Gübre, mazot ve zirai ilaç fiyatlarının neredeyse yüzde yüz yükselmesiyle çiftçilerin üretim konusunda çok sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Erbeyi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'inin gübrede yüzde 15 indirime gidileceği, arpa ve buğday primlerinin yüzde yüz artırılacağı açıklamasının olumlu ama yetersiz olduğunu söyledi.
Kızıltepe ovasında yaklaşık bir milyon dekar ekili arazinin bulunduğu ve yılda 2 ürünün alındığını anımsatan Erbeyi, yaptıkları üretimle ülkenin ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığını belirtti.
Yetkilere çağrıda bulunan Erbeyi, çiftçilerin üretim yapabilmeleri için girdi fiyatlarının düşürülmesi, prim fiyatlarının daha da yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.
"Gübrede yüzde 15 indirimi yetersizdir"
Çiftçilerin üretim yapamamakla karşı karşıya kaldığını söyleyen Erbeyi, "Kızıltepe bölgesinde yaklaşık bir milyon dekar arazi var ve 2 ürün elde etmekteyiz. Çok verimli bir toprak var ama maalesef girdiler çok pahalı. Gübre yüzde yüz pahalandı. Mazot aynı şekilde, ilaç ve tohum fiyatları öyle… Bu, çiftçilerimizi zorluyor. Geçen sene 20'ye 20 olan üst gübrenin ton fiyatı bin 150 TL iken, şu an 2 bin 100 TL olmuş yüzde yüz artış yaşanmış. Mazot geçen sene 4 TL 48 kuruş iken 6 TL 09 kuruş olmuş. Bir kutu süne ilacı geçen sene 30 TL iken bu sene 60 TL olmuş. Yabancı ot ilacı geçen sene 125 TL iken bu sene 180 TL olmuş. Düşünün çiftçi nasıl kazanacak? Örneğin çiftçiler eskiden dönüm başı 30-40 kilogram gübre atarken, şimdi ise 10-15 kiloya düşürecekler. Fiyat yüksek olduğundan dolayı yeterince gübre alamıyor. Bu da verime yansıyacak. İlaçlamada süne mücadelesi yapılmadığı zaman verim alamıyoruz. Bu da çiftçimizi gerçekten zor duruma düşürüyor. Bugün itibariyle Tarım ve Orman Bakanımız açıklama yaptı: 'Gübrede yüzde 15 indirime gideceğiz, arpa ve buğdayda prim ödemelerinde yüzde yüz artış yapacağız.' Biz de buradan bakanlığa sesleniyoruz. Gübrede yüzde 15 indirimi çiftçilerimiz tatmin etmiyor, yetersizdir." dedi.
"Üretim yapılmadığı zaman ne ülke kazanır ne de çiftçi"
Çiftçilerin üretim yapabilmeleri için kendilerine kolaylıklar sağlanması gerektiğine vurgu yapan Erbeyi, "Biz tarımla uğraşıyoruz ve ülkenin tahıl ambarına destek oluyoruz. Tabiri caizse ülkeyi biz besliyoruz. Çiftçilere daha çok kolaylıklar sağlanmasını istiyoruz ki; çiftçi de burada üretim yapabilsin. Çiftçi üretim yapamadığı zaman ne ülke kazanır ne de çifti. Üretim yapılmadığında çiftçiler serbest işlerde çalışmaya başlayacak bu da işsizlik oranı ülkemizde daha çok olacak. Verimli topraklarımızı işlemek istiyoruz biz de kazanalım ülke de kazansın." şeklinde konuştu.
"Mazotta çiftçilerimize bir öncelik tanımasını istiyoruz"
"Hükümetimizden çiftçilerimizin sıkıntılarının giderilmesi için daha çok destek vermesini istiyoruz." diyen Erbeyi, son olarak şunları söyledi:
"Çünkü çiftçi çalışan, üreten insanlardır; üretmediği zaman ülkemizi gıda konusunda çok zor günler bekliyor olacak. Çiftçiye destek verilsin ki çifti üretim yapabilsin. Kazanmadığı için artık kimse eskisi gibi çiftçilik yapamıyor. Türkiye'deki tüm çiftçilerimizin sorunları var ama gerçekten Güneydoğudaki çiftçilerin sorunu daha çoktur. Bakanlığın yaptığı açıklama iyidir ama yetersizdir. Girdi maliyeti konusunda daha çok indirime gidilmesini istiyoruz. Özellikle mazotta çiftçilerimize bir öncelik tanımasını istiyoruz ki; çiftçilerimiz ekim yapabilsin. Prim ödemelerinde de daha fazla artırım yapılmasını istiyoruz. Bunu hükümetimizden talep ediyoruz. Bu yapılmadığı takdirde araziler nadasa bırakılacak bu da hiç kimseye bir fayda sağlamayacak." (Mehmet Aslan-İLKHA)
Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2018, 20:58