Büro memur-Sen Mardin Şube başkanı Ümit UNAT“Adalet Bakanlığından Yeni Bir Düzenleme yapılsın“

Büro memur-Sen Mardin Şube başkanı Ümit UNAT, Üst düzey bürokratların maaşları arttırılırken, adliyelerin yükünü omuzlarında taşıyan adliye çalışanları arasındaki ayrımcılığın ve ücret düşüklüğünün önüne geçilmesi ve zabit katibi olarak çalışan memurların Zabıt Kâtiplerinin kadro unvanlarının Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği kadro unvanı olarak değiştirilmesi için Adalet Bakanlığı'nın yeni bir düzenleme yaparak bu adaletsizliğin giderilmesini istedi.

Büro memur-Sen Mardin Şube başkanı Ümit UNAT“Adalet Bakanlığından Yeni Bir Düzenleme yapılsın“

Ümit UNAT ''Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından 15.01.2015 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıkları'na gönderdiği resmi yazı ile fazla mesai ücretlerinin ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirlediğini ve bu mesailerin nasıl ödeneceğini hükme bağladığını belirterek, bakanlığın yaptığı bu çalışmanın teoride mesainin olduğunu ancak pratikte böyle bir durumun söz konusu olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Uygulamada fiilen hiçbir personelin bu ödemeden faydalanmasına imkan tanımadığına'' dikkat çeken UNAT, zabit katipliği görevinde bulunan memurlarla alakalı olarak sözlerine şöyle devam etti.

        ''Zabıt kâtipliği kavramı tarihçe olarak Osmanlı Devleti'nde  her türlü resmî belgenin kusursuz ve dikkatle yazılması, haberleşmenin hakkıyla gerçekleşmesi için bu işte vazife alacak kâtiplerin yetiştirilmesine çok ehemmiyet verildi. Asırlar ötesinde günümüze kadar sistemli bir şekilde ulaşan milyonlarca belgenin mimarları olan kâtipler, belli bir kültür seviyesine ulaştıktan sonra kalemlere alınır, usta-çırak sistemi ile yetiştirilirdi. Bu derece önemli olan kâtiplik kavramı maalesef günümüzde değerini yitirmiştir. Gelişen teknoloji ve bilimin karşısında çoğu kavramlar değişime uğramış, eski ve de köhnemiş sözcüklerin yerine yeni kelime ve kavramlar getirilmiştir. Bu nedenledir ki her ne kadar kâtiplik kavramı eskiden önemli bir kavram ise de, günümüzde işlevselliğini yitirmiş olduğundan yerine daha çağdaş bir kavram olan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği getirilmiştir.

        Yine Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin Aynı Düzey Görev Olarak Kabul Edilen Unvanlar Arası Atama başlığı altındaki 40. Madde de; "Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliği kapsamı dışında kalan; memurluk ve zabıt kâtipliği ile veri hazırlama ve kontrol işletmenliği, cezaevi kâtipliği ile ambar memurluğu gibi aynı düzey görev olarak kabul edilen unvanlar arası atamalarda, bu Yönetmelikte belirtilen şartların bulunması halinde, atamaları adalet komisyonlarınca teklif edilenler için ilgili komisyonun uygun görüşü üzerine Bakanlık onayıyla unvan değişikliği yapılmak suretiyle naklen atama yapılabilir" ibaresinden hareketle Zabıt kâtipliği ile Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği unvanlarının aynı düzeyde kabul edildiği görülmektedir.  Ayrıca gerek özlük hakları yönünden gerekse maaş bakımından büyük bir mağduriyetlik yaşayan adliyelerin fedakâr elemanları olan Zabıt Kâtiplerine, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği unvanı verildiği takdirde bir nebze olsun bu mağduriyetlik giderilmiş olacaktır.

        Bu itibarla Adalet Bakanlığı bünyesindeki  kamu çalışanları arasındaki ayrımcılığın ve ücret düşüklüğünün önüne geçilmesi  ve Zabıt Kâtiplerinin kadro unvanlarının Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği kadro unvanı olarak değiştirilmesini acil olarak talep etmekteyiz.'' şeklinde sözlerini bitirdi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2015, 00:18

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER