Dünyaca ünlü Derik zeytininin hasadı başladı

Mardin'in Derik ilçesinde dünyaca ün kazanan ve tamamen organik üretilen zeytinin hasadı başlarken, verimin geçen yıllara göre daha düşük olması zeytin yetiştiricilerini üzdü.

Dünyaca ünlü Derik zeytininin hasadı başladı

Mardin'in Derik ilçesinde üretimi bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen ve 10'un üzerinde çeşidi bulunan zeytinin hasat dönemi başladı. Yağ kalitesi yüksek Derik zeytini daha çok sofralık olarak tüketiliyor.

İlçe halkının temel geçim kaynağı olan zeytin, zengin çeşitleriyle her damak tadına hitap ediyor. Hem damak zevki hem de yağ kalitesi açısından kendini kanıtlayan ve en çok tercih edilen Halhalı zeytininin dışında Zoncuk, Güleki, Kejık, Belloti, Mazi, Gurseki, Melkebazi, Melemeli ve Ağliş adlarıyla da zeytin çeşitleri bulunuyor. Geçen yıl bir ölçeği (23 kilo) 200 liradan satılan zeytinlerin bu yıl 200 ila 250 lira arasında satışa sunulması bekleniyor.

Zeytin bahçelerini ziyaret ederek, çiftçilerle sohbet eden Derik Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hakan Kafkas, ilçede başlayan zeytin hasadı sezonunun hayırlı olmasını ve çiftçilerin bol kazançlı bir hasat dönemi geçirmelerini diledi. Kafkas, "Derik ilçemizde zeytin sezonu başlamıştır. Çiftçilerimiz zeytinlerini toplamaya başladılar. Bütün çiftçilerimize bol kazançlı bir hasat dönemi diliyorum. İnşallah bereketli ve güzel bir yıl olur." dedi.

Derik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Vekili Abdullah Osmanoğlu, yağ oranı yüksek olduğu için zeytinlerden en çok Halhalı çeşidinin tercih edildiğini söyledi. 

"Tüm dünyaya buradan zeytin gönderilmektedir"

İlçede zeytin hasadının eylül, ekim ve kasım aylarında başladığını dile getiren Osmanoğlu, şunları söyledi: "İlçemizde; Halhalı, Belloti, Mavi, Zonciki ve Melkabazi zeytini çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilen zeytinimiz Halhalı zeytinidir. Gerek yağ oranı olsun gerek de yağ asidi oranı bakımından damak zevkine hitap ettiği için vatandaşlarımız genellikle bu çeşit zeytini tercih ediyorlar. Çevre il ve ilçeler başta olmak üzere Türkiye'nin her yerine hatta Avrupa'ya ve tüm dünyaya buradan zeytin gönderilmektedir."

"Damak zevkine hitap ettiği için çok tercih ediliyor"

Derik zeytininin dağ eteklerinde yetiştiği için mikro klima yani iklim özelliğinden dolayı çok lezzetli olduğunu aktaran Osmanoğlu, "Meyve eti, zeytinin yağ oranı ve yağ asidi oranı bakımından damak zevkine daha çok hitap ediyor. En çok tercih edilen zeytinimiz Halhalı zeytinidir. Bunun da başlıca sebebi zeytin bol yağlı, bol lezzetli bir çeşittir. Derik zeytini genelde ilçemizdeki dağ eteklerinde daha çok yetişiyor. Bunun da mikro klima iklim özelliğinden olduğu varsayılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Zeytin Bahçesi projesi genişletiliyor

Makam odasına PKK tarafından yerleştirilen bombanın infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybeden Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün vasiyetinin yerine getirildiğini de bildiren Osmanoğlu, "Şehit Kaymakamımız Muhammet Fatih Safitürk'ün vasiyet ettiği, Sayın Valimiz Mustafa Yaman'ın ve Sayın Kaymakamımız Hakan Kafkas'ın katkılarıyla biz bu sene 10 tane kapama zeytin bahçesinin yapımını gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza yüzde 70 ile hibe ettik. Burada tel örgü, damla sulama sistemi, su deposu, gübre tankı ve fidan temini yaptık. En modern zeytin bahçelerini yaptık. Bu sene 20 adet daha zeytin kapama bahçesi yapımı projemiz kabul edildi. Önümüzdeki sene dikim başlayacak ve başvuruda bulunan vatandaşlarımıza hibe edilecektir." şeklinde konuştu.

"182 bin zeytin ağacımız var"

Gelecek sene için 20 zeytin bahçesinde 4 bin 400 zeytin fidanı ekmeyi hedeflediklerini anlatan Osmanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Derik'te 11 bin 88 dekarlık zeytin bahçemiz mevcut. Toplamda 182 bin zeytin ağacımız var. Bunlardan 162 bini meyve veren yaşta, 20 bini ise genç yaşta, daha meyve vermeyen ağaçlarımız var. TÜİK, ortalama verim alanının dekar başına 600 kilogram verdiğini tespit etmiştir. Sayın valimiz ve sayın kaymakamımızın destekleriyle bu alanlara daha fazla zeytin alanı eklemeye çalışıyoruz. 10 kapama zeytin bahçesine toplamda 50 dekar arazi, 2 bin 200 zeytin fidanı önümüzdeki sene için de 20 tane yani 100 dekarlık zeytin bahçesi ve 4 bin 400 zeytin fidanı ekmeyi hedefliyoruz. Bu sene ve önümüzdeki seneler için vatandaşlarımıza bol bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi geçirmelerini temenni ediyorum."

"Bu yıl mahsul düşük"

Bu sene zeytin mahsulünün çok az olduğunu söyleyen Yıldız Karakaş (70), zeytin toplamanın çok zor olduğunu belirterek, "Zeytin toplamak zordur ama çalışmadan olmuyor. Bu sene zeytin mahsulü yoktu. Verim iyi olsaydı 2 ağaçtan 4-5 ölçek alırdık. Komşularımız zeytin ölçeğini 250 TL'den satıyorlar. Ben çocuklarıma vermeden satmıyorum. İlk önce her çocuğuma birer ölçek vereceğim. Kendimize ve misafirlerimize de 2 ölçek bırakacağım, artarsa satacağım. Sattığımı da ilaçlara veriyorum. Allah'a şükür gene de iyidir, kimseye muhtaç olmamak için çalışıyorum." dedi.

"Halhalı zeytini 2 yıla kadar bozulmuyor"

Geçimlerini, topladıkları zeytinleri satarak sağladıklarını dile getiren Remzi Karakaş ise "Bu zeytin bahçemiz dededen kalmadır. Sabah gelip akşama kadar zeytin topluyoruz. Topladıklarımızı hanımlar akşam kırıyorlar. Satıp geçimimizi sağlıyoruz. Bu sene zeytin verimi iyi değil, az verim tutmuş, istediğimiz gibi değil. Halhalı zeytinimiz dünyada tanınan bir zeytindir. 2 seneye kadar bozulmuyor, bu özelliği ise çok yağlı olmasındandır. Bazı ağaçlarımız 100-200 seneliktir. 45 yaşındayım, bildim bileli bu ağaçlar vardır. Halhalı, Zonciki, Hurseki gibi 9-10 tane zeytin çeşidi var ama en iyisi Halhalı dediğimiz çeşittir. O da dünya markası olan bir zeytindir." ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)

 

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2017, 17:56

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER