Aşkın en güzeli Artuklu Üniversitesi’nde konuşuldu

Mardin Artuklu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen “Hüsn ü Aşk Çalıştayı” ,Türk ve Dünya edebiyatından tanınmış isimlerin katılımıyla Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Aşkın en güzeli Artuklu Üniversitesi’nde konuşuldu

18.Yüzyıl Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Şeyh Gâlip’i ve O’nun en önemli eserlerinden biri olan Hüsn ü Aşk’ı yeniden değerlendirme amacıyla düzenlenen çalıştaya katılan öğretim üyeleri, edebiyatçı ve şiir severler bir Mevlevî şeyhi olan Gâlib Dede’nin 26 yaşındayken kaleme aldığı edebi eserini bütün yönleriyle masaya yatırdı.

Bir gün boyunca süren, farklı çalışma grupları ve akademisyenlerin bildirilerini sunduğu çalıştay, ‘Şeyh Galip ve Hüsn ü Aşkı’, “Hüsn ü Aşk” ın Modern ve Post modern Edebiyatta Görünüşü’, ‘Galip Dede’yi Niye ve Nasıl Okudum’, ‘Aşkın Hu Hali (Hüsne Mağlup Olmak mı, Aşka Galip Olmak mı?)’,‘Aşk’ın Diyar-ı Kalp Yolculuğunda Sühanın Rolü ’ ve ‘Modern Türk Şiirinde Şeyh Galip’ temalarıyla iki oturum şeklinde yapıldı.

Hüsn ü Aşk’ın, Şeyh Gâlib’in Nâbî’nin Hayr-âbâd isimli eserinin fazla övülmesinden rahatsız olmasıyla kaleme aldığı bir mesnevisi olduğunu bilgisini veren Mardin Artuklu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Beyhan Kanter ;

“Bu eser kurgusal anlamda Hüsn isminde bir kız ile Aşk isminde bir erkeğin aşkını anlatan, tasavvufi bir tema ve temele sahip bir mesnevidir. Son dönem Divan Edebiyatının en önemli örneklerinden biri olmasının yanı sıra, tasavvufi alt yapısı ve sembolizmi ile genel olarak edebiyat ve tasavvuf açısından çok önemli bir yapıttır.” hatırlatmasını yaptı.

Son dönem Divan Edebiyatının zirvesinde yer alan mesnevide; söz sanatı, şiir  ve şairin, ne, nasıl ve kim olduğu ya da olmadığının, didaktik biçimde değil de lirik bir anlatımla ifade

 

edildiğini de vurgulayan Kanter, son derece değerli bir yapıtın konu edildiği çalıştayın düzenlenmesinde Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay’a verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.

2101 beyitlik bir hacme sahip olan Hüsn ü Aşk’ta Mevlana’nın 25700 beyitlik mesnevisine sayısız göndermeler olduğunu söyleyen Artuklu Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Düzenleme Kurulu Üyesi Cengiz Aydın ise bunun Hüsn ü Aşk’ın Mevlevi bir metinlerarasılığa sahip özelliğine işaret ettiğini vurguladı.

Genel Sekreter Yardımcısı Aydın, Türk şairi ve Osmanlı edebiyatının son büyük klâsik şairlerinden biri olarak kabul edilen Şeyh Galip’in “Hüsn ü Aşk Çalıştayı” nda ele alınmasının üniversite adına çok önemli bir çalışma olduğuna dikkat çekerek, kadim kültürleri ve edebiyatları anlayabilen, evrensel ilkelerle bütünleşmiş öğrenci ve araştırmacıları yetiştirmenin, Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün temel ilkeleri arasında yer aldığını bildirdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen çalıştaya katılan Prof. Dr. Ömür Ceylan, Yard. Doç. Dr. Bahtiyar Aslan, Yard. Doç. Dr. Esma Şahin, Yard. Doç. Dr. Ahmet Doğan ve Ercan Yılmaz’ın yanı sıra ‘Hüsn ü Aşk’ üzerine “Aşkın Okunmaz Kıyıları” isimli kitabı bulunan Amerikalı akademisyen Victoria R. Holbrook,  Şeyh Gâlib’i ‘neden ve niçin okuduğuna’ değindiği tematik bir sunum gerçekleştirdi.

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2013, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER