banner113

Tam kapanmaya tepki gösteren esnaf hükümetten faizsiz kredi desteği bekliyor

Yarın akşam saat: 19.00’da başlayıp 17 Mayıs Pazartesi günü sabah saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma kararının kendilerini mağdur edeceğini belirten giyimci esnafı, hükümettin faizsiz kredi desteğinde bulunması gerektiğini belirtti.

Tam kapanmaya tepki gösteren esnaf hükümetten faizsiz kredi desteği bekliyor
 Kısa sürede tüm dünyaya yayılan ve Türkiye’de de halen etkisini sürdüren Covid-19 salgını hayatı her alanda olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Salgın sonrasında her sektörde olduğu gibi küçük esnafın da işleri düştüğü için zor günler geçiriyor. Hayata geçirilen "Ekonomik İstikrar Kalkanı Tedbirleri" çerçevesinde yapılan muhtelif düzenlemeler ve sağlanan destekler ise çok yetersiz bulunuyor.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı 17 günlük tam kapanma kararı ise esnafın tepkisine neden oldu.

 

“Küçük esnafa verilen destekler yetersiz”

Salgın nedeniyle işlerinin ciddi oranda düştüğüne dikkat çeken esnaf, özellikle de küçük esnafa verilen desteklerin yetersiz olduğundan yakınıyor.

 

Ramazan ayı öncesi borçla mal alarak bayrama hazırlık yaptıklarını ve ödemelerini de buna göre ayarladıklarına dikkat çeken Mardin esnafı, İLKHA muhabirine, kararın bir an önce ya gözden geçirilmesini ya da faizsiz kredi desteğinde bulunulması gerektiğini söyledi.

Cemal Akın

 

“Esnafa faizsiz kredi verilmezse perişan oluruz”

Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı öncesinde de yine aynı bu mağduriyeti yaşadıklarını hatırlatan esnaf Cemal Akın, Kürtçe yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Ramazan Bayramı için hazırlığımızı yapmıştık, tam kapanma olmasaydı iyi bir satış bekliyorduk. Aylardır iş yapamıyorduk, belki toparlanırdık ama tam kapanma geldi. Şimdi de çek ve senetlerimizi nasıl ödeyeceğimizi kara kara düşünmeye başladık. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Sadece ben değil diğer tüm esnaf arkadaşlarımız da aynı durumda perişan olmuşlardır. Tek isteğimiz esnafa faizsiz kredinin verilmesidir. Başka çare yok, aksi durumda perişan oluruz.”


Turan Kavan

 

“Anadolu insanı Antalya ve Bodrum’a feda edildi”

Tam kapanmanın esnaf açısından çok kötü olduğunu aktaran ayakkabıcı esnafı Turan Kavan, sürenin çok uzun olduğunu dile getirdi.

Kavan, “Haddinden fazla bir yasaklama söz konusu oldu. Biz esnaf olarak mağdur olmuşuz. Birçok esnaf arkadaşımız nasıl başının çaresine bakar diye düşünüyor. Hükümetin bir an önce bunun telafi edilmesi noktasında bir adımın atması lazımdır. Kısa ve net olarak şunu söyleyeyim: Hükümet, Anadolu insanını Antalya ve Bodrum’a feda etti.” diye konuştu.

“İşimiz çok zor, ne yapacağımızı bilemiyoruz, biri çıkıp ne yapacağımızı söylesin”

Esnafa kira yardımı altında bin lira destek yapıldığını ve bunun herhangi bir masrafını karşılamadığını belirten giyimci esnafı Mehmet Ali Kavan da yaşadıkları mağduriyeti şöyle dile getirdi:

“Normalde bayram alışverişi için 60-70 bin lira mal getiriyorduk, bu sefer iki katı malı borçla getirdik. Kısmi kapanmaya razıydık ama tam kapanma oldu. Şimdi işimiz çok zor, ne yapacağımızı bilemiyoruz, biri çıkıp ne yapacağımızı söylesin. Yani şimdi esnaf olarak borçlarımızı nasıl ödeyelim. Bayram nedeniyle umutluyduk, biraz olsun toparlanacaktık, ama olmadı. Destek bekliyoruz, verdikleri bin lira hiçbir işe yaramıyor. Aylık kiram 3 bin 500 lira, yanımda bir işçi çalışıyor. Giderlerimiz çok olduğu için verdikleri destek hiçbir işimize yaramıyor. İsteğimiz her esnafa 50 bin lira faizsiz kredinin verilmesidir. Toparlanmamız ve borçlarımızı ödemek için bu şarttır.” (İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2021, 13:52

ÖMER BEKEN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER