Kuyumculuk alanında geleneksel atölye ve becerisi ve modern teknolojileri kullanma gibi mesleki yetkinliklere ek olarak bölgede bulunan geleneksel sanat birikimini koruyarak takı ve tasarıma yön verip katkıda bulunabilecek bireylerin yetiştirilmesini hedefleyen yeni bölümün açılış törenine; Cumhurbaşkanı eski genel sekreteri Kemal Nehrozoğlu Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oflaz’ın yanı sıra, Üniversite Genel Sekreteri Süleyman Bayburt ve Genel Sekreter Yardımcısı Halise Fide katıldı.
Kent Müzesi’nde yapılan, Midyat'taki Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, basın mensupları ve ünlü tasarım sanatçısı Faruk Malhan’ ın da hazır bulunduğu törende konuşan Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Tarık Demir, Telkâri sanatının kültürel, toplumsal, estetik, kullanım yönlerini bir araya getirerek tasarım alanında iş üreten, düşünce üreten öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediğini belirterek, “Kuyumculuk ve Takı Tasarım Programı” nda 30 öğrenciye eğitim verileceği bilgisini verdi.
"Telkâri Türkiye’nin batısında da doğusunda da Midyat’la özdeşleşen bir sanattır. Böyle önemli bir sanatın anavatanı olan Midyat’ta telkâriyi eğiten, telkâriyi öğreten nizamlı ve düzenli bir eğitim kurumunun bulunmaması bizim açımızdan bir eksiklikti" şeklinde konuşan Demir, programın açılışında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oflaz ise üniversite olarak bölgeye yönelik değişik programların açılması için sürekli bir gayret içinde olduklarını belirterek "Bölgemize yönelik değişik programların açılacağını söylemiştik. Özellikle bu bölgenin ihtiyacı olan programlardan biri olan kuyumculuk ve takı tasarım programı işte, bu kararlığımızın bir neticesidir. Sonuçları itibari ile bu programın Midyat ve Mardin’in yanı sıra ülkemize katkısı son derece büyük olacaktır" şeklinde konuştu.
Dünyaca ünlü takı tasarım sanatçısı Faruk Malhan bölgenin tasarım ve sanat dünyasından herkesi etkileyen efsunlu bir yer olduğunu vurguladığı konuşmasında: “ Tasarım bir işi yapmaktan çok o işi düşünmektir, tefekkürdür. Ben burada şunu gördüm: eller işe, yürekler yaratana, kafa tefekküre… Buranın ortak paydası bu. Bu ortak payda da buluşan siz insanların arasında tasarım bölümünün girişi yepyeni bir aşı olacaktır. Zaten Midyat’ın genetik mirasında sanat ve zanaat var. Yeni bölüm hem üniversiteye katkı sağlayacak hem de ilçede yok olmaya yüz tutmuş bir potansiyeli su yüzüne çıkaracak. Ayrıca istihdam garantisi var. Bu ülkenin her tarafından öğrenci çekecek önemli bir argümandır. ” dedi.
Konuşmaların ardından otuza yakın öğrencinin öğrenim göreceği Kuyumculuk ve Takı Tasarım Bölümünün açılış kurdelesi kesilerek Midyat Meslek Yüksekokulu yönetimi tarafından törene katılan davetlilere bina gezdirilip takı ve tasarım çalışmaları hakkında bilgi verildi. Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2014, 14:09