Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve Jagiellonian Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsüne bağlı Kürt Araştırmaları Biriminde görev yapan akademisyenlerin yanı sıra Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı öğretim üyelerinin de hazır bulunduğu görüşmede, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü 'nün çalışmalarına ilişkin konular bütün yönleriyle ele alındı.
Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü adıyla faaliyet gösteren enstitüde; Arapça ve Kürtçe aynı zamanda Süryanice üzerinde de eğitim ve akademik çalışmaların yapıldığını anlatan Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Mardin Artuklu Üniversitesinin kuruluş ilkeleri çerçevesinde, bilimsel yaklaşımın kuşatıcı ve evrensel ölçütlerinden hareketle bu dillerin yüzlerce yıllık bakiyesini ortaya çıkartıp yorumlamanın asıl amaçlarını teşkil ettiğini ifade etti.
Yıldırım, Artuklu Üniversitesinin bu bölüm ve programları, insanların doğuştan getirdiği temel kültürel kimlik unsurlarından biri olan dillerini ve bu dillerle oluşmuş dilbilimsel sonuçları akademik anlamda inceleme ve araştırma amacıyla kurduklarını belirterek üniversite olarak bu alanda ilkleri başardıklarını belirtti.
Konuk heyete Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın bünyesinde görev yapan öğretim üyeleri ve uygulanan eğitim programları hakkında ayrıntılı bilgiler aktaran Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü, halka ve uzmanlığa yönelik sertifikalı Kürtçe kurslarından bahsederek;
“Yurtdışında bulunan üniversitelerle aramızda derinleştirilmiş akademik işbirliği mekanizmalarını geliştirmek için sürekli bir çaba içindeyiz. Üniversiteler arası ilave işbirliği olanaklarının ele alınarak yapılacak kapsamlı ortak çalışmalarla akademik zenginliğimize
katkı sağlayacağımızı ve bu akademik işbirliğine her zaman hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum.” dedi.
Jagiellonian Üniversitesi heyeti adına konuşan Dr. Joanna Bochenska ise Mardin Artuklu Üniversitesine yaptıkları bu ziyaretten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, Artuklu üniversitesindeki Kurdoloji çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve çok önemli bulduklarını söyledi.
Çok akıcı Kürtçe konuştuğu gözlemlenen Dr. Bochenska,” Üniversitenizin Kürdoloji alanında yaptığı çalışmaları ve atılımları sürekli takip ediyoruz. Şarkiyat Enstitüsüne bağlı Kürt Araştırmaları Birimi olarak biz de bu birikimden yararlanmak ve üniversitenizle işbirliği yapmak istiyoruz. Ortaklaşa düzenleyeceğimiz paneller ve konferanslar vasıtasıyla her iki üniversitenin öğretim üyeleri arasında iletişim kurulmasına katkı sağlanmasını ve nitelikli çalışmaların ortaya çıkarılmasına vesile olmasını diliyorum.” dedi.
Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde yer alan Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü ile Avrupa’nın köklü üniversitelerinden biri olan Polonya Jagiellonian Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü arasında; akademisyen, araştırmacı, yayın ve eğitim programlarının değişimini öngören konularda karşılıklı mutabakata varıldı.
Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2013, 12:03