BİZİ NASIL BİR GELECEK BEKLİYOR?

Görüyoruz ki zaman artık çok daha hızlı geçiyor ve eskisinden daha da değerli. Bulunduğu çağa ayak uydurma çok önemli artık. İnsanoğlu gelecek yıllarda kendisini neler beklediğini öğrenmek istemiş ve hep merak içinde olmuştur. Gelecekte; yirmi  sene,  yüz sene hatta beş yüz sene sonrasının geleceğinde neler olacak diye merak içinde kalmıştır. Bizi gelecekte  bekleyen yeni teknolojileri ve şu an sahip olduğumuz teknolojileri kim hayal edebilirdi ki… 30 yıl önce cep telefonu diye bir aracın çıkacağını kim bilebilirdi. İnternet mefhumunun hayatımızın içine girebileceğini kim tahmin edebilirdi ki... Bugün internet sayesinde insanlar oturduğu yerden sayısız hizmeti satın alabiliyor, pek çok mağazayı karşılaştırıp en ucuz yerden alışverişler yapabiliyor. Pek çok kişiyle aynı anda iletişim kurabiliyor. Forbes dergisine göre, 2020 yılında elektronik aletlerin yüzde 95’i internete bağlı olacak. 2050 yılına gelindiğinde ise hemen her şey bulut teknolojisine ve internete bağlı hale gelmiş olacak. Daha o kadar sayacağımız çok  şey…

30 yıl sonrası bizi neler bekliyor diye düşündüğümüz zaman hayal edilenlerden daha fazla şey bekliyor. Ve bambaşka bir dünya gözümüzde canlanıyor hemen. Bu dünyadaki bazı teknolojik ögeler, birçok bilim kurgu filminde ütopya  olarak anlatılsa da aslında yakın gelecekte duymaya alışkın olduğumuz buluşlar arasına girecektir. Şimdi o teknolojilere bir göz atalım:

·         Ultra süper yüksek hızlı trenler üretilecek. Bu trenlerin minimum hızı 500km/s olacak. Düşünün Gaziantep’e bir saatten daha az bir sürede gidebileceğiz.

·         Önümüzdeki yakın bir süre içerisinde, tüketiciler mobil ödeme uygulamalarını kullanacak. Ödeme dünyasının büyük bölümü için “görünmez ödemeler” büyük önem taşıyor.

·         Yakın zamanda sürücüsüz arabalarla karşılaşacağız. Kontrol bilgisayar tarafından sağlanacak. Bu yıl haberlerde sıkça karşılaştığımız otonom araçların neden olduğu kazalara rağmen, yapay zeka yollarda yaşanan ölüm ve yaralanmaları ciddi oranda azaltacak gibi duruyor. Stanford Üniversitesi’nin raporuna göre otonom araçlar sadece trafikteki kaza, ölüm ve yaralanma olaylarını azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda yaşam biçimimizi de değiştirecek potansiyele sahip. Başka bir deyişle, kendimize daha fazla zaman ayırmamıza yarayacak.

·         2020 yılına kadar 8K TV’ler piyasaya çıkacak.

·         Robotlar hayatımızı kontrol altına almaya başladı bile. 2050 yılında robotlar insanlardan daha zeki hale gelecek ve kendilerini geliştirmek için insanlara ihtiyaç duymayacağından bahsediliyor artık..

·         Son dönemde özellikle NASA, SpaceX ve Boeing gibi firmaların araştırmalarını hızlandırdıkları Mars’a yolculuk, görünüşe göre birkaç yıl sonra gerçekleşiyor olacak.

·         Her sene yeni bir teknoloji ile üretilen akıllı telefonlar, artık alışılmışın dışında dizayn edilebilecek. Artık telefonumuzu bir bitki ile şarj edebileceğiz. Ormanlar geleceğin enerji kaynakları olabilir. Şu an ilk denmeler yapılmaya başlandı bile.

·         Gelecekte insanlar doğumdan önceki tedaviler sayesinde 150 yıl yaşayabilecekler. Gelişen gen terapisi, doğum öncesinde mitokondriyal hastalıkları ortadan kaldıracak.

·         Bir yüzyıl sonra insanlar, kansere veya Alzheimer gibi hastalıklara yakalanmayacak. Gelişen kök hücre tedavileri, insanların ‘yenilenme’ özelliği kazanmasına, kaybettikleri kol ve bacaklarının yanı sıra organlarını yenilemelerini sağlayacak. Damarlarımızda dolaşacak nano makineler, tespit ettikleri hastalıkları yok edecek, hücre ve doku bozukluklarını onaracak.

·         Yapay zeka hayatın içinde fazlasıyla olacak. Facebook, Alphabet, Amazon, Microsoft ve IBM gibi dünya devi şirketler, yapay zeka üzerine toplantılar yapıyor. Yakında yapay zekanın ulaşım çözümleri, istihdam sağlama, toplum refah düzeyini arttırma gibi konulardaki işlevselliğinin oluşturulacağı ifade ediliyor.

Dünya sandığımızdan çok daha hızlı değişiyor ve bizim de öğrenmemiz gerekenler ve öğrenme şeklimiz de aynı şekilde değişiyor. Saydığımız gelişmeler ve yenilikler, bizim ilginç ve takip etmeye değer bulduklarımızdan sadece birkaçı. Araştırma yapıldıkça listenin uzayıp gideceği aşikar.

Bir sonraki yazımda “Yapay Zeka” konusuna geniş şekilde değinmeye çalışacağım inşallah. Sağlıcakla kalın…

YORUM EKLE