dağıttıklarını ve evleri ziyaret ederek, çalışma hakkında bilgilendirmede bulunduklarını aktardı. ‘Alo Şiddet Hattı’ için tercih edecekleri numaranın kolay hatırlanacak bir numara olacağını söyleyen Güzel, “Kadınlar bu numarayı aradıklarında iletişime geçen kişi, çok anlaşılır bir şekilde, nerede olduğunu sorarak merkezlerimize gelmelerini söyleyecek. Eğer can güvenliği yoksa bu duruma ilişkin bilgi alacaktır. Ve biz oraya gidip, kadını şiddet ortamından uzaklaştıracağız. Bu nedenle Alo Şiddet Hattı'nda çalışacak arkadaşlarımızda buna yönelik eğitim almaktalar. Çalışmamızın geldiği aşama da hat oluşturuluyor, telefonlar ve oda kuruluyor. Ve dediğim gibi eğitim çalışmaları eş zamanlı olarak ilerliyor" diye konuştu.
Kadının beyanı esastır
Şiddete maruz bırakılan ve can güvenliği olmayan bir kadın aradığında, telefon üzerinden gerçekleştirilecek diyalogun nasıl olacağına da değinen Güzel, "Sana şiddet uygulayan kişi yanında mı', 'şuan da neredesin', 'hemen yanını gelmemiz gerekiyor mu' sorularını yönelteceğiz. Bu bilgileri çok hızlı bir şekilde öğrenmemiz gerekiyor. Sonrasında ise kadına ulaşarak onu hemen o ortamdan uzaklaştıracağız. Kadını, 'neden şiddete maruz kaldın' şeklindeki sorularla boğmayacağız. Bizim için kadının beyanı esastır. Kadın sonrasında bizimle sorunlarını paylaşacaktır. Bu zaman isteyen bir süreç bu nedenle o psikolojiyi anlamamız gerekiyor ki destek olabilelim" şeklinde konuştu.