Milletvekili Akdağ,Hububat Ticaret Merkezini ziyaret etti

Kızıltepe’de yeni yapılan Bölgenin en büyük Hububat Ticaret Merkezinde Kızıltepe Zahireciler Derneği başkanı Mehmet Şerif Öter’i ziyaret eden Ak Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Hububat Ticaret Merkezin büyük bir proje olduğunu açıkladı.

Milletvekili Akdağ,Hububat Ticaret Merkezini ziyaret etti

Ziyarette Önemli olan büyük projeleri önceden düşünmek ve bunu hayatta geçirmek olduğunu belirten Mardin Ak parti Milletvekili Abdurrahim Akdağ kısa sürede çok işler yapıldığını ve sona gelindiğini söyledi.

Akdağ“ bu bereketli ovamızda yetişen alın teri el emeği göz nuru olan ürünlerin serbest piyasada hak ettiği değerde satılması çok önemlidir. Böyle modern hatta diğer illerdeki hububat pazarlarını sine vizyonda takip etme imkanını da sağlamış olması piyasadan haberdar olma ürünü hak ettiği değerde satma imkanı sağlanmış olacak. Sosyal donatıları var.bu projeyi düşünen uygulamaya koyan ve emeği geçen herkesi kutluyorum. Çiftçilerimiz için Kızıltepe ilçemiz için çevre illerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu güzel şeyleri başaran bizim insanlarımızdır. Allah her yere bir geçim kaynağı veriyor. Bizim geçimimiz daha çok hububat üzeredir.bereketli bir ovamız var inşallah GAP sulama kanallarının bitirilmesiyle sayın bakanımızın verdiği bilgiye göre 21 km ana kanallardan kalmış oda 2013 te yani bu yıl içerisinde bitirilecektir. Daha sonra ara kanallarının da yapılmasıyla hem ürün çeşitliliği hem verim rekoltesi açısında daha farklı bir zemine geçmiş olacağız. Üretim önemli ama ürettiklerinizi pazarlayabilme emeğinin karşılığını alabilme çok önemlidir. 3 bin kişi istihdam burada edilecek. Siyasetçi olarak üstümüze düşen görevler var altyapı konusunda yol ile alakalı kavşakla ile alakalı ilgili müdürlüklere gittik.inşallah bundan sonrada bu güzel insanlara hizmet etmeyi nasip etsin.” Dedi.

Hububat ticaret merkezi Allah’ın izni ile birlik ve beraberlik sayesinde tamamlandığını kaydeden Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Ticaret Merkezi 25 Milyon Dolara mal olduğunu belirtti.

Öter “20 gün sonra Kuraları çekeceğiz. Nisanın sonlarına doğru yeni hasadın başlayacağı dönemde bütün esnaflarımız eski buğday pazarından yeni hububat ticaret merkezine taşınacak. Hububat ticaret merkezi kendi branşında ülkemizin ve orta doğunun en büyük projesidir. Bölgede özel sektör eliyle hibe veya kredi almadan kendi imkanlarımızla yapılan en büyük proje özelliğine sahiptir.Toplamda 623 adet işyerlerinden müteşekkil. Bu projemiz üç boyuttan oluşmaktadır idare bölümü sosyal donatılar dan oluşan bölüm burada 68 iş yeri var bunlar gübreciler lokantacılar finans sektörü için bankalar fırın ve benzeri iş yerleri var. Ticaret alanda 360 tane çift katlı iş yeri var. 245 tane modern hijyenik ortamda hububatın muhafaza edileceği 500 ton Kapalı 250 ton de açık olmak üzere her esnafımıza her üyemize 750 ton kapasiteli hububat depoları yaptık. Yaklaşık 16 dönüm üzerinde tamamen güvenlik içerisinde barındıracak oto tamirciler olmak üzere yaptık. 3000 kişilik cami yaptık. 12 acil hizmeti Kendi arsamızdan hibe verdik Ayrıca Kızıltepe de nakliyat sektörleri düzensiz çalışıyordu. Onları kurumsallaştırmak için kooperatif binası yaptık. Burada sadece zahireciler değil buna bağlı nakliyeciler Kooperatifleşerek düzenli bir şekilde çalışacak Türkiye'de hububat pazarlarının olduğu yerlerde fiyatların ekrana yansıyacağı .modern elektrik elektronik cihazlarla 500 kişilik müzayede salonu yaptık. Hatta dünyanın hububat ülkelerinin fiyatlarını da görecekler. İşinin ehli ziraat mühendisleri burada istihdam edilerek çiftçimize esnafımıza hizmet edecek. Bilinçli tarım için üniversiteden bu konuda tecrübeli hocalarımızı getireceğiz konu ile ilgili guruplar halinde çiftçilerimize eğitim verilecek. Çiftçilik bölgemizin hepimizin milli servetidir. Kızıltepe ve Mardin’in yüzde 78.3 ‘ü tarımsal alanda geçimini, sağlayan insanlar vardır. Böylesine önemli bir geliri olan tarımsal alanda modern tekniklerle işlemesi gerekiyor. İnanıyorum ki bölgemiz dünyanın en kaliteli toprağına sahiptir. Ama topraklarımızdan yeterli verimi alamamaktayız. Bunun nedeni çiftçilerimiz kendi imkanlarıyla kuyu kazarak tarlasını sulayabiliyor. Buda maliyeti yüksektir elektrik çok pahalıdır. 37 yıl önce GAP projesinin temeli atıldı ancak hala sonuçlanmadı. Son 3 yıldır hükümet tarafından programa alınmış umut ediyoruz en kısa sürede tamamlanır. Biz Zahireciler derneği olarak her türlü sorumluluk almaya hazırız.” Dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2013, 22:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER