Bir asrı deviren Yusuf Amca tarihin canlı tanığı

Mardinin Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde yaşayan 110 yaşını geçen Yusuf amca ilerlemiş yaşına rağmen görenleri şaşırtıyor.

Bir asrı deviren Yusuf Amca tarihin canlı tanığı
Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde yaşayan 110 yaşını geçen Yusuf amca ilerlemiş yaşına rağmen görenleri şaşırtıyor. Bir asrı devirmiş Yusuf Çoban, Sultan Abdulhamit’ten Sultan Reşad’a, Mustafa Kemal Atatürk’ten İsmet İnönü’ye kadar adeta tarihin canlı bir tanığı.70 yaşında sonra Kuran’ı Kerimi öğrenen Yusuf amca son iki yıldan bu yana dizlerinde başlayan gevşeklikten şikayetçi. Köyde tek gözlü bir evde kızının yanında yaşayan ve maddi imkansızlıklar çeken Yusuf Amca 8 çocuğunu vefat ettiği belirtiyor. İki oğlu ve üç kızının yaşadığını anlatan Yusuf Amca torunlarının sayısını ise hatırlamıyor.
 
   Osmanlı zamanda bütün milletlerin Osmanlıdan ve Sultanlardan memnun olduğunu belirten Yusuf Amca, Cumhurriyet kurulduğu günleri ise bu gün gibi hatırlıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün halka karşı çok iyi olduğunu anlatan Yusuf Amca:”Bu gün bu köyde soyulsaydınız hemen hırsızınız ve malınız bulunurdu. Atatürk halk için çok iyiydi. Halka karşı bir zulmünü görmedik. Halkı helaka götüren ise İsmet Paşa oldu. İsmet Paşa zamanında sadece tavukların vergisi yoktu. Her erkek başına 6 mecidi (Osmanlı parası) vergi alınıyordu. İslam diye bir şey kalmadı. Her şey yasaklandı. Delhizleri Kuran-ı Kerim doldurup toprağa gömdük. Toprak altında hala o Kuran-ı Kerimler vardır.1941 yılında İstanbul’da asker iken camileri mühürledirler. Cami önünde nöbet tutuluyordu.”şeklinde konuşuyor.

   6 yıl Musul’da kalan Yusuf Amca o zamanın Mekke Meliki Melek Feysel’in Musul’la hükmettiğini hatırlıyor.Çalışanalrın gençlerden seçildiğini belirten Yusuf Amca, saçına tek tel ak saç düşmüş insnaların çalıştırılmadığını aktarıyor.

   Kimlikte 93 yaşında kayıtlı olan Yusuf amca yaşının niçin eksik kayıt edildiğini ise şöyle anlatıyor:”Eskiden okuma yazma kimse bilmezdi.10 kişiden bir ya askerlik yapar yada yapzadı. Kimsenin doğru dürüst kimliği falan yoktu. O zaman Derik’e gittik. Türkçe bilmiyorduk. Nüfus memuruna derdimizi anlatamadık. Bizi öyle kaydettiler.”

   Yusuf Amca köylülerin ise ilgisini görüyor. Köyün genç ve ihtiyarları Yusuf amcanın etrafında oturup hem tarihi dinliyor hem de nasihatlerini alıyor. Süleyman durak ise Yusuf Amcayı şöyle anlatıyor:”Dedem geçen sene 96 yaşında vefat etti. Yusuf amcaya amca diyordu. Dedem Yusuf Amcanın kendisinde 15-20 yaş büyük olduğunu her zaman söylerdi. Hepimiz Yusuf amcayı çok severiz. Şuan 3 ayda bir adlığı yaşlılık maaşı ile geçiniyor. Maddi sıkıntıları var.”

   Köy imamı Mehmet Nur Yalçın da Yusuf Amcanın dinene bağlı bir âlim olduğunu kaydetti. Ezan okunduğunda çoğu zaman gözyaşlarına şahit olduğunu belirten Yalçın, Yusuf amcanın akrabalarına göre yaşının 116 olduğunu kaydetti.

Mehmet Doğan

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2013, 01:25
YORUM EKLE
YORUMLAR
çetin çetiner
çetin çetiner - 12 yıl Önce

benim dedem 115 yaşında... kızıltepe çiçekli köyü.. bizimle halı saha maçı yapacak kadar sağlıklıdır maşallahh.. onunda adıda yusuf..

SIRADAKİ HABER