Düzenleme Kurulu Başkanlığını Rektör Prof. Dr. Serdar Bediî Omay ‘ın yaptığı 1.Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması’ nda, katılımcıların; Ortadoğu’nun edebî birikiminin temel öğelerinden olan Arapça, Farsça, İbranice, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe şiir örneklerini ele alarak bu dillerde yazdıkları özgün şiirlerini sunacağı bildirildi.
Binlerce yıllık tarihi ile kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, dinlerin ve dillerin birlikte harmanlandığı bir coğrafyada yer alan Mardin’in; Mezopotamya manzarasıyla âdeta bir şiir kenti olduğunu belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü, “Mardin’in, hislerin kendiliğinden dile geldiği bir şehir olmakla şiire en çok yakışan ve şiirle buluşmayı en fazla hak eden mekân” olduğunu ifade etti.
Şiir dünyasının; kanın, gözyaşının ve zulmün artık sıradanlaştığı bu zamanda,insanın kaçacak bir yer aradığı, ona ferah nefesler aldıran temiz bir âlem ve hayati bir şey olduğunu kaydeden Omay; şiirin, insan oluşumuzla, insanlığımızla derin ve kuvvetli bir nedenselliğinin de bulunduğunu vurgulayarak şöyle dedi:
“Bir şiiri terennüm ettiğinizde ya da onun ortaya çıkması için bir kanal olduğunuzda, şiirin size bahşettiği ulvi bir his vardır. Belki şiir yaralarımıza hemen merhem olmaz, onunla yaralarımız belki hemen onmaz. Ama has şiirin, iyi şiirin yayıldığı, herkesin dilinde şiirin ve
onun iyiliğinin olduğu bir dünyanın, şimdikinden çok daha güzel ve yaşanası olacağı muhakkaktır.”
Rektör Omay, Zinciriye Şairleri Buluşması Festivali’nin, adını aldığı Zinciriye Medresesi ve Mezopotamya medeniyet havzasının irfanıyla, ahlâkıyla, estetiğiyle var olmaya azmetmiş bir şiir festivali olduğunu hatırlatarak devam ettiği konuşmasında:
“Zinciriye Şairleri Buluşması, iyilik, sonsuzluk, varoluş ve güzelliğin vahdeti yolunda, önemli bir kilometre taşı olma niyet ve azmindedir. Bu muhabbet meclisi, suya düşen taşın halkalanmaları misali, şiirin, insanı iyileştiren tesirini yıldan yıla arttırmayı temenni eden bir şiir meclisidir.” diye konuştu.
1.Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması” nın, 01-03 Kasım 2012 tarihleri arasında üç gün süreyle gerçekleştirileceği açıklamasını yapan festivalin fikir sahibi ve Artuklu Ünivesitesi Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Aydın, geleneksel olarak düzenlenecek festivalde, her yıl, bir şairin, şeref konuğu olarak ağırlanacağını ve ilk isim olarak, şair ve yazar Hilmi Yavuz’un seçildiğini bilgisini verdi.
Mardin’in çeşitli tarihi mekânlarında kurulacak atölye çalışmaları, panel ve şiir sunumlarının da yer alacağı 1.Uluslararası Zinciriye Şairleri Buluşması’na Türkiye, Suriye, İran, Irak, Tacikistan gibi ülkelerden yirmi bire yakın edebiyatçı ve şair katılım sağlayacak.