Çiftçiler pamuğun veriminden de fiyatından da memnun

Mardin Ovası’nda pamuk eken çiftçiler, geçen senelere oranla pamukta iyi ürün aldıklarını ve iyi bir fiyata da sattıklarını söylediler.

Çiftçiler pamuğun veriminden de fiyatından da memnun

Mardin’de Kızıltepe Ovası'nda bu yıl birinci ve 2’nci üründe yaklaşık 45 bin dekar pamuk ekildi. Pamuk eken çiftçiler, ürünü toplamaya başladı.

Ürünü toplamaya başlayan çitçiler, İLKHA muhabirlerine, hem bu yılki ürün veriminden hem de pamuğa verilen fiyattan memnun olduklarını söyledi. Pamuk toplayan işçiler ise yevmiyeyle çalıştıklarını ve işlerinden memnun olduklarını ifade ettiler.

"25 işçi pamuk topluyor, ben de onların çavuşuyum"

İşçilerin çavuşu Şeyhmus Çiçek, "Yaklaşık 30 yıl işçileri batıya fındık toplayama götürüyordum. Oralarda çok çalıştık. Ne iş olsa çalışıyorduk. Şu an ise 25 işçi pamuk topluyor, ben de onların çavuşuyum. Kimseye muhtaç olmamak ve çocuklarımızın rızkı için çalışıyoruz." diye konuştu.

"Burada çalışmak batıda çalışmaktan daha iyidir"

Tarlada çalışmaktan memnun olduğunu söyleyen işçilerden Berivan Çapat, "Sabah saat 07.30 da yola çıkıp işe başlıyoruz. Saat 16.30 ise mesaimiz bitiyor ve eve gidiyoruz. 40 TL yevmiyeyle çalışıyoruz. İşimizden memnunuz kimseye muhtaç olmamak için çalışıyoruz. Burada çalışmak batıdan çalışmaktan daha iyidir. 15 sene batıda fındık toplamaya gidiyorduk, şimdi ise burada gündüz çalışıyoruz, akşam da evimize gidiyoruz." dedi.

"Aileme destek olmak için kolay-zor çalışıyoruz"

Babasının ayrı kendisinin ayrı çalıştığını dile getiren Zahide Ay, biçerdöverden arta kalan pamuğu günde 40’ye topladıklarını söyledi. Ay," Sabah 07.00’de iş başı yapıyoruz, pamuk topluyoruz. Yarım saat kahvaltı yapıp öğleden sonra da bir saat istirahat ediyoruz. Saat 16.30'da ise eve gidiyoruz. Günde 40 TL yevmiyeyle çalışıyoruz. Biçerdöverden arta kalanları topluyoruz. Günde 2-3 ton toplanıyor. Babam ayrı çalışıyor, ben ayrı çalışıyorum. Aileme destek olmak için kolay-zor çalışıyoruz." dedi.

"Kimseye muhtaç olmamak için çalışıyoruz"

Eşinin askerde olduğunu, tezkere aldıktan sonra bir birikimlerinin olması için çalıştığını ifade eden Sadiye Uğurlu ise şunları söyledi: "Her sene Manisa’ya fındık toplama gidiyoruz, fındık toplamadan yeni geldik. Ben ve görümcem burada çalışıyoruz. Eşim askerdedir, askerliği bitirdiğinde bir birikimimiz olsun diye çalışıyorum. Pamuk çapasını yapıyoruz, pamuk topluyoruz. Kimseye muhtaç olmamak için ne iş olursa çalışıyoruz."

"Son 10 yılın en iyi verimini aldık"

Bu yıl hem pamuğun veriminden hem de fiyatından memnun olduğunu söyleyen çiftçi İsmail Turgay, "Bu yıl pamuk veriminden ve fiyatından çok memnunuz. Bu yıl iyi fiyat verildi. Diyebilirim ki 2000 yılından bu yana ilk defa pamuğa böyle iyi bir fiyat verildi. Kaç yıldır pamuk ekiyorum, şimdiye kadar pamukta bu kadar verim alamadığımızı söyleyebilirim. Bu yıl 190 dönüm pamuk ektim. Bir dönümden 500 ila 650 kilo arası ürün aldık. Pamuğun kilosunu 2 lira 40 kuruşa sattım. Nakliye de fabrikalara aittir." dedi.

"Ailece çok sevinçliyiz"

Kendi tarlalarında çalıştıklarını söyleyen Gülayet Turgay, "Kendi tarlamızda çalışıyoruz. Elhamdülillah bu yıl pamuk verimi çok iyidir. İyi fiyata da satılıyor. Allah, bol bereket kattı. Yüksek verimden dolayı ailece çok sevinçliyiz." diye konuştu.

"Pamuğumuz çok iyi fiyata satıldı"

Geçimlerini çiftçilik yaparak sağladıklarını ve ailece kendi tarlalarında çalıştıklarını belirten Mehmet Emin Turgay, hem ürün veriminden hem de fiyattan memnun olduklarını söyledi.

Turgay, "Bu tarla benim ve abime ait. Eşim de bizlere yardım ediyor. Beraber kendi tarlamızda çalışıyoruz. Geçimimizi çiftçilik yaparak sağlıyoruz. Bu sene pamuk ektik, verim çok iyiydi. Elhamdülillah bereketliydi. Çok iyi fiyata da satıldı. Çok memnunuz. İşçiler yevmiyeyle çalışıyorlar. Onlar pamuğu topluyor, biz de kantarda tartıp çuvallara dolduruyoruz. Her bir çuval yaklaşık 85-90 kilo çıkıyor." dedi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2017, 23:05

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER