Eğitim camiası başta olmak üzere, kamuoyunda toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı ve bu konudaki duyarlılığı artırmayı hedefleyen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi (ETCEP), pilot illerden Mardin’de yerel toplumsal seferberlik kampanyasını tamamladı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, Mardin’deki 3 pilot okulda öğrenim gören 700’e yakın öğrenci, çeşitli farkındalık yaratma etkinliklerine katıldı. ETCEP kapsamında 13 öğrenim programı toplumsal cinsiyet eşitliği açısından incelendi ve bu programlar çerçevesinde 82 ders kitabı da analiz edildi. Revizyon Komisyonu’nun hazırladığı nihai rapor Bakanlığa görüş ve onay için sunuldu. Ayrıca, projenin sadece eğitim camiası ile sınırlı kalmayıp, toplumun geneline yayılması amacıyla hazırlanan billboard ilanları Mardin dahil olmak üzere 5 ilde, çeşitli merkezlerde yerini aldı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmekte olan, Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP), yerel toplumsal seferberlik kampanyasının Mardin ayağını, 23-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında Mardin’deki 3 pilot okulda gerçekleştirdiği etkinliklerle tamamladı. Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Trabzon’da başlayan kampanya etkinliklerine Mardin’deki 700’e yakın öğrenci ile 28 gönüllü öğretmen katıldı.
ANAOKULUNDA FUTBOL MAÇI
Okullarda gerçekleştirilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanyası’na Mardin’deki, Sabiha Gökçen Anaokulu’ndan 73, 23 Nisan İlkokulu’ndan 374 ve Gülser-Mahmut Tatlıdede Ortaokulu’ndan 215 öğrenci ile toplam 28 gönüllü öğretmen katıldı. Öğrenciler, “Mesleğin Cinsiyeti Olur Mu”, “Yılan-Merdiven”, “Fikir Otobüsleri”, “Çocuklar Ne Yapmayı Sever?” ve “Örümcek Ağı” gibi projenin ana teması ile ilgili düşünmeye sevk eden genel etkinliklerin haricinde, öğretmenlerinin de teşvikiyle drama ve atölye çalışmalarıyla, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda algılarını geliştirmeye yönelik etkinlikler gerçekleştirdi. Ayrıca Sabiha Gökçen Anaokulu’nda kız çocukları ve erkek çocuklarının katıldığı karma takımlardan oluşan futbol karşılaşması yapıldı. Pamuk Prenses ve 7 Cüceler masalını, Pamuk Prens ve 7 Cüceler olarak değiştiren küçük öğrenciler, toplumsal cinsiyet eşitliğine yeni bir bakış açısı kazandırdı. Proje kapsamında sınıfa çağırılan meslek sahibi veliler, öğrencilere mesleklerin cinsiyeti olmadığı konusunda rol modeli oldu. 23 Nisan İlkokulu’nda ise sınıf başkanlığı seçimleri yeniden yapıldı ve kız çocukların liderlik vasıfları ön plana çıkarıldı. Öğrenciler pankart boyaması yaparak renklerin cinsiyetinin olmadığı konusunda çalışma yaptı. vurgulandı.
REVİZYON RAPORU TAMAMLANDI
ETCEP kapsamında kurulan Revizyon Komisyonu, İngiltere’ye yaptığı çalışma ziyaretiyle bu alanda yapılan çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini yerinde izleme olanağı buldu. Yapılan tarama çalışmasının ilköğretim ve ortaöğretim ayağı Ankara’da yapılan iki çalıştayla komisyon üyeleriyle paylaşıldı. Toplantının ardından, 13 öğrenim programını cinsiyet eşitliği açısından inceleyen ve 82 ders kitabını analiz eden Revizyon Komisyonu, hazırladığı nihai raporu, Bakanlığa görüş ve onay için sundu. Pilot illerden öğretmen ve idarecilerle, merkez teşkilatın bilgilendirildiği toplantıların tamamlanmasının ardından, ilerleyen dönemlerde hazırlanacak ders kitaplarında, tavsiye kararları dikkate alınarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yapan bölümlerde revizyona gidilebileceği ifade ediliyor.
BİLLBOARDLARDA ETCEP VURGUSU
Merkezi ve yerel düzeyde kapsamlı bir iletişim kampanyası içeren farkındalık artırma faaliyetleri ile toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının öğrenciler, eğitim-öğretim personeli, idari personel ile ebeveynler tarafından benimsenmesini amaçlayan proje, okullarla sınırlı kalmadı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan billboard ilanları, pilot illerden Mardin, Malatya, Sivas, Erzurum ve Samsun’da kent merkezlerinde, çeşitli bölgelere yerleştirildi. Projenin kamu spotunda da yer alan Cin Ali ve Cin Ayşe karakterlerinden yola çıkılarak hazırlanan billboard ilanlarında, “Eğitimde eşit fırsat ve eşit muamele” ve “Yeniden yazmaya var mısın?” sloganları kullanıldı.
10 BİN ÖĞRENCİ ETCEP’İ TANIDI
Ülkemizde, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında ilk uygulama örneği olması açısından önem taşıyan ETCEP, 10 pilot ilde ve 40 proje okulunda yerel toplumsal seferberlik kampanyaları düzenliyor. ETCEP’in, Trabzon, İzmir, Şanlıurfa, Sivas, Erzurum, Batman, Samsun ve Mardin’de tamamlanan yerel toplumsal seferberlik kampanyalarına bugüne kadar 10 bine yakın öğrenci katıldı. Sadece öğrencilerin değil, öğretmenlerin, idari personelin ve öğrencilerin ailelerinin de dahil edildiği proje, Malatya ve Karaman’da gerçekleştireceği etkinliklerin ardından yerel toplumsal seferberlik kampanyasını tamamlamış olacak.
Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2016, 00:25