Kızıltepe Belediyesi ve Kızıltepe Eğitim Sen Şubesi tarafından "Demokratik, Özgürlükçü Anadilde Eğitim Modeli Tartışmaları" başlıklı panel düzenlendi. Kızıltepe Belediyesi Mehmet Yalçın Etüt Merkezi'nde yapılan panele; Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Fatma Gök, Birgün Gazetesi yazarı Ünal Özmen, TZP-KURDİ Diyarbakır Sözcüsü Mehmet Şahin konuşmacı olarak katıldı. Paneli BDP,Kızıltepe Belediye Başkan yardımcılar,Meclis üyeleri, KURDİ-DER, TUHADER, MEYDAR, Kızıltepe Eğitim Sen Temsilciliği üyeleri,Kesk birleşenleri ve çok sayıda yurttaş dinledi. Panelin düzenlediği salona,"Demokratik özgürlükçü anadilde eğitim istiyoruz" pankartı ile Ehmedê Xanê, Baba Tahirê Hemedanî, Cegerxwîn, Celadet Elî Bedirxan ve Mehmet Uzun'un sözlerinin yer aldığı posterler asıldı.
'Dilinize sahip çıkın'
Panel öncesi açıklama yapan Kızıltepe Eğitim Sen Şube Başkanı Baran İlhan, "Türkiye'de mevcut eğitim sisteminin tartışılması ve bunun karşısında acilen neleri yapabileceklerimizi düşünmeliyiz. Mevcut eğitim sisteminin nasıl bir benlik algısı yarattığını bilmek, nasıl bir eğitim olması gerektiğini belirlemek, açısından önemlidir" dedi. Tekçi zihniyetin kendisi dışında herkesi ötekileştirdiğini belirten İlhan, "Tek ulus, tek dil, tek din… Bu zihniyet halkların kimliklerinin tanımıyor, kültürleri tahrip ediyor ve zamanla kültürleri yok olmaya götürüyor. Tekçi zihniyet biz ve ötekiler ayrımını keskinleştirerek, eşitsizliklerin daha yoğun şekilde yaşanmasına neden oluyor. Dil bir halkın kültür, tarih, edebiyat ve sanatının köprüsüdür. Bunları korumak demokratik olan her devletin görevidir" dedi. İlhan'dan sonra söz alan Bir Gün Gazetesi yazarı Ünal Özmen, Kürt dilinin kendi edebiyatını ve sanatını geliştirmesi gerektiğini belirtti.
'Kendi sistemimizi kurmak zorundayız'
TZP-KURDİ Diyarbakır Sözcüsü Mehmet Şahin ise, "Biz Kürtler üzerinde 90 yıldır süren yok sayma politikalarını kabul etmiyoruz ve eğitim için de bunu kabul etmeyeceğiz" diyerek, Kürtlerin kendi eğitim sistemini oluşturması gerektiğini söyledi. Her Kürdün kendi evini eğitim yuvasına çevirmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, "Eğitim sisteminde değişim olmasa yapacağımız, çalışma sadece görüntüden ibaret olur. Verilecek olan Kürtçe eğitimde Kürt kültürü, sanatı, tarihi ve coğrafyası yansıtacak bir şey yoksak, o dersin hiçbir önemi yoktur" dedi. Şahin, Anadolu'da 36 dilin varlığını sürdürmeye çalıştığını belirterek, "Bunlardan 18 tanesi ölüm aşamasındadır, bunların içerisinde en çok direnen dil ise Kürtçedir. Türkiye Cumhuriyeti eğitim kitaplarında sadece bir yerde Kürt kelimesi geçiyor oda 'zararlı bir cemiyet' ifadesinin kullanıldığı yer. Biz iddialıyız, yeni bir toplum yaratacağız, bunun için 40 yıllık bir mücadele verdik. Bununla beraber eğitim sistemini de ona göre oluşturacağız. Devlet bizi kabul etmez ise, kendi sistemini kendimiz oluşturacağız" diye konuştu.
HDP Eş Genel Başkanı Fatma Gök de, "demokratik eğitim", "özgürleşme" ve "anadilinde eğitim" başlıklarının Türkiye'nin gündeminde olduğunu kaydederek, "Sadece Kürtlerin gündeminde gözükse de örneğin anadilinde eğitim hepimizin gündemidir" dedi. Türkiye'nin gündemini belirleyen son açlık grevlerinden sonra önemli adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Gök, "Daha ileriye gitmemizin önünde demokratik olmayan engeller var. Eğitim sistemi, demokrasi alanın açılması veya kapanması için çok önemli rol görür" değerlendirmesini yaptı.