Barzani’nin açıklaması ardından dünyanın her köşesinde yaşayan Kürdler bağımsızlık heyecanı yaşamaya başlarken çok sayıda kampanya da start almıştı. Diyarbakır’da gençlik örgütlerinin başlattığı çalışmaların yanı sıra, çok sayıda imza kampanyası ve da hala devam ediyor. Güney Kürdistan’dan bağımsızlık konusunda verilen desteğe, diğer parçaların nasıl katkı sunacağı ya da nasıl bir tartışma yürüttüğü ise merak konusuydu.
Doğu, Batı ve Kuzey Kürdistan’dan çok sayıda siyasi parti temsilcisi, akademisyen ve kanaat önderi BasHaber’e, Barzani’nin çağrısı konusunda düşündüklerini ve nasıl katkılar sunacaklarını ifade etti. Farklı parçalardan Kürd siyasi temsilcileri büyük oranda Barzani’ye, ‘arkandayız’ mesajı verdi.
Fehmi Demir – HAKPAR Genel Başkanı
Irak’ta, Kürdlerin tercihinin de ötesinde artık Şii, Şünni ve Kürdlerin bir arada yaşama şansı yok gibi görünüyor. Kürdistan Başkanı Mesud Barzani de bunu görüyor ve buna göre tedbirler alıyor. Bence de artık Irak’ta bu üç grubun bir arada yaşama şansı yok. Irak’ın bir bütük olarak kalma şansı bulunmuyor. Bu nedenle de artık bu dönem Kürd halkı için yollarını ayırma vaktidir. Biz de Kürd halkının vereceği her kararın arkasında dururuz.
Mustafa Özçelik – PAK Genel Başkanı
Biz Barzani’nin bu girişimini destekliyoruz. Güney’de Bağdat yönetimi her geçen gün Kürdlerle birlikte yaşamak istemediğini daha çok gösteriyor. Bu anlamda bağımsızlık dışında bir çözüm bırakmıyorlar Kürdlerin önünde. Elbette ki Kuzey Kürdistan’da da bu gibi çabaları desteklemek önemlidir ama bizce en önemli destek Kuzey Kürdistan’da da Kürdlerin devletleşme kendi kaderlerini tayin hakkı ve özgürlük mücadelesinin geliştirilip daha geniş kitlelere ulaşmasıdır.
Sertaç Bucak – PDK Genel Başakanı
Güney Kürdistan’daki çağrının Kuzey’de pek duyulmaması belki seçimlerle alakalıdır ama Kuzey’de bizim konuştuğumuz insanların büyük kesimi sayın Barzani’nin açıklaması karşısında heyecanlandıklarını söyledi. Bağımsızlık bütün Kürdlerin yüzyıllardan beri var olan hayali ve rüyasıdır. Bu yüzden bunun gerçekleşmesinden bütün Kürdler memnuniyet duyacaktır.
Şex Misbah Yaruk – Kürd kanaat önderi
Mustafa Barzani’nin kafasındaki şaşıkın altında bir proje vardı. O proje şu anda Mesut Barzani’nin kafasındadır. Bu proje Kürdistan’ın bağımsızlığıdır. Bunun gerçekleşmesi çok yakındır. Sadece IŞİD’in Kürdistan’da bitmesi ve uluslararası güçlerin desteğini bekler durumdayız. Şu anda Barzani çok başarılı adımlar atıyor. Bu yüzden halkının yüzde doksanı da arkasındadır. En fazla bir yıl sonra bu davanın biteceğini ve Kürdistan devletinin kurulacağını düşünüyorum. Eğer orada bir Kürdistan devleti kurulursa bu dört parça Kürdistan’ı aydınlatacak bir ışık olur. Şimdiden hepimizin gözü aydın demek istiyorum.
Adem Özcaner – Azadî Hareketi Genel Sekreteri – HDP Van Milletvekili Adayı
Mesele eğer Kürd siyasetinin, Kuzey Kürdistan’da, Güney Kürdistan’ın devlet olma hakkını desteklemesi ise bunun tartışılması bile abesle iştigaldir. Güney Kürdistan halkının kendi kaderini belirlemesi, evrensel, insani, İslami hukuk açısından son derece meşru bir haktır. Doğal olarak, Kuzey Kürdistan’ın siyaseti ve siyasal güçleri bunun karşısında ebetteki kürd halkını farklı bir yönlendirmesi doğru olmaz. Kuzey Kürdistan’daki siyaset biliyorsunuz bir mücadele sürdürmektedir ve bunu henüz elde etmediği için resmi bir statüye de sahip değil. Bunun için burada belirleyici bir pozisyon alması mümkün değildir. Mevcut dört parçalı yapı ve her parçanın farklı devletlerle mecburen geliştirdiği ikili ilişkiler diğer parçalara olumlu yaklaşımlar sergilemesinin önünde engel teşkil etmektedir. Bu her parçada var olan bir realitedir bunu herkesin görmesi lazım. Fakat bir bütün olarak dünya kamuoyu ve Ortadoğu’daki dinamikler ve kürd halkının tamamı. Güney Kürdistan’da bir devletleşme sürecinin bir referandumla nihayet bulması ve bunun da Kürd halkının iradesine uygun bir biçimde bağımsız bir devletle neticelenmesi herkesin anlayışla karşılayacağı ve destekleyeceği bir tercih olacaktır.
Kemal Aktaş – HDP Van Milletvekili
Bu tür meseleler bir kişinin çağrısıyla öyle hemen gerçekleşebilecek bir durum değildir. Dolayıyla bunların gerçekleşmesinden önce Kürdler arası ulusal bir ittifak ve birliğin sağlanması gerekiyor. Bu anlamda öncesinde ulusal kongrenin gerçekleşmesi de gerekebilir. Sayın Barzani’ninin de yıllardan beri gündeme getirdiği Kürdler arası ittifak bir araya gelip tartışılmadan, biraz Kürdlerin geleceği ve ortak ittifakı gerçekleşmeden bir çağrı ile bağımsız Kürdistan’ın gerekleşmesi gerçekçi görünmüyor. Bundan önce Sayın Barzani’nin de bütün Kürd örgütlerinin de bunun için emek ve çaba sarf etmesi gerekiyor. Kürdlerin ortak kaderini belirleyecek olan stratejik bir hedefin belirlenmesi adına bunların mutlaka ortaklaştırılması ve bu yönüyle değerlendirme yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Azad Mistefî – KDP-İ Yöneticisi
Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlığa doğru adımlar atmak isterse Doğu Kürdistanlı partilerinin tutumları da pozitif bir şekilde açığa çıkacaktır. Ayrıca yakın tarihte de Doğu Kürdistanlı gruplar Güney Kürdistan’ın kazanımlarını savunacaklarını etkin bir şekilde ispat ettiler. Şüphesiz Kürdistan’ın bağımsızlık talebi için pratikte de hareket edeceğiz ve bu tarihî karara her şekilde desteğimizi sunacağız.
Soran Palanî – Kürdistan Emekçiler Topluluğu Dış İlişkiler Sorumlusu
Bu devletin korunmasına hizmet etmek için önceden de hazırdık, şimdi de hazırız. Devlet talebi, tüm Kürdlerin talebidir. Tüm Kürdlerin bu konuya güçlü bir destek vermesi gerekmektedir çünkü devlet talebi egemenlik talebidir ve tüm tarafların bu konu üzerinde durması gerekmektedir. Biz yeni oluşacak olan bu devlete sadece destek olmakla kalmayıp aynı zamanda aktif destek sunmak için de hazırlanıyoruz.
Hisên Naso – Rojavalı Siyasetçi ve Hukukçu
Sayın Mesud Barzani birçok kez bir Kürd devletinden söz etmiş ve bunun Kürd halkının hakkı olarak nitelendirmiştir ve son dönemlerde, bağımsızlık dosyası Amerikan başkanının masasına konulmuştur. Kürd devleti talebine yönelik çabalarında büyük adımlar atmıştır. Sayın Barzani belki de bağımsızlık ilanı için uygun durum ve zamanı beklemektedir. Özellikle, Irak’taki bileşenlerin ortak yaşaması mümkün değil çünkü birbirlerinin kanlarını dökmüşler. Irak daha düne kadar federalizmi reddeden Sünni bileşenler, federalizmi şu anda Irak’taki tüm bileşenlerden daha fazla istemekteler. Yani Irak’taki genel görüş artık değişiyor. Daha önceleri bu reva görülmüyordu. Rojava Kürdistan’ından bir hukukçu olarak bir Kürd devletini bir hak olarak görüyorum. İlahî ve yazılı tüm yasalarda göre, belge ve uluslararası anlaşmalara göre. Ahlaki ve ulusal sorumluluğumuzdan kaynaklı, her parçadan Kürdleri aynı şemsiyenin altında toplayan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin çabalarına desteğimizi iletmemiz lazım.
Ahmad Qasım – Suriye İlerici Demokrat Kürdleri Başkanı
Bağımsız bir devlet tüm dünya Kürdlerinin rüyasıdır. Acaba içinde yaşadığımız zaman, bağımsız Kürdistan’ın ilanına el veriyor mu? Bu Sayın Barzani’ye bağlı. Eğer zaman ona yardım ederse bir Kürd’ün buna karşı çıkacağına inanmıyorum, niye böyle yapıyorsun diyeceğini sanmıyorum. O Kürdlerin rüyalarını gerçekleştiriyor. Eğer bağımsızlıkla ilgili bir adım atılırsa, zamanlama uygunsa ve uluslararası toplum buna destek verirse her Kürdün, evinde mutlu olacağını ve destek vereceğine inanıyorum. Sadece bir parti değil, tüm halk destek verecektir. Eğer Irak Kürdistan’ı devletleşirse ve dünya devletleri buna destek verirse buna tüm Kürdler sevinir. Kimsenin bağımsızlık ilanının önüne geçmesi mümkün değil, ama durum uygun mu değil mi, bunu Sayın Barzani bilir, halk bunu bilemez. Ayrıca Rojava partileri onun kadar anlamıyor, çünkü onun devletlerarası arenada ilişkileri var, dostları var. Bağımsızlık ilanının zamanlamasını o bilir. Ayrıca Amerika destek veriyor mu, uluslararası toplum destek verecek mi, esas mesele bu. Rojava partileri ellerinden ne gelirse, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanını destekleyecektir.
http://www.basnews.com
Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2015, 15:43