Amerika'nın IŞİD'i yok etme stratejisi netleşmeye başladı. Muharip güç kullanmayacağını açıklayan ABD, bölgeye daha önce gönderdiği 390 askeri danışmana ek olarak 320 istihbarat ve kara koordinasyon subayı yollayacak. ABD ve koalisyon güçlerinin desteği ile karadan hareket edecek olan yerel unsurlar Irak, Kürt bölgesi ve Suriye'den olmak üzere 22 farklı noktadan havadan destekli kara operasyonu düzenleyecek. Savaşın Irak cephesinde, Kürtler ve Şii grupların tam desteğini arkasına almayı planlayan ABD, Iraklı Sünni aşiretleri ikna etmek için ise 7 günden bu yana Bağdat-Erbil hattında mekik dokuyor.
LOJİSTİK HAT TALEBİ
Savaşın stratejik bir başka yakası konumundaki Suriye'de ise Kürt gruplar, Suriye muhalefeti ve İslamcı kanatta yer alan Tehvid Tugayı'nı ortak koordinasyon ile hareket etmeye ikna eden ABD, 3 yıldan bu yana Esed'e karşı savaş sürecinde esirgediği silahları göndermek için Türkiye üzerinden bir lojistik hat oluşturmayı amaçlıyor. Ankara ise ABD'nin bu ikiyüzlü tavrı karşında 'terörle mücadelede işbirliğine devam, ancak IŞİD'e karşı savaşta farklı çözümler devreye girmeli' diyerek şimdilik savaşın dışında kalmaya özen gösterecek.
HAREKÂTIN BATI YAKASI
14 günden bu yana Suriyeli muhalifleri ve 2 yıldır IŞİD'e karşı mücadele eden Kürt grupları bir çatı altında toplama amacındaki ABD, operasyonları yalnızca Irak toprakları ile sınırlı tutmayacak. Irak-Suriye sınır hattını büyük ölçüde kontrolünde tutan IŞİD'e karşı ABD, Akdeniz'in doğusuna konuşlandıracağı uçak gemisinden kaldıracağı uçaklarla destek verecek. Bu sırada PKK'nın Suriye'deki siyasi uzantısı PYD'ye bağlı YPG milisleri, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerleri ve Suriye'deki İslami grupları temsilen Tehvid Tugayları ortak merkezden yönlendirilerek kara savaşına sevk edilecek. ABD'nin havadan destek vereceği operasyonlarda, Suriyeli gruplar bombalanan bölgelere doğru ilerleyecek. ABD Suriye'de İŞİD'e karşı Karakozak, Sırrin, Cerablus, Minbic ve Rakka bölgelerinden muhaliflerin ve YPG'nin ilerlemesini sağlayacak. Diğer bir ifadeyle Suriye'de 5 cepheden IŞİD'e karşı mücadele başlatılacak.
Karargâhın adı Burkan El Fırat
ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'e karşı izlenecek stratejiyi açıklarken, Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren ÖSO ve İslami Cephe'ye bağlı bazı gruplarla, PKK bağlantılı YPG'nin de dahil olduğu ortak operasyon merkezi kuruldu. Bu ortak gücün adına 'Burkan El Fırat' adı verildi. İttifakın içinde İslami Cephe bileşenlerinden Tehvid Tugayı da bulunuyor. ABD'nin havadan attığı füzelerle karadan ilerleyecek yerel gruplar şimdilik şu şekilde: Liva El Tevhid Doğu Kolu, Liva El Siwar El Raka, Fecir El Huriye tugaylarına bağlı Şems El Şemal taburları, Halk Savunma Birlikleri (YPG), Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Seraya Cerablus, Liva Cephet El-Ekrad, Siwar Umunaa El Raka, El Kasas Ordusu, Liva El Cihad Fi Sebilillah.
Peşmerge doğudan destek verecek
Irak'taki Kürt bölgesi, ABD'nin IŞİD harekatında 'doğu cephesi'ni oluşturacak. 91 bin peşmergenin aktif bir şekilde operasyonlarda yer almasını bekleyen ABD, eğitim ve koordinasyon için daha önce bölgeye gönderdiği 390 kişiye ek olarak 320 danışman daha sevk edecek. ABD operasyonlar süresince Irak'ın Kürt bölgesini ana üst olarak kullanacak. Özellikle 5.5 km uzunluğunda piste sahip Erbil Havalimanı'nın ağır tonajlı uçakların inişine imkan vermesi, Erbil'i 'harekat merkezi' yapacak. Ayrıca Irak işgali sırasında Erbil'de Koreli askerlerin kullandığı bölgeyi de yine ABD'liler kullanacak. Harekat sırasında Kürt peşmergeler Şengal, Zummar, Telafer'in kuzeyi, Dohuk, Mahmur, Hurmala, Beşir, Havice ve Tuzhurmatu hattında 10 farklı alandan havadan gelen destekle karadan ilerlemeye çalışacak.
Katliam endişesi
IŞİD ile mücadelede Şiilerin konumu ise oldukça kritik durumda. Zira İran'ın doğrudan silah ve askeri mühimmat desteği verdiği Şii milis güçlerinin Sünni bölgelerinde ilerlemesinin ileride onarılması güç felaketlere yol açabileceği uyarısı yapılıyor. Bir anda bölgesel mezhep savaşına dönüşme riski taşıyan operasyonlarda Bedir Tugayları, Çeyşil Mehdi ve Asabıl Hak gibi Şii grupların kullanılmaması bekleniyor. Aksi durumda Sünni bölgelerde öfke patlaması yaşanabileceği ve gruplar arasında mezhepsel çatışmalar yaşanabileceği belirtiliyor. Ancak Bağdat merkezi yönetimine yakın kaynaklar, İran'ın her üç grubun da yerel harekât unsurları içinde yer alması için Savunma Bakanlığı'na baskı kurduklarını ifade ediyor. Bu durumda Şii milis güçlerinin Musul savaşı sonrası itibar kaybeden ve eski gücünü tamamen yitiren Irak ordusu ile koordineli harekât etmesini planlanıyor. IŞİD'e karşı yapıldığı söylenen savaşın Celavla veya Samawa'da yoğunlaşması durumunda Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında uzun yıllar sürecek bir iç savaşın fitilini ateşleyebileceği korkusu hakim.
http://www.hurhaber.com/
Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2014, 18:15