Ankara’da, Mardin’i tanıtmak amacıyla 19-22 Eylül 2013 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan “Mardin Tanıtım Günleri”ne siyasi, bürokrat, iş adamı ve farklı kesimlerden oluşan insanların katılımıyla görkemli bir açılışa sahne oldu.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Mardin tanıtım günlerine, hem bölgesel hem de ulusal anlamda habercilik yapmak için kollarını sıvayan www.mardintime.com ve bölgenin ilk haber–yorum ve düşünce dergisi olan Mardintime dergisi olarak, Mardin Tanıtım Günleri’nde stand açtık. Kentimizin yerel ve ulusal dinamikleriyle birlikte, 4 gün süreyle oradaki etkinlikte yer aldık.
Tanıtım etkinliği 'Diler ve Dinler Korosu’ konseri ile start aldı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Mardin AK Parti Milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey ve Abdurrahim Akdağ, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Belediye Başkanları, İlçe Kaymakamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Kuşkusuz, böylesi etkinlik ve organizasyonlar her daim “kazanım” içeriklidirler. Özellikle bu türden etkinlikler, tanıtım, imaj ve gelişim açısından “önem” arz edicidir.
Geçmişte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan, birçok din ve dilin bir arada yaşadığı, tarihi değerlerini günümüze kadar taşıyan Mardin, artık Türkiye’de tanınan, bilinen ve değer verilen bir il konumuna gelmiştir. Mardin Tanıtım Günleri aracılığıyla bu konum daha da güçlenecektir.
Bu tanıtım, Mardin’e ön yargıyla bakan insanların yargılarının kırılması, Mardin’i bilmeyen, görmeyen insanlar için tanıma fırsatı ve yatırım yapmak için saha ve alternatif yerler arayan yatırımcılar için de çok önemli bir imkân doğurdu diye düşünüyoruz.
Peki, Ankara’da Mardin Tanıtıldı mı? Evet, genel olarak Mardin tanıtıldı ve Mardin bu konuda bazı kazanımlar da elde etti. Fakat bazı eksiklikleri de ifade etmek gerekir.
Bu etkinliği gezip görme ve gözlemleme şansımız oldu. Yaptığımız incelemelerde şunu gördük ki, Mardin’de ve Mardin dışında yaşayan Mardinlilerin bu etkinliğe ilgisi çok fazla değildi. Gözümüz orada yaşayan işadamından tutun da bürokratına kadar herkesi aradı. Ev sahibi gözüyle baktığımız kişileri orada görmeyince açıkçası üzüldük. Ayrıca etkinliğin yapıldığı Atatürk Kültür Merkezi açıkçası, fiziki şartlar açısından bu organizasyonu kaldıracak kadar yeterli değildi. Organizasyon şirketi de vasatın üzerine çıkamadı. Orada stand sahibi olarak bu tür şirketlerle mukavele yapılmadan önce çeşitli şartların yetkililerce oturulup konuşulması lazımdı.”Kendin pişir kendin ye” mantığı şirket tarafından stand sahiplerine reva görülüyordu. İntenet yok, cep telefonu çekmiyor vs…
Orada dikkatimi çeken ve beni şaşırtan başka bir noktada Mardin’in tanıtıldığı alanda Ticari amaçlı birçok esnafın satış yapmasıydı. Yanı başımdaki Kayseri mantıcısının orada ne işi var diye kendime sormadım değil. Bu ve bunun gibi bir sürü stand…
Fazla karamsar olmamakla beraber, böyle geniş kapsamlı bir organizasyonun Mardin’ın tanıtımı için önemi büyüktü. Eksiklerine rağmen, bu etkinlikler amacına ulaşmıştır ve gelecek programlar için umut ışığı olmuştur. Bu güzellikleri gören bir insan olarak yaşanan yukarıda saydığım aksaklıkları da görmedim sayıyorum.
Atatürk Kültür Merkezinde en büyük alanlardan birine sahip olan Kızıltepe tanıtım standı birçok standa göre daha renkliydi, daha çok ilgi ve ziyaretçi çekti. Ayrıca Midyat Belediyesi, Ömerli Belediyesi, Yeşilli Belediyesinin ve diğer iştirak eden standlar da tanıtıma katkıda bulundular. Fakat Kızıltepe’de yaşayan biri olarak özelikle Kızıltepe, Nusaybin Derik ve Mazıdağı Belediyelerini de orada görmek isterdik ama ne yazık ki, Kızıltepe, Nusaybin Derik ve Mazıdağı Belediyeleri, Ankara’daki “Tanıtım Günleri’nde” yoktular. Gerekçelerini bilmiyorum ama zannımca, böyle etkinliklerin siyaseti olmamalı… Burada ortak bir amaç vardı. “Tanıtım Günleri’nde” Mardin ve İlçelerinin kazanımları olması gerekirdi kanaatimce..
Mardintime niye oradaydı?
Bölgemizdeki olaylara siyasî, kültürel, toplumsal bir aynadan bakan, haberciliği tarafsız gözlerle sunan haber sitemizi ve Bölgenin ilk Haber Yorum ve Düşünce Dergisi olan Mardintime dergisi adına, Ankara’da birçok siyasetçi, bürokrat, Akademisyen, işadamı ve diğer vatandaşlarımızla tanıştırma olanağını bulduk.
Standımız birçok standa göre daha çok ilgi ve ziyaretçisi vardı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ak Parti Mardin Milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey, Abdurrahim Akdağ, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Kızıltepe’nin eski kaymakamlarından Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Mardin eski valisi Temel Koçaklar, Ankara, Kızıltepeliler Derneği başkanı Fahrettin Enez, Sivil Toplum Örgütleri, Oda başkanları, akademisyenler, bürokratlar Ankara’da yaşayan Mardinliler ve Ankaralılar tarafından tanıtım etkinliğinin ilk gününden son gününe kadar ziyaretçi akınına uğradı.
Mardintime olarak Mezopotamya sahasına dönük, insanî, kültürel ve ekonomik verilerin gerçeğe uygun oranda temsilini sağlamak maksadıyla yaptığımız araştırmaları ziyaretçilerimize paylaştık. Bu amaçla, ilk 2 sayımızı ve özelikle son sayımızı (3.sayı Sizce Nasıl Bir Anayasa) insanlarımızla tanıştırma fırsatını yakaladık. Standımızı ziyaret eden misafirlerimizle, Türkiye’nin önünde büyük bir badire gibi görünen anayasa konusunu fikir alışverişinde bulunduk. Ayrıca stantta, entelektüel, sivil ve toplumsal grupların görüş ve önerilerini dinledik.
Ankara “2. Mardin Tanıtım Günleri” boyunca Standımızı ziyaret eden insanlardan aldığımız dönütler, bizi çok mutlu etti.
Teşekkür…
Sonuç olarak, Tanıtım günlerine katkı sunan ve standımızı ziyaret etme nezaketinde bulunan başta Sayın Valimiz DrAhmet Cengiz’e ayrıca standımızı ziyaret eden bütün herkese teşekkür ederiz.
Mardin “kendisine” ve “geçmişine” has bir “ev sahipliğiyle” Ankara’da, nice rüzgârlar estirsin dileğiyle.
Hoşgörü ve muhabbetiyle…
meleketinin gelişimi için yazdıkların çok güzel hocam