Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Kızıltepe’de toprak damlı kerpiç evler, yağacak yağmurun içeriye sızmaması için balçıkla sıvanmaya başlandı.
Kara toprak saman ve tuz karışımından yapılan balçık, bir gün önceden hazırlanıyor. Toprak ve kerpiç evlerin damı yılda en az bir defa bakımdan geçirilip 2 yılda bir sıvanıyor.
Genellikle ekonomik imkânları elverişsiz olan halkın oturduğu kerpiç evlerin, sağlık açısından betonarme evlerden daha sağlıklı olduğu belirtiliyor.
Beton evler Kış aylarında soğuk, Yaz aylarında sıcak olurken, kerpiç evler ise Yaz mevsiminde serin Kış mevsiminde ise sıcak oluyor. Kerpiç evlerin yağan yağmurun içeriye sızmaması için 2 yılda bir defa sıvanması gerekiyor.
İlçenin Sanayi Mahallesi’nde ikamet eden Mehmet Sait Kaya, yağan yağmurun içeriye akmaması için şimdiden hazırlık yaptıklarını söyledi.
Sıva yapılmadan önce balçığın bir gün öncesinden hazırlandığına belirten Kaya, “ Malum önümüz Kış, evimizin damı toprak olduğu için damı balçıkla sıvamak için ailece çalışıyoruz. Damların sıvası sadece Ekim ayında yapılıyor. Sıva yapılmadığı zaman yağan yağmur içeriye akıyor. Bunu önlemek için biz de evin damını balçıkla sıva yapıyoruz. Balçığı hazırlamak için kara toprak olması lazım, kırmızı toprak sonradan çatlıyor onun için kara toprak olması şart. Balçığı hazırlamak için bir gün önceden başladık. Toprak, saman ve tuz iyice karıştırılıp içini suyla doldurup bekletiyoruz. Ertesi gün ayakla güzelce yoğurup balçığı hazır hale getirdikten sonra sıva yapıyoruz. Daha dayanıklı olması için sıva yapıldıktan sonra tekrar tuz serpiyoruz. Tabi kullanılacak malzeme evlerin metrekaresine göre değişiyor evim 70 metre kare civarı olduğu için bir traktör toprak, 3 balya saman ile 30 kilo tuz kullandım.” dedi.
Kerpiç ve toprak damlı evlerin beton evlere nazaran daha sağlıklı olduğunu söyleyen Kaya, “Genelde daire ya da beton ev kirası ödeyemeyenler kerpiç ve toprak evleri tercih ediyor. Bizim burada daire ve beton evlerde oturanlardan bir avantajımız var. Beton evler Kış aylarında soğuk Yaz aylarında sıcak olurken kerpiç ve
damı toprak olan evlerde tam tersi yaşanıyor.” diye konuştu. (Mehmet Aslan-İLKHA)